Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako odkriti, naj ostanemo z osebo, s katero smo na začetku zveze

PARA

Roman Kosolapov | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 25/11/20

Po eni strani je morda dobro, da ne razkrijemo takoj vsega o sebi, po drugi pa lahko odkritost in neposrednost pripomoreta k temu, da bosta oba čim prej našla tisto, kar iščeta

Na začetku zveze ali zgolj spoznavanja druge osebe je veliko neznank. Težko že na začetku ocenimo, kakšno prihodnost bo zveza imela, če se še niti ne poznamo dobro.

Toda če že na začetku jasno ne izrazimo svojih pričakovanj in namenov, lahko to zelo slabo vpliva na odnos.


GIRL DATE

Preberite še:
Kako prvi zmenek nadaljevati v drugega?

Strah pred odkritostjo

Danes se to pomanjkanje jasnosti vedno bolj kaže tudi v poznejših fazah odnosov. Pomanjkanje jasnosti in odkritosti je pogosto posledica strahov in želja ljudi. Nekateri preprosto ne vedo, kaj želijo, drugi se upirajo resni zvezi zaradi slabih izkušenj v preteklosti.

S tem, ko ne izrazimo jasno, kakšni so na primer naši nameni, se počutimo bolj varne, saj menimo, da je ljubezen, ki traja, tvegana, malo verjetna in celo nedosegljiva.

Včasih držimo distanco zato, ker mislimo, da se bomo z izogibanjem predanosti izognili tudi bolečini ob morebitni izgubi. Včasih se bojimo, da bo to, da bomo jasno povedali, da se želimo resno vezati, ogrozilo naš odnos ali povzročilo bolečo zavrnitev. Včasih pa ne želimo biti jasni zato, ker ne želimo prizadeti druge osebe.


RANDKOWE GIERKI

Preberite še:
Je bil prvi zmenek polomija? Kdaj dati drugo priložnost?

Prihranimo čas in energijo

Toda to, da smo jasni in odkriti, ne pomeni, da se bo zveza končala ali pa da moramo izginiti iz življenja druge osebe, če se izkaže, da pričakovanja niso enaka na obeh straneh. Že samo to, da vljudno pojasnimo, kaj iščemo ali upamo, je lahko zelo osvobajajoče. Je to le prijateljstvo? Nas zanima kaj globljega? Ali pa tega še ne vemo in bi želeli izvedeti? S tem, ko se odkrito pogovarjamo o teh stvareh, izkazujemo ljubezen, ki si jo druga oseba zasluži.

Če smo jasni in iskreni, se izognemo drami in, kar je še bolj pomembno, prihranimo veliko časa in energije. Na koncu si vsi le želimo, da bi spoznali pravo osebo.

Ko se spoznavamo, tudi če smo še čisto na začetku zveze, je pomembno, da naši prvi koraki jasno izražajo naša čustva in pričakovanja. Ob tem moramo paziti, da ne vzbujamo lažnih pričakovanj. Resnica sicer res lahko škodi, toda ne bolj kot zmeda, ki jo ustvarja njeno pomanjkanje.

Jasna komunikacija in jasno opredeljene vrednote

Če iščete ljubezen in ste naveličani, da v odnosih ne najdete dovolj jasnosti in iskrenosti, poskusite izboljšati svojo komunikacijo. Jasno opredelite svoje vrednote in se vprašajte, kaj želite in kaj pričakujete. Tako boste lažje izrazili svoje namene brez strahu in s prepričljivostjo.

Bodite iskreni do osebe, s katero se videvate, saj si to zasluži. Če po nekaj zmenkih še vedno niste prepričani, kaj želite ali nameravate, bodite iskreni in se umaknite. Če vas oseba ne zanima, povejte to že na začetku.

Iskrena komunikacija je protistrup za frustracije, ki nas na koncu lahko zelo prizadenejo in povzročijo, da se zapremo pred ljubeznijo. Biti iskren ni vedno najlažje, je pa najbolj varno.


DATE

Preberite še:
Šest korakov, da vaš prvi zmenek ne bo tudi zadnji

Kot nas opominja tudi Sveto pismo:

“Saj tudi če da trobenta nerazločen glas, kdo se pripravi za boj? Tako tudi z vami: če z jezikom ne govorite razumljive besede, kako bodo umeli, kaj pravite? V zrak boste govorili.” (1 Kor 14,8-9)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


KŁÓTNIA

Preberite še:
Osnovno pravilo, ki bo poživilo vajino komunikacijo


NATAŠA LIČEN

Preberite še:
“Bog je najbolj pristen v odnosih, po drugi strani pa tam tudi najbolj zahteven”


PATER TOMAŽ MIKUŠ

Preberite še:
“Glavno poslanstvo Cerkve vidim v tem, da celi rane, ki nastanejo ob ločitvi”

Tags:
odnososebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.