Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako v času epidemije krepiti svoje duševno zdravje

KSIĄŻKI NA ADWENT

Nastyaofly | Shutterstock

Martina Medved - objavljeno 06/12/20

Vse bo še dobro

Kako si v času pandemije osmisliti dneve, ki so pred nami, da bodo bolj polni in blagodejni? Kako lahko iz situacije, na katero sicer nimamo vpliva, zrastemo?

Odnos zdravi

Zelo je pomembno, da najdemo vsaj eno osebo oz. zaupnega sogovornika, s katerim lahko podelimo svoja občutja, skrbi, dvome in splošno negotovost. Pogovarjajmo se in ne ostajajmo sami s svojimi stiskami! Bolečina je lažja, ko jo nosita dva. S tem pa ustrežemo tudi svojima primarnima človeškima potrebama: potrebi po varnosti oz. slišanosti ter povezanosti oz. pripadnosti.


COVID

Preberite še:
Ne obupujte. Vse bo minilo, tudi pandemija koronavirusa

Vsak dan znova sprejemajmo odločitve za boljše počutje

Tisto, na kar pa lahko imamo vpliv in je celo zaželeno, da krepimo, so odločitve na naši mikro ravni. Gre za edino področje oz. “cono”, kjer smo avtonomni in suvereni, saj imamo to možnost in moč, da si v teh čudnih dneh sami organiziramo življenje, kot si želimo. Pa četudi znotraj omejitev in okvirjev, ki so nam dani na zunanji ravni. Tega nam ne more nihče vzeti ali zameriti.

Čeprav včasih ne čutimo dovolj varnosti v nekih zunanjih okvirjih (npr. državnih), nam bo to povrnilo upanje, da imamo osebne kapacitete, s katerimi lahko krepimo svojo notranjo varnost oz. notranjo moč (t. j. svojega duha). Vsak dan znova se odločimo, kako ga bomo izkoristili, kaj se bomo novega naučili, kaj dobrega bomo storili zase in druge.

Ostanimo povezani z drugimi

Tisto, kar nas lahko napolni s pristnimi občutki sreče in notranjega miru, je naš prispevek k blaginji drugih. Vsak prispevek, donacija oz. usluga je pomembna in je ne gre minimalizirati. To so lahko majhni koraki, s katerimi lahko pomagamo svojim najbližjim ali pa tudi širši skupnosti. Dobro se je namreč zavedati, da obstajajo ljudje, ki so v teh dneh morda v še večji stiski kot mi.

Vsak naš dar drugemu, ki pride iz srca, ima nek globlji pomen oz. smisel: služiti drugemu. A s tem, ko presenetimo in osrečimo drugega, smo hkrati tudi sami nagrajeni. Samo poskusite si zamisliti radosten obraz osebe, ko bo prejela vaš dar in kako se bo ob tem počutila. Z enakimi občutji (radost, sreča, mir) kot ta oseba smo nagrajeni tudi mi, in to še v isti sekundi! Prav to – zmanjševanje stiske drugih, je način, kako vlivamo več upanja tudi sebi.


COMPUTER

Preberite še:
5 korona navad, ki bi jih moral obdržati vsak moški

Od nepristne sreče k pristni

Nepristna sreča je občutek polnjenja lastne praznine z dejanji, ki nas zadovoljijo oz. osrečijo le kratkoročno (npr. masivni in nepotrebni nakupi, dovoljene in nedovoljene substance …). S tem sicer hipoma zmanjšamo svojo stisko, a ta ne izgine, temveč jo samo še bolj potlačimo.

Premislimo, katera so tista dejanja, ki nas zares osrečujejo, vračajo k stiku s seboj in k stiku z drugimi. Kaj lahko vsak dan storimo, da se bomo počutili bolje – v umu, duhu in telesu? Pri tem ni univerzalnega odgovora; vsak od nas se mora srečati s samim seboj. Paradoksalno so najbolj nagrajujoča prav majhna dejanja in geste (stik z naravo in z drugimi ljudmi, prostovoljstvo, pomoč), ki jih bomo lahko ohranili, tudi ko bo pandemije konec.

Zaupajmo!

Da bi se notranje okrepili, se poskusimo naravnati na zgoraj navedeno miselnost in prakso ter to redno izvajati vsaj 30 dni. Zlata vredno je, če znotraj sebe odkrijemo orodja za krepitev notranjega miru. A ne pozabimo, da je zato potrebna redna in dosledna vaja. Zaupajmo procesu notranje regeneracije, zaupajmo v dobro, zaupajmo Tistemu, ki je vse ustvaril in nas varuje.

Vse bo še dobro!
Preberite še:
Stara je 102 leti, živela v času španske gripe in kar dvakrat premagala covid 19


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Kaj se zgodi, ko sem prehiter in predrzen?
Preberite še:
“Hvaležna sem, da se izmed 14 rok vedno najde kakšna, ki reši situacijo”

Tags:
koronavirusosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.