Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Šest stavkov, ki jih nikoli ne smete reči mladi mamici

MATKA

lenetstan | Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 18/12/20

Ko postaneš mama, se življenje obrne na glavo. Seveda predvsem v pozitivnem smislu, a tudi težkih trenutkov za mlado mamico ni malo

Prihod novega družinskega člana je čudovit dogodek, ki pa s seboj prinese kar nekaj prilagajanja in sprememb. Malo bitje, ki ga starši pripeljejo domov, je nebogljeno in povsem odvisno od mame. Seveda tudi od očeta, a ta del pride predvsem pozneje. Na prihod novorojenčka se lahko pripravljamo, a v resnici na nekaj takšnega nikoli ne moremo biti povsem pripravljeni.

Starši se učijo. Sproti. Sprašujejo se, kaj in kako bi morali ravnati. Večkrat na dan. Je to prav ali narobe? Tisoč in eno vprašanje. Potem pa so tu še neprespane noči. To je obdobje, ko mamice najbolj potrebujejo razumevanje in čim manj neprimernih vprašanj in komentarjev.


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

V nadaljevanju si preberite, katerim se je najbolje izogniti, ko boste naslednjič govorili z mlado mamico.

Kako pa spite ponoči?

V svetu novorojenčkov in dojenčkov je to najpogostejše vprašanje. Tako kot tisti pogovori o vremenu, ki se znajdejo v pogovoru takrat, ko ne vemo, kaj bi se sploh pogovarjali.

Pogosto imajo starši, ki jih to sprašujejo, občutek, da spanje pomeni, da so uspešni v vlogi očeta ali mame, ali pa da to pomeni, da imajo “pridnega” oz. “porednega” otroka. A seveda to še zdaleč ni res. Novorojenčki se preprosto zbujajo pogosteje. In ne le novorojenčki. Tudi dojenčki in malčki se pogosto zbujajo ponoči. Obstajajo seveda izjeme, a te niso povezane s tem, ali smo dobri ali slabi starši.

Zato, preden boste naslednjič želeli zastaviti to vprašanje mladi mamici, preverite, ali morda že podočnjaki ne nudijo odgovora. 😊

Kaj si pa takega pojedla?

Stavek, ki zareže v srce mlade mamice. To je vprašanje, ki ga najpogosteje obiskovalci zastavijo takrat, ko otrok neutolažljivo joka in se zvija v rokah. Vzrok so krči oziroma kolike, ki staršem že tako povzročajo veliko skrbi. Razprav o tem, kaj jih povzroči, je veliko, eden izmed dejavnikov, ki k njim pripomore, pa je nerazvitost dojenčkovih prebavil.

Običajno se krči pojavijo, ne glede na to, kaj je mama jedla, čeprav je včasih lahko razlog tudi to. A zakaj je to sploh pomembno? Otroka nekaj boli in zato joka. Vse, kar lahko naredimo, je to, da ga potolažimo, ga nosimo in ljubkujemo. Če bomo vedeli, kaj je mama jedla, otroku zato ne bo nič lažje.


MOTHER IN LAW

Preberite še:
Kaj lahko naredite za dobre odnose s taščo in tastom?

mother breastfeeding newborn baby
By HTeam | Shutterstock
Fotografija je simbolična.

FATHER AND BABY

Preberite še:
Očetje, tako lahko s svojim novorojenčkom ustvarite močno vez

Pa imaš dovolj mleka?

Da dojenje brezhibno steče, ni samoumevno. Ali ima dovolj mleka in ali njen otrok dovolj poje, sta dve vprašanji, ki si jih mamica že sama (pre)večkrat zastavi.

Ena izmed ključnih dejavnikov, da dojenje dobro steče, sta predvsem umirjenost in sproščenost, ki pa ju z zgornjim vprašanjem gotovo ne bomo dosegli.

Ali že sedi/hodi? Pa bi že moral pri tej starosti?

Da obstajajo mejniki otrokovega razvoja, ni nobenega dvoma. Toda pričakovati, da bo otrok sledil knjigam in priročnikom, je neumnost. Vsak otrok je edinstven in vsak se razvija v svojem ritmu in tempu. Nekateri prej, drugi pozneje.

Seveda ostajajo primeri, ko se moramo obrniti tudi na zdravniško pomoč, toda v večini primerov, ko so mamice deležne najrazličnejših komentarjev glede razvoja njenega otroka, gre zgolj za to, kdaj nekdo misli, da bi otrok že moral usvojiti pri tej in tej starosti.




Preberite še:
Greste na obisk k novorojenčku? Potem le upoštevajte te nasvete

Ubogi otrok, kakšno hrano mora jesti

Stavek, ki ga mamica pogosto sliši, ko se začne uvajanje goste hrane. Zraven pa pogosto sledi še stavek, ali ne bi dodala samo malo soli, da bo bolj okusno. Otrok je do začetka uvajanja goste hrane jedel oz. pil samo mleko. Vsak dan. Večkrat na dan. Otrok ne ve, kako začinjena je goveja juha in kakšen okus ima torta. Spoznavanje okusov se začne počasi in na primer na pari skuhana zelenjava brez vseh dodatkov ima najbolj pristen okus.

Poleg tega pa si moramo zapomniti tudi to, da zgledi vlečejo. Če bo otrok videl, kako se ljudje zraven njega pačijo, ko gledajo, kaj je, bo tudi sam razmislil o tem, ali bi to še jedel ali ne.

Ti, ti mamica, kaj ti je naredila

In smo spet pri joku. Včasih je prav neverjetno, kakšno željo imamo po tem, da ves čas nekaj komentiramo in izražamo svoje mnenje. Mlade mamice so večkrat deležne najrazličnejših nasvetov in pripomb, za katere bi bilo bolje, da jih ne bi.

Na primer. Otrok med previjanjem bruhne v jok. Seveda, ni mu prijetno biti gol na previjalni podlogi. Verjetno mu je malce hladno in kako drugače nelagodno. To seveda izrazi s svojim jokom, saj drugače ne zna. Da ob tem sočustvujemo z otrokom in mu rečemo: “Bogi revež, kaj dela mamica s tabo,” pa nikakor ni prava rešitev.

Mlade mamice so že v tako težkem obdobju. Hormoni divjajo, od nje je kar naenkrat odvisno malo bitje in še sama dobro ne ve, ali bo zmogla. Seveda bo, toda v tistem trenutku se tega morda ne zaveda tako dobro, zato so najrazličnejši komentarji in pripombe povsem odveč.

Namesto tega namenite mamicam raje spodbudno besedo, objem. Ponudite ji pomoč, da si bo lahko morda za nekaj časa odpočila. Nikoli ne pozabite, kakšno moč imajo besede.


CHRISTMAS BABY

Preberite še:
8 imen za novorojenčka, ki odražajo lepoto božičnih praznikov


DR ERIC BOSTROM,SEWS,BABY,BLANKETS

Preberite še:
Zdravnik, ki za vsakega novorojenčka, ki mu pomaga na svet, sešije odejico




Preberite še:
To so stvari, za katerimi žaluje novopečena mama

Tags:
materinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.