Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Na pomoč, izgubil/a sem poročni prstan!”

RING

AnnaGorbenko | Shutterstock

Marzena Devoud - objavljeno 08/10/20

Izguba poročnega prstana je gotovo zelo stresna in neprijetna, vendar ni brezupna. Še preden začnete obupano moliti k sv. Antonu Padovanskemu, je tu nekaj praktičnih rešitev

Obstaja presenetljivo veliko zgodb o izgubljenih poročnih prstanih, ki so se srečno razpletle. Takšna je na primer zgodba belgijskih zakoncev Francine in Émila, ki sta se poročila pred 59 leti. Le nekaj ​​mesecev po poroki je Émile med delom na polju izgubil poročni prstan. 9. avgusta letos je dragoceni nakit našel lovec na kovine iz vasi, kjer živita zakonca.

Veselje 81-letnega Émila in njegove žene je bilo nepopisno, tudi zato, ker sta njuni imeni in datum poroke na poročnem prstanu po vseh teh letih ostali popolnoma čitljivi. To je še en razlog več, da bo par svojo diamantno obletnico praznoval še posebej slovesno, oba s prstanom na roki.

Pri Francine in Émilu je trajalo kar 59 let, preden sta našla izgubljeni prstan, a številni drugi primeri kažejo, da se moramo čim prej spraviti v iskalno akcijo in pri tem ohraniti mirne živce.

Tu je nekaj nasvetov, s katerimi boste najhitreje našli izgubljeni poročni prstan.


WIERNOŚĆ MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Ste vedeli, da ima poročni prstan eksorcistično moč?

Zaupajte svojemu spominu

Po mnenju znanstvenikov so naši možgani v takšnih situacijah zmožni vklopiti funkcijo iskanja in se osredotočiti na izgubljeni predmet. Konkretno se morate v mislih vrniti na pot, ki ste jo prehodili tistega nesrečnega dne, ko ste prstan izgubili.

Eden od vzrokov izgube prstana je spontano drsenje prstana z roke, ko je ta v stiku z vodo. Na primer, ko si umivamo roke. V tem primeru poglejte v odtok umivalnika, saj obstaja verjetnost, da se je kam zataknil. Izguba poročnega prstana v jezeru ali morju je seveda bolj zapletena in obstaja verjetnost, da prstana ne boste videli nikoli več. A pošteni najditelji fotografije najdenih predmetov redno objavljajo na družabnih omrežjih.


MARRIAGE

Preberite še:
Poroka: kaj vgravirati v poročna prstana?

infidelity
Por asife | Shutterstock

Smiselno je preveriti vse žepe in zavihke na oblačilih. Poročni prstani se radi izgubijo tudi med rjuhami, v režah sedežnih garnitur in naslanjačev, včasih zdrsnejo celo v preobleko vzglavnika. Ne pozabite preiskati čevljev, premaknite pohištvo, poglejte pod preproge in predpražnike … Mnogi izgubljene predmete najdejo na prav nenavadnih mestih, zato si prav za nobeno mesto ne prigovarjajte: “Ni mogoče, da bi ga izgubil/a na tem mestu, ne more biti tu.” Izkušnje mnogih kažejo prav nasprotno.

Pokličite tja, kjer ste se nazadnje nahajali

Ko boste preiskali prav vsa mesta in kotičke v stanovanju, stopite v stik s kraji zunaj vašega doma, kjer ste se nahajali: v trgovino, na pošto, prometnega ponudnika, če ste se peljali z javnim prometom … Kratek telefonski klic vas lahko približa k najdbi izgubljenega predmeta. Ne glede na to, ali gre za restavracijo ali trgovino, obiskovalci in zaposleni po najboljših močeh poskrbijo, da izgubljeni predmeti zopet najdejo svojega lastnika.


ROCZNICA MAŁŻEŃSTWA

Preberite še:
Zakaj je vredno praznovati obletnico poroke

Obrnite se na najbližje župnišče

Ker je poročni prstan tudi močan verski simbol, ga najditelji velikokrat odnesejo v najbližje župnišče. Na poti, kjer ste izgubili prstan, tamkajšnjega župnika povprašajte o morebitnem najdenem prstanu.

Prosite za pomoč na družabnih omrežjih

O družabnih omrežjih znamo pogosto našteti več slabega kot dobrega. V zadnjih letih pa so  postala super pomočnik pri iskanju izgubljenih stvari. Kar pomislite, koliko ljudi deli objavo, s katero najditelj išče lastnika denarnice, ki jo je našel na parkirišču. Virtualna skupnost nam omogoča, da informacije potujejo veliko hitreje in da nesrečni lastnik zopet najde izgubljeni predmet.

Priporočite se sv. Antonu Padovanskemu

Svetemu Antonu Padovanskemu, frančiškanskemu menihu iz 13. stoletja, se priporočajo tako verni kot neverni po vsem svetu, ki so založili ali izgubili kakšen predmet. Tu je molitev, ki jo lahko zmolite, ko iščete svoj poročni prstan.

Slavni sveti Anton, imaš moč, da pomagaš najti, kar je izgubljeno. Pomagaj mi znova odkriti Božjo milost in me posveti Božji službi in kreposti. Naj najdem, kar sem izgubil/a, in tako pričujem o tvoji dobroti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


RELATIONSHIP

Preberite še:
12 najboljših nasvetov naših bralcev za mladoporočence


GIFT

Preberite še:
Odpustiti pomeni vrniti življenje


WEB 3 SPELA DOLENC

Preberite še:
Rak dojk tik po diplomi: “Za raka ni nikoli pravi čas”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.