Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se lahko kot družina povežemo ob postavljanju jaslic

WEB3-JESUS-ON-HANDS-NATIVITY.png

OSEBNI ARHIV DRUŽINE GLAVICA

Iva Nežič Glavica - objavljeno 21/12/20

Priprava jaslic je idealna priložnost, da se kot družina med seboj povežemo in na ustvarjalen način upodobimo bistvo božiča: Jezusovo rojstvo

Že ko jaslice postavljamo, lahko otrokom pripovedujemo o Jezusovem času, dogodkih, okoliščinah njegovega rojstva.

Ko pa doma diši po svežem mahu in ko je že vse na svojem mestu: hlevček, Sveta družina, pastirji, ovčke, … lahko postanejo jaslice tudi družinski prostor zbranosti in molitve. S svojimi figuricami nam ponujajo različne načine molitve, ki so še posebej blizu otrokom.

Tako lahko npr. ob koncu dneva vzamemo v roke figurico Jezuščka, ki potuje iz rok v roke, in se mu zahvalimo za vse, kar nam je bilo med dnevom podarjeno.

Ali pa se ob pogledu na Jezuščka, ki počiva v naših dlaneh, vprašamo: “Kaj bi nam želel Jezušček, glede na vse, kar se nam je čez dan dogajalo, povedati, nam sporočiti, nas opogumiti, …” (Jezušček je iskren tako kot vsi otroci 😊).


MANGER

Preberite še:
Figure, ki v jaslicah ne smejo manjkati. Imate vse?

Prispodoba nas samih

Z božičnimi figuricami lahko tudi reflektiramo svoj dan. Ob pogledu na jaslice se vprašamo: “Kakšen dan je za nami? Kaj vse smo doživeli? Koga srečali?” Nato si izberemo eno izmed figur (živali ali človeka) in z “njeno pomočjo” opišemo svoj dan. Na primer: “Danes se počutim kot kamela. Za mano je dolg dan in moje telo je izmučeno.” Ali: “Počutim se kot pastir, saj sem lahko danes brezskrbno občudoval lepoto narave in Ti želim povedati, da …” Svoje pripovedovanje lahko zaključimo z zahvalo ali prošnjo. Nato izbrano figuro postavimo tja, kjer čutimo, da je v jaslicah naš prostor.

Trije kralji so Jezusu prinesli tudi darila. Vsak si izbere enega kralja in Jezusu pove, kaj mu danes poklanja. So to majhne pozornosti do brata, sestre, žene, moža. Morda obljuba, kakšno dobro delo bo Jezus prejel jutri.

S takšno molitvijo lahko – otroci in odrasli – vedno znova zaznamo, da so jaslice tudi prispodoba nas samih. Kot družina smo prav tako “revni” kot jaslice. Naš dom je z vso našo povprečnostjo in neredom hlevček, v katerega se rodi Jezus. Zato mu odprimo vrata in dovolimo, da ljubeča Božja bližina preobrazi naš hlevček in naš vsakdanjik.


web 3 martin golob vlog 51

Preberite še:
Zakaj bo letošnji božič res lep? Ker ne bo “popoln”


panettone bread

Preberite še:
Priljubljena božična sladica, za katero se skriva katoliška zgodovina


MATKA

Preberite še:
Šest stavkov, ki jih nikoli ne smete reči mladi mamici

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.