Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Stavek, ki ga nikoli ne smete izreči svojemu možu

A NIE MÓWIŁAM

Gorynvd | Shutterstock

Marta Wolska - objavljeno 03/11/20

Včasih lahko podpora pomeni le to, da se ugriznemo v jezik

Pred časom sem se z otroki igrala na vrtu, sosedje pa so za ograjo sadili rože. Eden od fantov se je odločil, da v vedro nalije nekaj vode, vendar je pri tem poškodoval pipo, iz katere je kljub temu, da smo jo skušali zapreti, precej intenzivno tekla voda. Moža ni bilo doma, zato sem za pomoč prosila soseda.

“On da bi vam pomagal? On bi to pipo prej polomil, kot pa popravil. Pokličite kakšnega mojstra, ki jo bo popravil, kot je treba,” je kar v njegovem imenu odgovorila soseda, še preden je mož uspel odpreti usta.


HOME

Preberite še:
Zakaj moški tako obupno potrebujejo spoštovanje – in kaj se zgodi, ko ga dobijo

Mož ni nič rekel, le odšel je v hišo. “O, še užaljen je,” je dodala. Trenutek pozneje se je sosed vrnil s škatlo za orodje. Takrat je utihnila. Samo začudeno ga je opazovala izza ograje. Moški je mojemu starejšemu sinu podal ključ in ga prosil za pomoč. Operacija je bila uspešna. Otroci so vse z zanimanjem spremljali in se zabavali. Čez trenutek se je sosed vrnil k sajenju rož, fantom je pomežiknil, toda kljub vsemu je bilo na njegovem obrazu videti žalost.

Ženska pomoč moškemu

Bog je tik pred stvarjenjem ženske rekel: “Ni dobro za človeka, da je sam; naredil mu bom pomoč, ki mu bo primerna.” (1 Mz 2,18) Na kakšno pomoč je mislil? Na pomoč pri poimenovanju živali? Na pomoč pri urejanju vrta? V kakšnem nasprotju z moderno težnjo po enakopravnosti je to – kako naj bi bila ženska le za pomoč?!

Pri tem moramo biti pozorni na hebrejsko besedilo. Tam je izraz “ezer kenegdo”, torej “pomoč, primerna zanj”. Primerna, torej taka, ki je popolnoma vpletena v moško samoto. Primerna, torej taka, ki jo lahko zagotovi le druga oseba. Primerna, torej taka, ki ne pomeni storitve, temveč podporo. Velika, odgovorna in zahtevna naloga.


KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Kako uničiti moškega svojega življenja

Tega ne bom rekla, čeprav si včasih želim

Bog torej že od samega začetka jasno sporoča, kakšno vlogo naj bi imela žena v odnosu do svojega moža. Biti mora njegov zaveznik. Zvest navijač, ki navija za svojega favorita, ne glede na to, koliko točk je danes dosegel ali izgubil in v kakšni formi je.

Zato svojemu možu nikoli ne bom rekla: “Ali ti nisem rekla?” Ali ti nisem rekla, da je to slaba ideja? Ali ti nisem rekla, da opravi s tem? Ali ti nisem rekla, da to ni tako preprosto? Ali ti nisem rekla … Tudi če sem to res rekla. V trenutku, ko se mu kaj ne posreči (ali pa se mu), mu moram nuditi oporo. Tudi če to pomeni le ugrizniti se v jezik.

John Gray, avtor uspešnice Moški so z Marsa, ženske so z Venere, o tem piše:

Ženska si sploh ne more predstavljati, kako občutljiv je moški, ki naredi napako. Prav tedaj najbolj potrebuje njeno ljubezen. Če mu v tistem trenutku ne nudi podpore, mu to povzroči hudo bolečino, čeprav se tega ne zaveda.

MESTNIK FAMILY

Preberite še:
Oče kapitan in mama varen pristan

Partner v dobrem in slabem

V življenju se srečujemo z različnimi odločitvami. Z različnimi odločitvami se soočajo tudi naši možje. Včasih gre za “majhne” stvari, kot je pomoč sosedom, spet drugič za večje, kot je menjava službe, ustanovitev lastnega podjetja ali selitev v popolnoma nov kraj.

Pri tem se lahko zgledujemo po Abrahamu in njegovi ženi. Njemu je Bog ukazal, naj zapusti rodno deželo in se poda na veliko popotovanje. Abraham to stori, kaj pa Sara? Brez besed pripravi stvari, stoji mu ob strani in … molči. Lahko si le predstavljamo, kaj se je dogajalo v njenem srcu.

Ali smo me, žene, sposobne tega? Biti ponižne in zveste spremljevalke odločitev naših mož? Jih pri tem spodbujati, zanje navijati in jim pokazati odobravanje? Ali smo sposobne utihniti, tudi tedaj, ko se spotaknejo in smo “imele prav”? Ali jim lahko namesto kritiziranja na ramo položimo roko in jim damo vedeti, da sva v tem skupaj? Ali ni to osnova zakonske zvestobe, ki si jo obljubimo pred oltarjem? Skupaj zmagujemo in izgubljamo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


STEVE TELZEROW

Preberite še:
“Verjamem, da moški tudi danes želi biti spoštovan kot vodja doma”


MOJCA IN PRIMOZ SEME

Preberite še:
“Moški si pogosto samo v spolnosti dovoli pokazati svojo potrebo po telesni bližini”


COMPUTER

Preberite še:
5 korona navad, ki bi jih moral obdržati vsak moški

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.