Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 13. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj bi moral vsak otrok poznati svojega nebeškega zavetnika

ROZMOWA Z DZIECKIEM

Antonio Guillem | Shutterstock

Edifa - objavljeno 11/11/20

Svojim otrokom predstavite te posebne prijatelje!

Pomembno je, da svoje otroke naučimo, kako razviti zaupen odnos s svojim nebeškim zavetnikom. Vsak človek ima vsaj enega, morda celo več zavetnikov. Tudi če otrok nima imena določenega svetnika (o tem lahko razmišljate že ob izbiri imena), gotovo lahko poiščete svetnika s podobnim imenom ali podobno življenjsko zgodbo.


BAPTISM

Preberite še:
Kaj je sploh god in zakaj bi ga morali praznovati?

Bolje bodo otroci poznali življenje svetnika, katerega ime so prejeli ob krstu, bolje bodo znali moliti k njemu in se mu v življenju priporočiti. Otroku svetnika ne predstavljajte kot “superjunaka”, kajti tudi svetniki so bili grešniki, kakor mi, in so doživljali podobne težave, neuspehe, ovire in skrbi. Toda kljub vsemu, ali pa ravno zaradi tega, so neutrudno iskali Boga in mu pustili, da deluje v njihovem življenju.

Litanije zavetnikov, da se prepričamo v obstoj občestva svetnikov

Medtem ko vse svetnike povezuje enaka goreča ljubezen in žeja po Bogu, pa med seboj niso vsi enaki. Vsakdo ima svojo osebnost, svoje šibkosti in kreposti. Podobno tudi pot do svetosti ni enaka pri vseh: pomembno je, da izpostavimo lastnosti, zaradi katerih je vsak svetnik ali svetnica edinstven in nekaj posebnega.


MATKA Z CÓRKĄ

Preberite še:
Kakšne knjige bodo vašim otrokom pomagale, da bodo vedno bližje Bogu?

Če bodo otroci poznali različne svetnike, bodo lažje molili k njim in se z njimi povsem naravno pogovarjali, kot bi govorili s prijateljem, ki jim vedno stoji ob strani in jim prisluhne. Mnoge družine ob večerih molijo litanije svojih nebeških zavetnikov. To je odličen način, da otroke spodbudite, naj čim bolje spoznajo svojega zavetnika in se zavejo, da občestvo svetnikov resnično obstaja. Poleg tega se otroci zelo hitro navadijo radostnega vzklika: “Prosi za nas!”

Avtorica prispevka je Christine Ponsard.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
10 čudovitih retro imen za deklice


PRZYTULANIE

Preberite še:
Nauki svetih Ludvika in Zelije Martin o vzgoji otrok


MOTHERLY SAINTS

Preberite še:
Če bomo ravnale tako, kot ti dve svetnici, bomo dobro vzgojile svoje otroke

Tags:
otrocisvetnikivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.