Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko poročeni pari pomagajo samskim staršem

FRIENDS

DGLimages | Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 17/12/20

Samski starši potrebujejo skupnost

Življenje samskih staršev je lahko zelo drugačno kot življenje v družini, kjer sta prisotna tako oče kot mama. Za samsko mamo ali očeta je vse veliko bolj zapleteno in osamljeno, pri čemer imamo v mislih vse od socialnih interakcij pa do obveznosti v okviru šole.

Tu pa imajo zelo pomembo vlogo prav poročeni starši. Preverite, kako lahko podpirate in spodbujate samske mame ali očete.


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Koronavirus, povod za ločitev?

Sedite skupaj z njimi na šolskih dogodkih

Morda se to sliši kot nekaj, kar ni tako pomembno, toda biti sam, sedeti sam je lahko zelo neprijetno. Na prvi pogled gre res lahko zgolj za majhno dejanje pozornosti, toda na koncu lahko za samsko mamo ali očeta to pomeni veliko pozitivno spremembo.

Pozabite na pogovore o vremenu

Pogovori o vremenu in drugih temah so namenjene predvsem temu, da zapolnimo tišino, predvsem pa so preprosti in varni. Sicer je morda res dobro s tem začeti, toda pozneje je zelo priporočljivo prestaviti v višjo komunikativno prestavo. V nasprotnem primeru lahko takšni pogovori ovirajo prijateljstvo in empatijo.

Zagotovo bo prišlo do trenutka, ko boste spregovorili tudi o razlogu za samskost. Zelo pogosto je to ločitev in to vsekakor ni tema, ki bi jo načeli tako, mimogrede. Toda hkrati moramo paziti, da se je ne začnemo nerodno izogibati. To namreč vsak lahko začuti in ne bo dobro vplivalo na prijateljski odnos.

Največje darilo, ki ga poročena mama ali oče lahko da mami samohranilki ali očetu samohranilcu, je stik ali povezava. Tudi če so pogovori včasih nerodni, je to veliko bolje kot popolna ignoranca.


ANA PAVEC

Preberite še:
6 otrok in šolanje od doma: Včasih si zaželim, da bi mi prišla pomagat Mary Poppins

Povabite jih na družinske dogodke

Eden najtežjih delov samohranilstva je, ko mama opazuje, kako njen otrok občuti nenamerno socialno izolacijo. Družabni dogodki, kjer se zbere več družin, po, na primer, ločitvi niso več tako samoumevni.

Za otroke v enostarševski družini je zelo pomembno, da jim omogočimo, da vidijo tudi bolj zdrave primere zakonskih odnosov (če seveda tega ni bil deležen v svoji družini). Vsi starši hrepenijo po tem, da bi svojim otrokom omogočili boljše temelje za njihovo življenje v odraslem svetu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


NINA MOZETIČ

Preberite še:
Ločitev: “Četudi je partnerska zveza razpadla, je starševstvo dosmrtna vez”


ROZSTANIE

Preberite še:
Raziti se ali ostati skupaj? Kako sprejeti to odločitev v petih korakih


NATAŠA RIJAVEC KLOBUČAR

Preberite še:
“Nihče se ne poroči z namenom, da bi malo poskusil in se ločil, če ne bo šlo”

Tags:
odnosistarševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.