Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tudi vi zmajujete z glavo ob popolnih fotografijah na družabnih omrežjih?

PHONE

Shutterstock | 13_phunkod

Jerca Polc - objavljeno 10/10/20

Filtriranje se vriva v vsakdanje življenje

Spletna vplivnica objavi video, kako se liči, s tremi izdelki za lepši videz kože. Njena naslednja objava ima naslov Kako urejam slike. “Če imaš kakšno pikico ali mozoljček, ga tale funkcija zakrije!” se nasmehne in videti je preprosto. Vsak si lahko naloži to aplikacijo. Ko pa se pogledamo v ogledalo, je “nepravilnost” še vedno tam.




Preberite še:
Grejo selfiji tudi vam že na živce?

Znana praksa in negativni vplivi

Obdelava fotografij, s katero prikrivamo človeške nepravilnosti in olepšujemo obraze in telesa, je vsem znana praksa, ki se pojavlja na vsakem koraku. Če smo je vajeni, pa to še ne pomeni, da so negativni vplivi manjši.

V zadnjih letih se z vzponom Youtuba, Instagrama in podobnih spletnih omrežij filtriranje prefinjeno, a globoko vriva v naše vsakdanje življenje. Popolnost z naslovnice revije zdaj domuje v profilih vplivnežev, na katerih ne spremljamo samo njihovega videza, ampak tudi življenjski slog.


SOR SELFIE

Preberite še:
Redovnice, ki so postale senzacija na družbenem omrežju TikTok

Kaj povprečnega še ostane?

Prej nedosegljiva bitja v podobi manekenk, na katerih se je zdelo vse brez napake, saj o njih pravzaprav nismo vedeli ničesar, so se spremenila v ljudi, ki zagotavljajo, da imajo tudi sami kdaj slabe dni, neurejene lase in nepospravljena stanovanja, hkrati pa objavljajo fotografije sanjskega videza in življenja. Kaj povprečnega še ostane, ko je nato fotografija obdelana in vsaka nepravilnost zglajena?




Preberite še:
Ni vse v popolnosti. To so modeli, ki spreminjajo pogled na lepoto

Merilo za povprečnost je postalo tisto, kar je bila včasih popolnost. In tako se zgodi, da se začnemo povsem običajnih človeških lastnosti sramovati: ne čisto gladke kože, ne čisto ravnega trebuha, pramena las, ki sili v svojo smer. A ta sram je tih in prerašča v obup. Ker je na Instagramu videti tako preprosto. Skoraj se zdi, da v svetu, kjer je vse vsem na ogled, ni več dovoljeno imeti nepravilnosti, saj so možnosti, da jih “popravimo”, tako lahko dostopne.

Včasih se morda zazdi brezupno. Standardi postajajo nemogoči in še vedno smo samo ljudje. Pa vendar je odvisno samo od nas. Pot nazaj k sprejemanju lastnih nepopolnosti se morda začne že takrat, ko na kakšnem profilu pritisnemo gumb unfollow (prenehaj slediti).

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


WEB 3 MARTIN GOLOB VLOG 46

Preberite še:
Nauk pokojnega mladeniča, ki je v cerkev privabil več ljudi, kot bi jih pop zvezdnik




Preberite še:
Kako lahko mama svoji hčerki da vedeti, da je lepa?


STRESSFUL DAY

Preberite še:
Kako na stresen dan pomiriti svojo dušo

Tags:
družabna omrežja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.