Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Izdelajte prav posebno božično drevo – smrečico hvaležnosti

ADVENT TREE

IVA NEŽIČ GLAVICA

Iva Nežič Glavica - objavljeno 10/12/20

Po naših mestih so že postavljena lepo okrašena božična drevesa, ki nam v današnjih težkih časih s svojimi lučkami in okraski odganjajo temo ter nam naznanjajo prihajajoče praznike

Božična drevesa pogosto razumemo le kot okras in pri tem pozabljamo, da v sebi skrivajo polno simbolike. Božično drevo predstavlja Kristusa kot drevo življenja, ki s svojim rojstvom povezuje ljudi z nebom in zemljo. S svojimi zimzelenimi vejicami nam vliva upanje in življenje. Še več, pripoveduje nam, da smo z Jezusovim rojstvom deležni polnosti življenja, življenja v izobilju, ki se kaže v bogastvu okraskov. Božično drevo s svojimi lučkami naznanja Luč, ki prihaja med nas. Želi razsvetliti naše domove in naše življenje, da ne bi tavali v temi, žalosti in obupu, ki nas v tem adventnem  času še posebej razjedajo.

Ravno iz tega razloga lahko v letošnjem adventnem času postane naše božično drevo tudi simbol naše hvaležnosti – smrečica hvaležnosti, s katero se lahko zahvalimo za vse, kar imamo in kar nam je dano.


MANGER

Preberite še:
Ne veste, kaj bi brali v adventnem času? Tu je nekaj idej

Kako izdelamo smrečico hvaležnosti?

Zelo enostavno, potrebno si je vzeti le nekaj časa. Najprej poiščemo poseben prostor za smrečico in jo postavimo. Okrasimo jo z lučkami. Nato iz lepega pisanega papirja izrežemo okrogle okraske in jih navežemo z vrvicami. Okraske zložimo v lično košarico in jo postavimo pod smrečico. Na te okraske lahko vsak dan, npr. ob večerni molitvi, s ključnimi besedami zapišemo, za kaj smo Bogu hvaležni. Pri tem se lahko zahvalimo za vse velike in drobne stvari, ki smo jih bili čez dan deležni. Npr. za jutranjo kavico, za lep otroški nasmeh, za zdravje, za službo, za zdravnike, …

MAKING ADVENT TREE
IVA NEŽIČ GLAVICA
Iz pisanega papirja izrežemo okrogle okraske, na katere vsak dan zapišemo, za kaj smo Bogu hvaležni.

Na tak način bomo ves adventni čas postopoma krasili božično drevo in oblikovali svojo smrečico hvaležnosti, ki nas bo spodbujala k čuječnosti in hvaležnosti za vse, kar nam v teh negotovih časih Bog po drugih, bodisi ljudeh, živalih ali naravi podarja.

Naj pogled na smrečico hvaležnosti odžene naš nemir in skrbi, kajti Novorojeni, ki prihaja, “ve za načrte, ki jih ima z vami, načrte blaginje in ne nesreče, da vam da prihodnost in upanje” (Jer 29,11).

ADVENT TREE
IVA NEŽIČ GLAVICA
Preberite še:RODZINA

Preberite še:
Kako kljub vsemu ohranjati zdrave družinske odnose


PRAY

Preberite še:
Kako bi morali moliti očenaš

Tags:
advent
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.