Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Molitev petih prstov, preprosta in učinkovita

FINGERS

Shutterstock | Krakenimages.com

Aleteia - objavljeno 02/12/20

Začnemo s palcem in končamo z mezincem

Ste že slišali za molitev s prsti? Molitev s petimi prsti je preprost vodnik, ki ga lahko uporabimo takrat, ko molimo.

Palec

To je prst, ki vam je najbližji, zato začnite moliti za tiste, ki so vam najbližje. To je naša “sladka dolžnost”, kot se je nekoč izrazil C. S. Lewis. Moliti za naše drage je preprosto, a Sveto pismo nam govori, naj molimo tudi za svoje sovražnike. Tudi ti so nam blizu, a z negativnega vidika.

“Ne vračajte hudega za húdo in ne sramotite tistega, ki vas sramoti. Nasprotno, blagoslavljajte, ker ste bili poklicani v to, da bi bili deležni blagoslova.” (1 Pt 3,9)


HOSPITAL

Preberite še:
Če se v družini soočate z boleznijo, molite to molitev

Kazalec

Kazalec nas opominja, naj molimo za tiste, ki poučujejo in zdravijo. Sem spadajo torej učitelji, profesorji, vzgojitelji in zdravniki. Vsi potrebujejo podporo in modrost pri usmerjanju drugih v pravo smer.

Da se spomnite nanje v svojih molitvah, je nekaj najboljšega, kar lahko storite. Ti ljudje imajo zelo velik vpliv na družbo, zato moramo zanje in njihovo delo moliti.

Sredinec

Naš najvišji prst nas spominja na tiste, ki so odgovorni. Molite za predsednike, voditelje, odgovorne v gospodarstvu, industriji. To so ljudje, ki oblikujejo narod in vodijo javno mnenje. Potrebujejo božje vodstvo.
Preberite še:
Kratka molitev papeža Frančiška k trem nadangelom

Prstanec

Prst, ki nosi prstan. Prstanec je najšibkejši prst, to dejstvo bi lahko takoj potrdil profesor klavirja. Ko pridemo do prstanca, se spomnimo na vse tiste, ki so šibki, v težavah ali bolečinah. Molitev potrebujejo dan in noč. Vedno bi morali moliti zanje.

Molitev za druge je način služenja ljudem okoli nas in to nam daje smisel v življenju.

Mezinec

Mezinec je tisti prst, ki predstavlja naš odnos z Bogom in naš odnos z drugimi. Mezinec naj nas opomni, da moramo moliti tudi zase.

Ko boste najprej molili za ostale štiri skupine, bodo vaše potrebe postavljene v pravo perspektivo in tako boste lahko na koncu bolj učinkovito molili še zase. Ne smemo pa pozabiti, da takrat, ko molimo zase, najprej izpovemo svoje grehe in se tako še bolj povežemo z Bogom.

Na koncu pred Gospoda položimo še vse tisto, kar je v našem srcu dobro in slabo, ter molimo, naj se v našem življenju zgodi Božja volja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MAN PRAY

Preberite še:
Zakaj je molitev za sovražnike tako pomembna in kako se nanjo pripraviti?


MODLITWA PRZEZ INTERNET

Preberite še:
Molitev za več potrpežljivosti


St. Michael the Archangel

Preberite še:
Molitev k sv. Mihaelu za zaščito pred vsakršno boleznijo

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.