Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Četvorčice, ki so se rodile sredi vojne, prinašajo upanje, ki ga vsi potrebujemo

000_19150F.jpg

ANNE CHAON / AFP

Silvia Lucchetti - objavljeno 06/12/20

Pogumna mama in njena neverjetna porodna zgodba, ki navdihuje ljudi po vsem svetu

V začetku novembra so v italijanskem časniku Corriere della Sera objavili pogovor z medicinsko sestro, ki dela sredi vojne v Afganistanu. V intervjuju ne govori le o grozotah, ki jo obkrožajo, temveč tudi o radostnih trenutkih novega življenja, ki številnim vlivajo upanje.

Sto rojstev na dan

V afganistanskem mestu Khost stoji pediatrična bolnišnica, ki jo vodijo zdravniki brez meja. Trenutno so jo zaupali 58-letni medicinski sestri, ki prihaja iz Italije, Marini Castellano. Konec oktobra se je v tem mestu zgodil grozovit napad, v katerem je umrlo več ljudi, na desetine pa je bilo ranjenih.

Kljub vojni, pokom in bombam pa življenje v Afganistanu ne počiva. Vsak dan se namreč zgodi okoli 100 rojstev.

Marina ob tem pripoveduje, da jo ob tem, ko vidi, kako se sredi vojne rodi otrok, preplavijo močna čustva. Ne glede na številne prepreke vztraja v tej državi in dela z veliko truda in predanosti.


MAXINE AND JAKE YOUNG FAMILY

Preberite še:
Neverjetna zgodba para, ki je po petih otrocih dobil še četvorčke

Biti družina v Afganistanu pomeni vse

Kot pojasnjuje, so bolnišnice na neki način res kot zatočišče, toda to ne pomeni, da mame, ki rojevajo, ne občutijo negativnega vpliva vojne, ki divja zunaj.

“Pogosto te ženske prihajajo iz vasi, ki so daleč od mesta in v času poroda ne morejo dostopati do potrebne oskrbe ali pa ne morejo pravočasno priti do bolnišnice, ker cesta ni varna. Pogosto se tudi zgodi, da jih na poti v bolnišnico napadejo.”

Kljub vsemu je v Afganistanu veliko družin, ki se, ne glede na razmere, odločajo za življenje. Biti družina je v Afganistanu ključni del njihove kulture. Biti družina, ki si medsebojno pomaga in se podpira.


Russell Appold Jr.

Preberite še:
Komaj pol kilograma težak se je kar 133 dni boril za življenje

Rojstvo četvorčic

Med številnimi neverjetnimi trenutki in dogodki, ki jim je bila Marina do zdaj že priča, je tudi rojstvo četvorčic. Marino je navdušila mama, ki je vse štiri deklice rodila naravno, vsaka pa je tehtala več kot kilogram.

Marina se spominja vedrine, poguma in veselja, ki ga je lahko prebrala na materinem obrazu. Med porodom ni prosila za zdravila proti bolečinam, kljub naporu pa se je uspela nasmehniti. Zelo močan vtis je na Marini pustila podoba matere, ki objema svoje štiri otroke in ob tem joče. Dogodek je ganil tudi medicinske sestre.

Vse zgodbe sicer na žalost nimajo srečnega konca, toda v letu, v katerem smo se znašli in glede na spopade v Afganistanu, je za vse nas zgodba o pogumni in upanja polni materi, velika vzpodbuda.

Kakšen svet čaka otroke, ki so na dan privekali leta 2020? Prihodnost je v naših rokah. Bodimo podobni tej materi, ki je vzdržala tudi v najtežjih trenutkih in težave prenašala z vedrino, upanjem in pogumom. Zavedajmo se, da lahko skupaj premagamo vse izzive, s katerimi se soočamo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


RODZINA BRODÓW

Preberite še:
Najlepše darilo ob 20. obletnici zakona: rojstvo 11. otroka
Preberite še:
Mama petih otrok, trije od njih imajo redko bolezen. “Otroke prejmemo, ne pa izbiramo”
Preberite še:
Zadnje sporočilo bogoslovca, ki je umrl v iskanju svetosti: “Moj pogreb bo zabava”

Tags:
koronavirusrojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.