Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Najmanjše jaslice na svetu, ki so vidne le z mikroskopom

J-P Mauro - objavljeno 08/12/20

Nano Sveta družina, ustvarjena leta 2017, se prilega v šivankino uho ali na človeško trepalnico

Medtem ko so v španskem mestu Alicante pred kratkim podrli svetovni rekord in se ponašajo z največjimi jaslicami na svetu, so najmanjše jaslice še vedno trdno zasidrane na svojem položaju. Najmanjša upodobitev Svete družine, znana kot Nano Sveta družina, je bila ustvarjena leta 2017 in se po velikosti prilega v šivankino uho.

Jaslice, ki so vidne le s pomočjo mikroskopa, so ustvarili znanstveniki na univerzi v Vilni, s finančno podporo litovske vlade. Neverjetno drobne figurice so replika jaslic na Stolnem trgu v litovski prestolnici Vilni. Ustvarjena umetnina naj bi bila 10.000-krat manjša od izvirnika, ki je ustvarjen v naravni velikosti. Za izdelavo najmanjših jaslic na svetu je 30 strokovnjakov potrebovalo tri mesece.

Podvig jim je uspel s pomočjo 3D tiskanja in s prostim očesom ni viden. Kot so poročali mediji, je bilo treba izvirne litovske jaslice digitalno skenirati, da so strokovnjaki lahko ustrezno pomanjšali njihove mere. Na fotografijah so miniaturne jaslice zaradi lažje predstave položene v šivankino uho. Pravijo, da bi jih bilo mogoče postaviti tudi na človeško trepalnico.


ALICANTE'S NATIVITY SCENE

Preberite še:
Tu stojijo največje jaslice na svetu. Z Jožefom, ki jemlje sapo

Oko za podrobnosti

Kljub mikroskopski velikosti Nano Sveta družina vsebuje presenetljivo veliko podrobnosti. Oblačila človeških figur so na videz zelo podobna blagu, v jaslih pa je videti posamezne slamice sena. Ena izmed najosupljivejših značilnosti jasličnih figur je, da je razločno videti obraz Deteta Jezusa, čeprav je manjši od človeške celice.

Leta 2017 je litovska predsednica Dalia Grybauskaite mikroskopsko miniaturo kot božični dar poslala papežu Frančišku. Skupina strokovnjakov je ustvarila še štiri kopije miniaturnih jaslic. Eno so podarili litovski predsedniški palači, ena pa je namenjena nadškofiji Vilna. Ostali dve kopiji sta na voljo za javne oglede.

Na spletni strani, ki beleži prizadevanja omenjene skupine strokovnjakov, je ekipa univerze v Vilni zapisala, da so miniaturne jaslice za uradno priznanje prijavili tudi Guinnessovi knjigi rekordov. O svojem delu so povedali: “Najpomembnejše in najosupljivejše stvari so s prostim očesom včasih nevidne, toda vsi vemo, da so resnične in pristne. To so najmanjše jaslice na svetu; in čeprav jih s prostim očesom ne morete videti, so resnične, so tukaj.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


IMMACULATE HEART

Preberite še:
Marija je dobro vedela, kako je, ko nič ne gre po načrtih


CHRISTMAS

Preberite še:
3 ključne besede, ki bodo vaše srce pripravile na božič


SONJA IN DUŠAN HORVAT

Preberite še:
Ko je Božja ljubezen močnejša od zakonske odtujenosti in vseh diagnoz

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.