Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ključ za odpravo slabih navad so dobre navade

BITING NAILS

Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 27/11/20

Če se želite v življenju znebiti slabih navad, se morate v zameno navzeti kakšne dobre

Ali ste se kdaj poskusili znebiti kakšne slabe navade ali pa opustiti greh, ki ste ga nenehno ponavljali? Eden izmed načinov je, da z določenim početjem preprosto prenehamo “z danes na jutri”, toda učinkovitejša metoda je, če slabo navado nadomestimo z nečim dobrim.

Sv. Frančišek Saleški to metodo podrobno opisuje v svojem delu Uvod v pobožno življenje, v katerem pojasnjuje, da je prvi korak prepoznati navado, ki jo želimo spremeniti.

Od časa do časa temeljito premislite, kaj najmočneje obvladuje vašo dušo. Ko boste ugotovili, kaj to je, preoblikujte svoje življenje, tako da se boste v mislih, besedah in dejanju znali temu kar najbolje upreti.

ED SHEERAN,

Preberite še:
Slavni pevec zaradi žene opustil slabe razvade

Potem ko ugotovite, kaj bi bilo dobro spremeniti, se začnite navzemati pozitivnih navad, tudi če vam to sprva ni najbolj po volji.

Storite čim več ponižnih dejanj, kot je v vaši moči, tudi če jih boste sprva opravljali nejevoljno; to namreč pomeni, da se boste navadili ponižnosti, obenem pa boste ukrotili svojo nečimrnost, tako da ko se skušnjava znova pojavi, ne boste več tako šibki, da bi se ji vdali, temveč se ji boste zmogli upreti.

Če se zgolj izogibate slabim navadam, boste sicer nekaj dosegli, vendar bo v vašem življenju zazijala določena praznina. Več možnosti je, da boste to praznino poskušali zapolniti s slabo navado, ki bi jo radi opustili.


WOMAN

Preberite še:
4 dejavniki, zaradi katerih smo najpogosteje slabe volje

Po drugi strani pa boste občutno zmanjšali možnost, da to navado ponovite, če nastalo praznino zapolnite z nečim pozitivnim, in nenadoma boste začeli oblikovati dobre in trajne navade.

Ne glede na to, kaj boste storili, si vzemite čas in premišljujte o svojih slabih navadah ter oblikujte načrt, ki vam bo v pomoč, da se boste uspešno uprli skušnjavam, ko se spet pojavijo.

Na kratko, obdobja miru torej takrat, ko vas ne mučijo skušnjave greha izkoristite za gojenje milosti, ki so v popolnem nasprotju z vašimi naravnimi tegobami, če pa se priložnost, da bi jih “uvežbali”, ne pojavi, jo poiščite sami; ko boste to storili, boste svoje srce okrepili za boj proti prihodnjim skušnjavam.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
“Najlepša šminka, ki jo lahko dam nase, je veselje”


GRANDMA BOBBE

Preberite še:
Vnuk in babica: najboljša prijatelja s skupnim Instagram, Youtube in Tiktok profilom
Preberite še:
To je glavni razlog, zakaj vaš najstnik hodi pozno spat

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.