Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je tako pomembno, da otrokom pojemo uspavanke

BEDTIME

Rido | Shutterstock

Claire de Campeau - objavljeno 24/11/20

Uspavanke imajo presenetljivo pozitivne učinke. Ne le na dojenčke, ampak na otroke vseh starosti

Nekateri otroci zaspijo brez težav, drugi potrebujejo za to nekaj več časa, saj se pred spanjem srečujejo z različnimi težavami. Nekateri imajo hude nočne more ali jih je strah, da bodo ostali sami in podobno. Toda če boste sledili nekemu izbranemu večernemu ritualu, boste otroku omogočili, da bo hitreje zaspal.

Petje uspavanke je za starše nekaj samoumevnega, ko v rokah držijo novorojenčka, pozneje pa se ta navada izgubi. Toda ta aktivnost ima številne pozitivne učinke, zato bi jo bilo dobro ohranjati tudi, ko so otroci že večji.


FATHER AND BABY

Preberite še:
Očetje, tako lahko s svojim novorojenčkom ustvarite močno vez

Pomirjanje

Nevrolog Tim Griffiths pojasnjuje, da je del možganov odgovoren za to, da se čustveno odzivamo na glasbo. S petjem lahko tako pripomoremo k zmanjšanju otrokove vznemirjenosti. Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste otroka uspeli pomiriti že s samo nekaj zapetimi toni. Otroci so namreč na glasbo še posebej občutljivi.

Če vam je ob glasnem petju nelagodno, poskusite z mrmranjem, tako da vas bo lahko slišal le vaš otrok. On ne bo ocenjeval vašega petja, ampak bo užival v tem trenutku z vami.

Poleg tega pa ima petje uspavanke tudi pozitivni učinek na pevca, saj zmanjšuje stres in utrujenost.


SINGING IN THE CAR

Preberite še:
Zakaj bi nujno morali peti, tudi če nimate posluha

Manj bolečine

Leta 2013 je pediatrična klinika v Londonu izvedla študijo, v kateri je sodelovalo 37 hospitaliziranih otrok. Študija je pokazale številne pozitivne učinke, ki jih imajo uspavanke na otrokovo spanje, prav tako pa so učinkovite pri zmanjševanju otrokovega dojemanja bolečine zaradi bolezni ali operacije.

Zaradi počasnega tempa se namreč upočasni srčni utrip, zaznavanje bolečine pa se umiri. Glasba otrokom prav tako pomaga, da so bolj tolerantni do medicinskega zdravljenja.

Močnejša čustvena vez

Predvajana ali izvajana uspavanka? Raziskave na tem področju so pokazale, da je bolje, da starši sami pojejo otroku. Uspavanka ovije otroka v odejo zvokov, ki ga umirjajo in tolažijo.

Pozitivni učinki uspavanke sicer niso presenetljivi, saj so uspavanke otrokom peli pravzaprav že od nekdaj, ker so vedeli, da jih to pomirja. Toda zdaj imamo za to tudi znanstveni dokaz. Ritual petja uspavank je prav tako lahko poseben trenutek med staršem in otrokom, ki se morda čez dan nista veliko videla, s pomočjo uspavanje pa ohranjata posebno medsebojno vez.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


OJCIEC Z DZIECKIEM

Preberite še:
Zakaj je tako pomembno, da otrokom beremo pravljice?


PARENT WITH CHILD

Preberite še:
Dobronamerne pripombe v zvezi z vzgojo otrok, ki jih raje zadržite zase


MATKA Z CÓRKĄ

Preberite še:
4 nasveti za boljše spanje otrok (in staršev)

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.