Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 napotkov, kako od zmenkov do trdnega zakona

KISS

Di Studio Lucky | Shutterstock

Desde la Fe - objavljeno 13/12/20

10 stvari, na katere bodite pozorni v času skupne hoje

Začetek dobrega zakona je v veliki meri odvisen od dobrega dvorjenja ljubi osebi ter da tako on kot ona ta čas dobro izkoristita za medsebojno spoznavanje. Kaj je poleg ljubezni še potrebno za dobro dvorjenje?

Ne spreminjajte drugega

Mnogi mislijo: “Moj partner ima navado, ki mi ni všeč, vendar ga bom že spremenil.” To je napačno. Ljudje se običajno ne spreminjajo. Nekdo, ki je introvertiran, nikoli ne bo postal ekstrovertiran, zgovorna ženska ne bo znala molčati, fant, ki nikoli ni pripravljen pomagati, bo podoben tudi v zakonu. Značilnosti, ki vas motijo ​​že v času skupne hoje, se lahko v zakonu povečajo in postanejo nevzdržne. Ali ga sprejmete takšnega, kakršen je, ali pa se z njim ne poročite.


HOLDING HANDS

Preberite še:
Stvari, ki jih je dobro razčistiti še pred poroko (tudi če ste še samski)

Ne varajte

To zajema dva vidika. Prvič: ne pretvarjajte se, da ste nekaj, kar niste. Ne recite, da vam je všeč kaj, kar vam v resnici ni. Ne počnite ničesar, kar sicer nikoli ne, samo zato, da boste pred fantom oz. dekletom izpadli v dobri luči. Po poroki bo vaš zakonec prej ali slej odkril vaše pretvarjanje in morda je lahko prav to povod za ločitev. Bodite to, kar ste. Če ni združljiv z vami, ga nikakor ne prisilite, našli boste koga, ki je. In drugi vidik: ne bodite nezvesti. Nezvestoba v času skupne hoje je vsekakor razlog za prekinitev zveze, kajti nezvesti fantje oz. dekleta so ponavadi tudi nezvesti zakonci.


PARA

Preberite še:
10 stvari, ki jih ni dobro narediti na prvem zmenku

Ne opravičujte neopravičljivega

Če je na zmenkih, ko naj bi bila zaljubljena in vam hoče ugajati, nepazljiv, vas pusti čakati in se ne opraviči, ves čas gleda v svoj mobilni telefon, zamuja, ne vpraša, kako ste, vas kritizira, bo to v zakonu še huje. Ne iščite izgovorov, ki bi opravičevali njihov slab odnos, raje poiščite drugega partnerja.

Ne nasilju

Če je že v času skupne hoje prisotnega veliko vpitja, slabih manir, žalitev ali celo nasilja, morate pobegniti. Fant, ki bo povzdignil glas, bo mož, ki bo dvignil roko. Dekle, ki vas poniža pred prijatelji, bo žena, ki vas bo ponižala pred vajinimi otroki. Zakaj tvegati, da se poročite z nekom, ki bi lahko ogrozil vašo integriteto in družino?


COUPLE

Preberite še:
5 navad, ki pomenijo rumeno luč v času skupne hoje

Ne spolnim odnosom pred poroko

Spolnost je čudovita. Zdi se, da je to razlog za to, da bi jo preizkušali na zmenkih, a je ravno nasprotno: par lahko spolnost prepriča, da sta za skupaj, v resnici pa sta za skupaj le v postelji. Izkušen ljubimec ni nujno dober mož. In v zakonu se velikokrat zgodi, da spolnost ne bo mogoča v tistem trenutku, zato bo vaša zveza razpadla, če vas bo povezovalo le to.

“Če se imata dva rada, to ni greh,” lahko slišimo. Tak odgovor je presenetljiv, ker Jezus na seznamu grehov omenja tudi nečistovanje, to je spolni odnos zunaj zakona (npr. Mr 7,14-23). Spolni odnos naj bi bil podaritev med zakoncema, ki si z Božjo milostjo obljubita, da se bosta imela rada vse življenje. Ne omalovažujte ga s predvidevanjem ali tveganjem nosečnosti, če na to še niste pripravljeni.

Ne preslišite mnenj in nasvetov

Dobro je imeti pogled od zunaj, saj vaša družina in prijatelji lahko zaznajo stališča ali vedenja partnerja, ki jih vi sami niste zaznali. “Tvoj fant preveč pije”, “Do svoje mame se obnaša zelo grdo”, “Spogleduje se drugimi moškimi”, “Hoče samo tvoj denar, nenehno te sili, da zapravljaš” … Bodite pozorni, ne zatiskajte si ušes. V morebitnih postopkih razglasitve ničnosti zakonske zveze običajno vprašajo tudi, kakšno je bilo mnenje ljudi, ki so bili blizu paru. Skoraj vedno ugotovijo, da so bile že prej prisotne določene kritike, ki so bile preslišane …
Preberite še:
Je vajina ljubezen pristna? Spoznajte štiri lastnosti svojega fanta oziroma dekleta

Ne predvidevajte, raje vprašajte

Skupna hoja je čas, da se medsebojno spoznata in se pogovorita o vseh vprašanjih, ki so se pojavila. Veliko zakonskih zvez razpade, ker niso pravočasno odkrili, da oba razmišljata zelo drugače: “Mislil sem, da si resnično želiš otroke!”, “Nisem mislil, da te moti, da veliko delam!”, “Nisem vedel, da bo tvoja mama prišla živet k nama!” Bolje je preveč razglabljati kot pa pozneje obžalovati.

Ne pozabljajte na družino

Ne le, da se morate nasloniti na svojega partnerja, ampak morate to narediti tudi pri družini. Kakšni so odnosi med člani družine? Se razumete med seboj? Kakšne so njihove vrednote? Ne pozabite, da boste z njimi najverjetneje morali praznovati božič, novo leto, rojstne dneve, obletnice, konce tedna. Vaši in sozakončevi starši bodo stari starši vaših otrok, vaši svaki pa njihovi strici; želeli bodo preživeti čas z njimi, kakšen zgled jim bodo dali? Je to družina, ki ji želite pripadati, ali pa se boste prepirali in borili vsakič, ko jih bo želel videti vaš zakonec?


web 3 matej petra bercan

Preberite še:
Preden sta šla na zmenek, je morala v delavnici še kaj pobrusiti

Ne iščite partnerja le z mislijo na to, da vas bo osrečil

Mnogi se poročijo in razmišljajo: “Ta me bo osrečila” (ker je na primer lepa, ker dobro kuha ali ker dobro zasluži). S takim razmišljanjem iščejo partnerja, ki jih osrečuje. Če pa ženska zboli, če čednemu možu zraste trebuh ali izgubi dobro plačano službo, ga/je ne osrečuje več, je to znak, da ga moramo pustiti in poiskati nekoga drugega?

Motivacija za poroko zato ne bi smela biti v “osrečiti me”, ampak v “želim te osrečiti”. Če tako on kot ona rečeta: “Tako zelo ga imam rada, da se želim posvetiti temu, da ga osrečujem tukaj in za vedno”, in če obljubita, da bosta z Božjo pomočjo, ne glede na to, kaj se zgodi, v zdravju in bolezni, dokler ju smrt ne loči, potem je to zelo dobra popotnica za to, da bosta do konca svojega življenja skupaj, po smrti pa tudi v nebesih.

Ne pustite Boga zunaj odnosa

Najprej vprašajte Boga, ali je sveti zakon vaša poklicanost. Posvetujte se tudi s svojim duhovnim voditeljem, če ga imate. Ko menite, da ste srečali pravo osebo, skupaj molita, pojdita k maši, zaupajta se v varstvo Bogu in Mariji. Preden se poročita, si privoščita duhovni odmik. Pri ljubezni se ne zanašajte le na lastne moči. Ne odločita se le za skupno življenje ali civilno poroko, ampak sklenita zakrament svetega zakona, da bi od Boga prejela nadnaravno milost, da bi drug drugemu ostala zvesta in bi se ljubila, kot ljubi Bog.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


WEB 3 DAVID SIPOS

Preberite še:
“Sem popolno nasprotje moškega, ki ob pivu gleda nogometno tekmo”


HAPPINESS

Preberite še:
Kako, prosim? Mnogo dobrega ODPUSTIL?


CAT

Preberite še:
Kako lahko malenkosti v času pandemije olepšajo naš dom

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.