Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako ohranjati prijateljstva, potem ko se poročimo?

COUPLE FRIENDS

Rido | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 12/11/20

Kako po poroki ohranjati prijateljstva, ki smo jih imeli od prej?

Številni mladoporočenci se po poroki tako posvetijo drug drugemu, da začasno ali kar za stalno odložijo vse tisto, kar jih je veselilo prej. To so lahko hobiji in zanimanja, pa tudi prijateljstva, čeprav so z nekaterimi ljudmi prijateljevali že dolga leta, morda še preden so sploh spoznali svojega zakonca.




Preberite še:
Ali po poroki lahko ohranjamo prijateljstva z nasprotnim spolom?

Kje je prava mera?

Zagotovo je treba po poroki na novo razporediti svoj čas, da ga ostane dovolj za zakonca in da najdemo pravo mero tudi za prijatelje. Ne bi bilo prav, da bi možje svojim moškim prijateljem konstantno dajali prednost pred ženo, niti ne bi bilo prav, da bi pri ženi njene prijateljice nadomestile ali zamenjale moža. Kako torej krmariti v sivi coni, kot je ohranjanje prijateljstev po poroki?

Ohraniti zanimanja in lastno identiteto, kljub temu, da smo po poroki z zakoncem eno, je zelo pomembno. Še več, to tudi zelo blagodejno vpliva na naš odnos z zakoncem. Seveda imamo v mislih prijateljstva, ki so trdna, zasidrana v dobronamernosti, iskrenosti, medsebojni podpori in spodbujanju tudi v slabih trenutkih. Nikakor pa ne gre še naprej gojiti prijateljstev, ki na nas ali celo na naš zakon slabo vplivajo.


web 3 gasper zevnik

Preberite še:
Po poroki je “več veselja, sprehodov, dobrih večerov, a tudi butastih in manj butastih prepirov”

Ne gre za tekmo zakonec : prijatelj(ica)

Zagotovo vsak pozna vsaj eno zgodbo o tem, kako je žena možu po poroki prepovedala srečanja z njegovimi prijatelji, nakar so ga ti ozmerjali s “copato”, kar jim je zameril in prijateljstva je bilo konec. Tudi kadar mož prepove ženi stike z njenimi prijateljicami, se kaj hitro lahko zgodi, da obupajo in jo nehajo klicati, morda tudi iz strahu pred moževo jezo ali da je ne bi spravile v neugoden položaj.

Pri sebi in zakoncu (če ima težave s tem, da se še vedno srečujemo in ohranjamo stike s prijatelji) je treba razčistiti, da ne gre za tekmovanje med njim/njo in prijatelji. Ljubezen do zakonca ni neposredno povezana z našo navezanostjo na prijatelje, zato nanjo ne bi smela vplivati, prav tako pa zaradi nje ne bi smela trpeti.




Preberite še:
3 pogledi na prijateljstvo, kot ga je doživljala Marija

Zakonec mora biti naš največji zaupnik

Je tisti, ki nas najbolje pozna. Če bi imeli prijateljice ali prijatelje za to, da bi z njimi opravljali zakonca ali z njimi razreševali konflikte, ki jih imamo v zakonu, potem moramo odločno potegniti črto med intimo zakonskega prijateljstva in tem, kar se tiče naših prijateljev.

Nenazadnje je prav trdno prijateljstvo med zakoncema, ki ga negujeta dolga leta in ki ju povezuje v vsem, kar sta skupaj doživela, tisto, ki zagotavlja trden zakon. Prav prijateljstvo med zakoncema ohranja njun zakon v času preizkušenj ter ju drži skupaj tudi v trenutkih bolezni, starosti in drugih težav, ki jih prinese življenje.

Prijatelji nam torej ne smejo pomeniti pobega pred zakoncem, je pa lepo, če naše doživljanje vsega lepega v življenju dopolnijo in oplemenitijo. Če naš zakonec pozna naše prijatelje in se z njimi dobro razume, smo lahko skoraj prepričani, da gre tudi prijateljstvo v pravi smeri.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
5 nasvetov za starše, ki imajo prijatelje brez otrok

Od mojih/tvojih prijateljev do najinih prijateljev

Zakon naj izkazuje tudi določeno mero odprtosti. Sem spada tudi to, da sprejmemo, denimo, najboljšo prijateljico naše žene ali dolgoletnega prijatelja našega moža. Zaupanje, ki se bo s tem zgradilo med nami, odpira druge dimenzije zakona, da ta ne postane preveč hermetično zaprt in samozadosten.

Dodaten plus je, če si zakonca znata poiskati par ali dva, s katerim se odlično razumeta, da se med seboj podpirajo pri vsakodnevnih izkušnjah in skupaj delijo lepe, pa tudi žalostne trenutke. In prav odprtost zakona, da mož in žena v svojo sredo sprejmeta še nekoga tretjega, je podoben vzgib, kot ga bosta začutila tudi pri odločanju za otroke in svojo družino.


WDZIĘCZNOŚĆ

Preberite še:
7 načel Karla in Cite za srečen zakon


HOUSE BUILDING

Preberite še:
Kaj lahko storimo, da ob gradnji hiše ne bomo podirali zakonskega odnosa?


Busy - Mom - Mother - Baby - Work

Preberite še:
Kako postaviti prioritete kot (pre)zaposlena mama

Tags:
odnosiprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.