Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko tudi v hrupnem vsakdanjiku najdete potrebno tišino

GIRL

Exe Lobaiza-Cathopic

Krispin Mayfield - objavljeno 13/10/20

Ni se vam treba umakniti v samostan ali v najbolj oddaljen kotiček gozda

Pred tremi leti sem imela priložnost oditi na tihi 24-urni odmik in izkusiti lepoto ter umirjenost dolgotrajne samote in tišine. Bila sem mirna, počutila sem se bolj povezano s samo seboj in z Bogom, v svoj vsakdanjik pa sem se vrnila v drugačnem razpoloženju. V naslednjih tednih sem imela več energije za svoje najdražje.

Tišina nam omogoča, da preživimo čas s samim seboj; omogoča nam, da naše misli rastejo skozi ustvarjalnost in se povezujejo z našimi čustvi. Pomaga nam, da upočasnimo hiter vsakdanji tempo in prepoznamo, kaj se dogaja znotraj nas, namesto da bi se nenehno odzivali na zunanje dražljaje. Odmika nas od nenehne množice informacij, s katerimi nas zasipa vsakdanjik.


MINDFULNESS

Preberite še:
Zakaj je tišina ključ do dušnega miru

Prednosti tišine in premišljevanja

Raziskave kažejo, da imajo kontemplativne prakse veliko koristi. Ena izmed študij je pokazala, da takšne prakse izboljšajo natančnost zaznavanja srčnega utripa, kar pomeni večjo sposobnost prepoznavanja čustvenega stanja.

Ko se ustavimo v tišini, lahko nadzorujemo svoje telo in čustva, kar nam pomaga, da bolje skrbimo zase in povečujemo zavest o tem, kaj prinašamo v svoje odnose z drugimi.

Druga študija je pokazala, da ima redna kontemplativna praksa več pozitivnih učinkov na naše možgane. Izboljša lahko delovni spomin, funkcijo kratkotrajne hrambe informacij. Na primer, da si dobro zapomnite navodila šefa ali pa nalogo, s katero ste se ukvarjali, preden so vas prekinili sodelavci.

Izkazalo se je tudi, da izboljša filter za govorjenje in sposobnost, da ostanemo osredotočeni na svoje cilje. Pomaga tudi pri čustveni regulaciji, saj nam omogoča, da čustva začutimo, ne da bi nas prevzela.


CITY IN THE EVENING

Preberite še:
Smo ljudje 21. stoletja sposobni stopiti v tišino in zdržati v njej?

Vaditi tišino v hrupnem svetu

Mnogi med nami bi težko izpostavili dan v tednu, ko nam uspe imeti več kot nekaj minut tišine.

Ko se ne pogovarjamo z drugimi, svoj vsakdan napolnimo z različnimi vrstami medijev, s pojavom podkastov pa imamo vedno tudi kaj poslušati.

Za nekatere od nas je odsotnost kakršnega koli zvoka skoraj nevzdržna, saj se samodejno počutimo prisiljene vklopiti televizijo ali radio.

Drugi hrepenijo po tišini, a zdi se, da ta beži proč od nas. Imamo polne dneve glasnih otrok ali klepetavih sodelavcev. V življenju imamo kup obveznosti in ljudi, ki potrebujejo našo prisotnost, zato časa zase v našem življenjskem ritmu skoraj ni.

Tudi če imamo čas in priložnost, se nam zdi, da nimamo pravice preživljati časa v tišini, ker nas čakajo naloge, ki jih je treba opraviti.


POPE FRANCIS

Preberite še:
Papež Frančišek: Tišina nam pomaga, da se odpremo Gospodu

Trenutki v vsakdanu

Vendar pa se tudi čez dan najdejo trenutki, ki jih je mogoče nameniti tišini, če vemo, kako biti pozoren nanje.

Ko ste doma, lahko prvih 15 minut po jutranjem dremežu preživite preprosto v tišini. Ko delate, lahko pustite mobilni telefon na mizi in se v času kosila brez prekinitev odpravite na sprehod. Čez dan si vzemite pet minut, da samo gledate skozi okno.

Ni treba, da tišino prakticirate vedno ob točno določenem času. Če imate med telovadbo v ušesih slušalke, jih kdaj pustite pri miru in bodite pozorni na dogajanje v svoji notranjosti, vključno z vašimi mislimi in čustvi.

Vsak dan se lahko počasi sprehodite od avtomobila do svojega delovnega mesta ali pa si vzemite trenutek, da opazujete svoje telo in lastne občutke, preden začnete dan.

Če pa ste doma, poiščite miren del svojega doma, kjer boste lahko brez prekinitve sedeli v tišini nekaj minut in ne boste počeli ničesar drugega. Začnete lahko tako, da preprosto izklopite vse elektronske naprave.


MORNING COFFEE

Preberite še:
Kako lahko jutranja meditacija vdihne življenje v vašo dušo

Sprva je tišina neprijetna. Celo dolgočasna. Vendar je eden od ključev tišine prepoznati, da je, tako kot večina stvari, ki so za nas dobre, sprva težko, a sčasoma postane lažje.

Lep primer je tudi vožnja avta brez zvokov radia.

Nastavitev časovnika je lahko dober način, da si privoščite nekaj minut tišine, ne da bi nenehno gledali na uro, če imate še čas zanjo.

Čeprav je idealno preživeti v tišini vsaj 20 minut, saj to prinaša številne koristi, lahko za začetek tudi dve minuti tišine močno vplivata na vaše razpoloženje in zavest, še posebej, če to izvajate redno.

Če razmišljamo o kontemplativnih praksah le v smislu, da moramo zanje obiskati samostan, ne bomo nikoli imeli časa za vajo tišine. Vendar lahko tudi najbolj zasedeni med nami najdejo čas za kratka obdobja tišine in se odločijo za kratek oddih od življenjskega vrveža.

Gre za to, da za okušanje tišine uporabimo čas, medtem ko ga porabljamo za druge stvari (vožnjo, hojo, pomivanje posode). Zelo preprost recept, a deluje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


web 3 peter merse

Preberite še:
“Treba je povedati tako, kot je. Če mečkamo in slepomišimo, smo prizadeti vsi”


AUDIOBOOK DLA PRZEDSZKOLAKA

Preberite še:
Ko ni časa za branje, lahko knjigo poslušamo
Preberite še:
5 pozitivnih učinkov tesnega odnosa med mamo in sinom

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.