Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Družinska komunikacija: zakaj je odtenek glasu enako pomemben kot vaše besede

TEEN CONFLICT

Lopolo | Shutterstock

Edifa - objavljeno 26/12/20

Vsaka beseda posreduje nežnost ali nestrpnost, spoštovanje ali željo po prepričevanju

“Ne prenesem več, kako se moj mož pogovarja z menoj,” mi je nekoč zaupala neka žena. Neverjetno je, kako pomemben je odtenek glasu v družinskem življenju. Koliko prepirov izbruhne zgolj zaradi tona glasu. Nekoč sem opazoval par, ki je bil istega mnenja, pa se je kljub temu prepiral: eden je govoril napadalno, drugi pa je slišal nasprotje tistega, kar mu je želel dopovedati! To pomeni, da bo tudi naš najbolj tehten predlog lahko zavrnjen, če ga bomo posredovali z napadalnim ali posmehljivim glasom.


RELATIONSHIP

Preberite še:
Kratek vodič javljanja na telefonski klic

Govor ima čustveno razsežnost

Ko je treba, da povemo nekaj neprijetnega in bolečega, je prava umetnost najti pravi odtenek glasu, da poslušalec naše pripombe ne bo razumel kot očitek, temveč kot prijazen, ljubeč popravek. Ko se z nekom pogovarjamo, sogovornik najprej zazna odtenek našega glasu in šele potem vsebino sporočila. Kajti vsaka beseda ima čustveno vrednost: nežnost ali nestrpnost, spoštovanje ali željo po prepričevanju. In zaradi odtenka, ki ga uporabimo, lahko ljudje naše sporočilo sprejmejo ali zavrnejo.

To je očitno tudi pri zelo majhnih otrocih. Če mati jezno reče: “Nisem tvoja služkinja, da bi ves čas pobirala žlico, ki jo mečeš po tleh!” otrok morda še ne bo vedel, kdo je služkinja, toda zelo dobro bo razumel, da se mati razjezi, ko to stori. Otrok razvozla odtenek glasu, ne pa natančnega pomena besed.


Daughter and mother arguing

Preberite še:
Kaj je bilo potrebno, da sem prenehala vpiti na svoje otroke

“Blagor krotkim!”

Družinsko okolje je ključni dejavnik v razvoju majhnega otroka: gotovo potrebuje odločnost, tudi in predvsem pa okolje spodbudnih besed, prepletenih z nežnostjo in ljubeznijo, tudi ko je otrok starejši. 8-letna deklica je dejala: “Veš, mami, ko te ljudje vidijo takšno, si ne morejo predstavljati, kakšna si, ko kričiš!”

Kar drži za odnos med staršem in otrokom, pa drži tudi za odnos med zakoncema. Napadalnost je strup zakonskega življenja. Če eden od zakoncev brez očitnega razloga ves čas kriči, ima morda kakšne globlje težave, s katerimi bi se moral soočiti. Tej osebi bi dejal: “Pogosto imamo prav na napačen način.” Na koncu pa ne smemo pozabiti: “Blagor krotkim!” Obzirno izgovorjeni argumenti lahko razorožijo še tako nepopustljivega nasprotnika.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


URŠA CANKAR SOARES

Preberite še:
“Toliko ljubezni, kot ti lahko izkaže tvoj otrok, si nikoli ne bi mogel predstavljati”


MOTHER DAUGHTER SCHOOL TIRED

Preberite še:
Štiri mame po tednih šolanja na daljavo: Otroci so izgubili motivacijo


MUM, HUG, CHILD

Preberite še:
Ti otroci so tudi z dejanjem pokazali, kaj je v življenju najbolj pomembno

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.