Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nasveti za to, da ne boste izgubljali dragocenega časa

CLOCKS

Shutterstock | alphaspirit

Cecilia Zinicola - objavljeno 05/10/20

V svojo rutino uvedite produktivne navade, ki vam bodo pomagale živeti dlje

Garlan Coulson v svoji knjigi Nehaj zapravljati čas piše, da zaradi zapravljanja časa zamudimo veliko priložnosti in navsezadnje živimo slabše.

Da bi prekinil ta začarani krog, predlaga vrsto tehnik, ki nam bodo omogočile, da izkoristimo tako pomemben vir, kot je čas. Tu jih je nekaj.

RAZDELITE DELO NA RAZLIČNE ČASOVNE ODSEKE

Če pri svojem delu znotraj urnika ustvarite časovne odseke, boste ostali osredotočeni in boste hitreje napredovali. Pomembno pa je tudi, da med delom izklopite svoj telefon, razen če ga nujno potrebujete.

ZAČNITE S TISTIM, KAR JE NAJBOLJ ZAPLETENO

Ko izbirate med svojimi nalogami, začnite z najtežjo oziroma tisto, za katero veste, da vam bo vzela največ časa, tudi ob upoštevanju tega, v katerem delu dneva ste bolj agilni. Izberite svoj najboljši trenutek v dnevu in takrat trdo delajte. Če boste takrat naredili najtežja in najpomembnejša opravila, boste lažje opravili z lahkimi tudi takrat, ko se čez dan pojavijo nepredvidena opravila ali ko ste že utrujeni.

OMEJITE SVOJE DELOVNO OBMOČJE

Pri delu na daljavo lahko ves dan preživite ob delu. Če razmejite delovno območje doma, lahko za delo uporabite eno sobo in opravite vse delovne naloge izključno v tej delovni coni. Ostale stvari pa lahko počnete drugje.

VZEMITE SI ČAS ZA HRANO

Priporočljivo je, da ne jeste za mizo, kjer delate. Sprehod med odmorom za kosilo lahko spremeni vašo produktivnost. V pisarni se je namreč težje odklopiti od dela ali pa obstaja več možnosti, da boste prejeli še več dela, ko bi morali jesti ali počivati. Ko gremo ven, se naša energija obnovi in ​​perspektiva spremeni, možgani se odklopijo in pojavijo se nove ideje.

RAZMEJITE NALOGE

Delitvene naloge so vam lahko v veliko pomoč. Če želite stvari razlikovati, morate preusmeriti pozornost in se izogniti večopravilnosti, preskakovanju z ene naloge na drugo. Bolje je naloge razdeliti, da ne izgubite odvečne energije. Z večopravilnostjo lahko čutite takojšnje zadovoljstvo z dokončanjem majhnih nalog, vendar je pri večjih projektih težko. Zagon in zaključek opravila nam lahko prihrani veliko časa.

IŠČITE PRODUKTIVNE PROSTORE

Doma se zlahka zamotimo. Koristno je preživeti trenutke v pisarni ali poiskati okolico, ki nas spominja na kraj, kjer se lahko bolje osredotočimo. Obisk določenega kraja, na primer knjižnice ali kavarne, je lahko koristen prostor za izpolnitev določene naloge in odpravo motenj delovnega procesa.

NAUČITE SE REČI NE

Zelo pogosta težava je, ko ničemur ne moremo reči ne. Pravimo, da bomo nekaj storili, ne glede na posledice te odločitve. To vodi do tega, da imamo stvari vedno na čakanju in nas zelo utrudijo. Pred katerimkoli predlogom si vzemite trenutek za razmislek, kaj bo to pomenilo za vas.

DOLOČITE ROKE

Izogibajte se projektom z nedoločenimi roki ali projektom z odprtim rokom. Vedno si zapišite rok, da bo ta na tak način še bolj otipljiv, in uporabljajte opomnike, da ustvarite občutek nujnosti, da vas druge moteče strani ne potisnejo stran. Ta majhen pritisk, ki ga sproži zavedanje, da morate neko stvar narediti do nekega roka, vam lahko pomaga, da ne izgubite osredotočenosti.

NE IŠČITE PERFEKTNOSTI

Če smo perfekcionisti, običajno veliko časa namenimo temu, da neko nalogo pregledujemo in izboljšujemo. Preveč se ukvarjamo s tem in se zapremo v krog razmišljanja, ki nam ne dopušča razmišljanja o drugih stvareh. Če naloge pravilno naredite, še ne pomeni, da morajo biti popolne. Ta pretirana vnema se lahko kljub dobrim namenom spremeni v nekaj škodljivega.

OBSTAJAJO STVARI, KI NISO POVEZANE Z VAŠIM DELOM

Če si vzamete dopust ali prost konec tedna, izkoristite priložnost za počitek. Namenite vsaj nedeljo za aktivnosti “za dušo”. Čim bolj zmanjšajte moteče dejavnike in se osredotočite na to, da uživate eno stvar naenkrat. Tudi fizične aktivnosti zelo koristijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.