Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Martin Golob: “Uboganje ni slaba stvar. Uboganje je znamenje veličine človeka”

WEB3-MARTIN-GOLOB-mass.jpg

ZAJEM ZASLONA | FACEBOOK

Barbara Oprčkal - objavljeno 18/10/20

Prenos svete maše iz župnije Grosuplje, ki jo je daroval Martin Golob

Zaradi vedno slabše epidemiološke slike v Sloveniji zaradi širjenja novega koronavirusa je vlada uvedla nove ukrepe, slovenski škofje pa so ob tem izdali podrobna navodila glede obiska svetih maš in udeležbe pri cerkvenih obredih.


CHURCH

Preberite še:
Kako bo z duhovnim življenjem v rdečih in oranžnih regijah? Škofje izdali podrobna navodila

Sprva predvajanje svetih maš prek spleta ni bilo dovoljeno, pozneje pa so škofje izdali dopolnitev k navodilom in se odločili, da lahko duhovniki po lastni presoji in glede na pastoralne okoliščine, obhajajo sveto mašo brez ljudstva in jo istočasno prenašajo po spletu pod določenimi pogoji. Ob tem pa vernike vabijo, da gredo k obhajilu v domači župniji.

Na Aleteii ste lahko tako danes spremljali sveto mašo iz župnije Grosuplje, ki jo je daroval tamkajšnji župnik Martin Golob.

Cesarjevo cesarju in Bogu božje

Na današnjo misijonsko nedeljo smo lahko v evangeliju slišali enega izmed najbolj znanih evangeljskih stavkov: “Dajte torej cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega” (Mt 22,21).

“Ob tem stavku se mi poraja navihana misel, in sicer: ‘Kaj potem meni sploh ostane, če moram dati Bogu, kar je Božjega in cesarju, kar je cesarjevega?’,” je v pridigi dejal Golob.

Njegov odgovor pa se je glasil: “Ostane nam miren spanec in srečno, odrešeno srce.”

Kaj pa naša svoboda?

“Če človek upošteva predpise države, ki nam jih podaja v zakonodaji, gre gotovo miren spat, ker ve, da dela prav in ga ne preganja slaba vest. Če damo sebe Bogu na razpolago in tisto, kar je Božje dajemo Bogu, potem smo srečni in odrešeni.”

Medtem ko država od nas zahteva neko splošno ravnanje, na primer plačevanje davkov in upoštevanje predpisov, Bog od nas zahteva vse naše življenje. Zanj je pomembno tudi to, kaj je v našem srcu. V tem pogledu je Bog morda celo bolj zahteven kot cesar oz. država. 

“Marsikdo bi rekel, da potem ni svoboden, ker mora upoštevati enega in drugega. A je ravno nasprotno. V tem se izraža moja svoboda. Bog ne jemlje zato, ker bi mu hotel slabo. Država ne daje predpisov, ker bi nam želela slabo,” je dejal Martin in ob tem dodal, da je naša svoboda zelo povezana tudi z uboganjem in poslušanjem.

“V zadnjih dneh sem se velikokrat srečal s to besedo ‘ubogati’. Ubogati predpise, ubogati predstavnike, tako državne kot cerkvene. Pogosto se nam kakšne stvari zdijo neumne, ampak kdor uboga, pokaže svojo ponižnost, modrost, pokaže tudi svojo veličino človeka. Če delaš samo po svoje, ne prideš daleč,” je prepričan grosupeljski župnik, ki je pridigo sklenil z besedami: “Uboganje ni slaba stvar. Uboganje je znamenje veličine človeka.”

https://www.facebook.com/Zupnikm/videos/2714788772096356
Preberite še:
Martin Golob znova v živo: “Nismo sami!”


KOMUNIA ŚWIĘTA

Preberite še:
Ali naj prejmemo obhajilo pri vsaki sveti maši?


MASK

Preberite še:
10 papeževih napotkov, da bomo ozdravljeni virusa, ki je bolj škodljiv kot koronavirus

Tags:
Martin Golobsveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.