Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Ta osupljiv odnos med očetom in sinom je spremenil življenja mnogih ljudi

gore-tex

GROGL | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 21/10/20

Bill in Robert Gore sta s skupnim delom ustvarila material, ki se je izkazal za nepogrešljivega v življenju oseb z Downovim sindromom ter z boleznimi srca in ožilja

Roberta Gora morda poznate kot iznajditelja materiala Gore-Tex, ki je vodoodporen in hkrati diha, najpogosteje pa ga uporabljajo pri izdelavi športnih oblačil.

Ko je Robert Gore v letošnjem septembru umrl v starosti 83 let, pa so mediji javnost spomnili še na druge možnosti uporabe Gore-Tex materiala in opozorili, kako sta iznajditelj in njegov oče pomagala rešiti nešteto življenj, poleg tega, da sta mnoge obvarovala pred neusmiljenimi vremenskimi pogoji.


WIDOW,

Preberite še:
Mož je umrl zaradi koronavirusa, podjetje, kjer je bil zaposlen, pa je takole presenetilo njegovo ženo

Odkritje nepogrešljivega materiala

Gore je kot študent kemijskega inženirstva pogosto pomagal očetu Billu, ki je bil takrat zaposlen pri podjetju DuPont, in skupaj sta reševala različne probleme. Prav med obiskom v očetovem laboratoriju sta nekoč razpravljala o prav posebnem problemu, na katerega je Bill naletel pri svojem delu. Robert se je domislil morebitne rešitve, oče mu je prisluhnil, jo preizkusil in tako sta ustvarila kabel Multi-Tet. (Za nepoznavalce: to je trak, ki se uporablja v računalnikih.)

Ko je Bill s soprogo Vieve ustanovil novo podjetje, W L Gore & Associates, je Roberta navedel kot izumitelja. Ko je Robert končno zaključil doktorski študij kemijskega inženirstva, sta z očetom skupaj delala v novem podjetju, Robert kot raziskovalni družabnik. To je bil šele začetek čudovitega partnerstva, med katerim je Robert pozneje ustvaril material Gore-Tex.

Ta revolucionarni material je omogočil dosti bolj suho življenje na prostem za vse tiste, ki nosijo oblačila iz lahkih tkanin. Toda material, ki zagotavlja, da ostanete suhi, se je izkazal za uporabnega tudi na manj običajnih področjih. Od strun za kitaro in vrečk za sesalce do vesoljskih oblačil: ime podjetja se je kmalu udomačilo v vsakem gospodinjstvu.


TRZEJ MĘŻCZYŹNI NA ULICY

Preberite še:
Pripravite svoje telo na hladnejše dni

Morda najosupljivejšo možnost uporabe novega materiala pa so odkrili v medicini. Tkanina se je izkazala kot najprimernejša kot preveza pri opeklinah, pa tudi kot obliž, ki ga uporabljajo pri operacijah srca in ožilja. Robert Gore, takrat predsednik podjetja, je leta 1996 na tiskovni konferenci povedal:

“Naš načrt je zapustiti dediščino družbi in prihodnjim rodovom, vključno z otroki, ki so prestali operacijo na srcu in danes živijo tudi zaradi naših medicinskih izdelkov.”

Zahvaljujoč skupnemu delu očeta in sina in očetovi veri v sinove sposobnosti je njun revolucionarni material rešil že nešteto življenj, med katerimi so tudi ljudje z Downovim sindromom, ki z Gore-Tex obliži hitreje okrevajo po težkih srčnih operacijah.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


web 3 nejc skoberne 3

Preberite še:
Oče petih sinov: “Na neki točki se lahko le prepustiš in upaš na najboljše”


MOTHER AND DAUGHTER,

Preberite še:
Njena babica je mamo nagovarjala k splavu. Toda zahvaljujoč Mariji se je zgodil čudež




Preberite še:
Moja izkušnja s covidom 19: Imela sem slabo vest, ker sem zbolela

Tags:
znanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.