Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 predlogov za može, s katerimi lahko postanete izvrsten zet

IN-LAW - FAMILY - COUPLE

© wavebreakmedia - shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 14/10/20

Dobro razumevanje z ženinimi starši ni samoumevno. Z upoštevanjem teh nasvetov bo vzpostavitev prijetnega odnosa precej lažja

Star pregovor pravi: “Ko se poročiš z določeno osebo, se poročiš tudi z njeno družino.” V tem stavku je precej resnice. Tudi če se z zakoncem odselite daleč stran in se s sorodniki ne srečujete pogosto, ti ljudje postanejo tudi vaša družina v sreči in nesreči. Morda ženinih sorodnikov še ne poznate najbolje, morda z njimi niti nimate prav dosti skupnega, toda svojo ženo ljubite in si želite, da bi se dobro razumeli z ljudmi, ki jih ima najraje na svetu. Vlaganje časa in truda v izgradnjo dobrega odnosa z ženino družino se bo odlično obrestovalo!

Teh 5 predlogov vam je lahko v pomoč, da boste z ženinimi starši vzpostavili topel in prijeten odnos.


MOTHER IN LAW

Preberite še:
Sv. Monika svetuje, kako ohraniti odnos s težavnimi sorodniki

Naj vidijo, da ste po svojih najboljših močeh najboljši mož in oče

Večina staršev si želi, da bi bil zet moški, ki bo njihovo hčer resnično osrečil, nekdo, ki bo resnično ljubeč mož in skrben oče njihovim vnukom. Naj vidijo, kako osrečujete njihovo hčer, saj je to najboljši način, da osvojite njihovo naklonjenost!

Vključujte jih v družinske dejavnosti

To je seveda odvisno od tega, kako daleč stran živite, toda vsak poskus, da jih vključite v življenje vaše družine, bo zelo dobrodošel. Če vaša tašča in tast živita blizu vas, vaš otrok pa bo odigral nogometno tekmo ali nastopil na plesnem tekmovanju, vam bo vzelo le minuto časa, da tja povabite tudi stare starše, še dolgo pa vam bodo hvaležni, ker ste jih sprejeli in vključili v svoje družinske dejavnosti. Če živijo dlje stran, morda lahko načrtujete, da jih boste obiskali med počitnicami ali pa poleti celo skupaj preživeli nekaj dopustniških dni. Morda se bodo razveselili vabila na rojstnodnevno zabavo vašega otroka, tudi če se je ne bodo mogli udeležiti; kljub temu bodo imeli občutek, da so del vaše družine.


MOTHER IN LAW

Preberite še:
Kaj lahko naredite za dobre odnose s taščo in tastom?

Bodite pozorni na to, kaj imajo radi

Človeku je toplo pri srcu, če se spomnite, kaj ima posebej rad in česa ne. Morda lahko pred obiskom tašče in tasta poskrbite za njuno najljubšo pijačo ali prigrizek, jima pošljete zabavno telefonsko sporočilo o njuni najljubši televizijski oddaji, ali pa se pozanimate, kaj trenutno bereta ali kaj raste na njunem vrtu. Ne glede na to, kaj ju zanima, jima bo zelo veliko pomenilo, če boste do njunih konjičkov pozorni in ju o njih kaj povprašali.

Ne varčujte s pohvalami, če so upravičene

Seveda se nam dobre lastnosti ženinih staršev lahko zdijo samoumevne, toda če boste posebej izpostavili stvari, ki so vam skupne, ali izrekli pohvalo nečemu, kar vam je pri njih všeč, se jim boste gotovo priljubili. Svojega spretnega tasta lahko prosite za nasvet pri urejanju doma, pohvalite čudovit vrt svoje tašče in se obema iz srca zahvalite, kadar vzameta v varstvo vašega otroka. Če imate kakšen skupen konjiček, je to lahko izvrstna tema za pogovor, razprava o skupnih zanimanjih pa lahko še utrdi vašo medsebojno vez.


MOTHER IN LAW

Preberite še:
Kakšno taščo imate?

Ne premišljujte o negativnih lastnostih

Ženini starši imajo gotovo tudi kakšno lastnost, ki vam gre iskreno na živce. Včasih boste morda morali postaviti določene meje, kar je povsem razumljivo in smiselno. Kolikor se le da, pa se potrudite, da pozabite na stvari, ki niso zelo pomembne, recimo neskončno ponavljanje ene in iste zgodbe. Podobno velja za kakršno koli temo, ki bi lahko povzročila spor: če je le mogoče, se je izogibajte. Seveda se postavite za svojo družino, če je to potrebno, vendar to storite preudarno. Osredinite se na stvari, ki jih pri ženinih starših cenite, na lastnosti, ki so vam skupne, in boste srečnejši tako vi kot vaša tašča in tast, pa tudi vezi med vami bodo močnejše.

Če ste z ženinimi starši v dobrih odnosih, so lahko v vašem življenju pravi blagoslov!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Prav posebna aktivnost, ki bo spremenila vaš zakon


DECO

Preberite še:
Povej mi, kakšna je tvoja hiša, in povem ti, kdo si


APOSTLES

Preberite še:
S katerim od 12 apostolov se najbolj poistovetite?

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.