Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prav posebna aktivnost, ki bo spremenila vaš zakon

web3-letter-writing-woman-ring-pen-paper-rawpixel.com-shutterstock.jpg

Rawpixel.com - Shutterstock

Edifa - objavljeno 13/10/20

Ko se odločite, da svoja čustva zapišete na papir

V digitalni dobi so pisma, ki jih napišemo na papir, praktično izumrla, a nič ni bolj romantično kot ljubezensko pismo, s katerim izrazimo svoja čustva.

Danes pari večinoma komunicirajo prek sms sporočil ali sporočil prek aplikacij za sporočanje, kot sta Viber in WhatsApp. Pogovori so večinoma neposredni, rutinski, lahko bi rekli celo hladni, v slogu: “Kdaj prideš domov?” ali “Kaj bo danes za večerjo?”

Razlog več, da v svoj zakon uvedete prav posebno spremembo in začnete pisati ljubezenska pisma.


web 3 janez porenta

Preberite še:
Janez z ženo tekmuje, kdo bo obesil perilo ali previl dojenčka

Posvečanje časa drugemu

Prejeti pismo ljubljene osebe je nekaj resnično vznemirljivega. Tudi če je zgolj razglednica, ki jo mož pošlje ženi s službene poti. Kratek sestavek ali dolgo pismo. Oboje je nekaj, kar ima vedno smisel, če se le ne ukvarja z dejstvu, ampak z osebnimi občutki, pojasnjuje zakonska terapevtka Bénédicte de Dinechin. To so morda na prvi pogled le drobtinice, s katerimi pa zagotovo krepite vaš odnos.

Ljubezen na daljavo

Tradicionalna funkcija ljubezenskega dopisovanja je še vedno vsekakor preprečevanje odsotnosti.

Žena, katere mož redno odhaja na vojaške misije in je dolgo odsoten, mu vsak teden napiše pismo, v katerem mu opiše, kaj se dogaja v njenem vsakdanjem življenju, tako da je tudi on lahko v stiku s tem, kar se dogaja daleč stran on njega.

Zelo pomembna funkcija pisma je tudi ta, da se z njim lahko izognemo verbalnemu stopnjevanju v primeru konflikta. V obdobju harmonije pa služi za to, da se odpremo na konstruktiven način.


LETTER

Preberite še:
6 razlogov, zakaj bi morali pisati dnevnik

Eva in Simon si pismo napišeta vsaj enkrat na mesec. Ob tem Eva pojasnjuje: ” Pisma razijajo najino razmerje, a ne le v romantičnem smislu, kot bi vsak morda sklepal. Najina zakonska zveza s tem bogati in s pomočjo pisma se spoprimeva s stvarmi, ki bi se jim v živem pogovoru raje izognila.”

Pismo je metoda, ki obrodi veliko sadov, saj po tem vedno sledi tudi besedna izmenjava. Moramo se namreč zavedati, da kljub vsemu, pismo ne nadomešča dialoga, ampak par pripravi za dialog ali pa ga znova odpre.


COUPLE IN FRONT OF CATHEDRAL

Preberite še:
Zakaj je zakonski odnos podoben gradnji katedrale

Besede, ki ohranjajo plamen

Nekaterim parom pisanje pisem omogoča, da ponovno razmislijo o svojem življenju, da se opogumijo, opozorijo na rano, predstavijo slabosti, si odpustijo ali izpostavijo dobre plati zakonskega odnosa.

Poglejmo še en primer. Ana in Janez se vsak ponedeljek odpravita v kavarno, sedita eden nasproti drugega in si pišeta pismo. Njuna 12-letna hči ju je zato vprašala, kaj je smisel pisanja pisma, če pa se vidita vsak dan.

Njun odgovor je, da s tem konkretno pokažeta, da je njun odnos prioriteta. S tem si na nek način nabirata vzorce ljubezni, na katere se lahko naslonite, ko se njun odnos znajde v težkem obdobju.

Na koncu pa ne pozabite. Ta pisma bodo ostala. Za razliko od sporočil, elektronski sporočil ali objav na Facebooku. Čez 40 let teh sporočil ne bo več, vi pa boste lahko ravno takrat našli vaša pisma. Samo pomislite, kako vznemirljivo!

Avtorica prispevka je Olivia de Fournas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


COUPLE, LOVE. SMILE

Preberite še:
8 nasvetov, kako okrepiti zakon in preprečiti razvezo


SEAN AND CAITLIN

Preberite še:
Kaj lahko o zakonu, koronavirusu in veri povesta zakonca, ki skupaj štejeta 198 let


HERALDOS

Preberite še:
“Gospod, prevzemi nadzor nad mojim življenjem.” Nato so se jima začeli dogajati čudeži

Tags:
ljubezenodnoszakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.