Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kaj je materinski čut in kako ga gojiti?

WEB3-A-tiny-premature-baby-girl-weighing-just-4lbs-falls-asleep-on-her-mothers-breasts-skin-to-skin-contact-Shutterstock_1224291448.jpg

RMC42 | Shutterstock

Edifa - objavljeno 30/12/20

Je mogoče, da nimajo vse ženske materinskega čuta?

Kako otrokom pokazati, da jih imamo radi, in kateri je najboljši način za vzgojo otrok? Mama in pediatrinja Edwige Antier je prepričana, da je najboljši način ta, da prisluhnemo svojemu materinskemu čutu.

Ob tem pediatrinja izpostavlja, da je danes na nek način moderno kritizirati mame in njihovo vzgojo. Pri svojem delu srečuje ženske, ki so povsem izgubljene. Zdi se jim, da jih vsi že kritizirajo, zato se tudi ne uspejo naučiti poslušati svojega notranjega glasu.

Mama je edini pravi specialist, ki najbolje ve, kaj je dobro za njenega otroka. Mama je edinstvena in nezamenljiva, zato ker ima “nekaj več”, ko gre za odločitve, ki jih sprejema v zvezi s svojim otrokom. Tisto “nekaj več” je materinski čut, ki bi mu tudi v družbi morali dati status, ki mu pripada.


MOTHERHOOD

Preberite še:
5 ključnih sestavin, da materinstvo ne bo imelo grenkega priokusa

Kaj je materinski čut?

“Ko ste lačni, jeste. Hranjenje je instinkt, vedenje, od katerega je odvisno naše preživetje. Na podoben način je materinski instinkt tisti impulz, ki mamo pripelje do tega, da se odzove na potrebe svojega otroka brez razmišljanja,” pravi Antierjeva.

Materinski čut je tudi znanstveno dokazljiv. Raziskave so pokazale, da je hormon oksitocin tudi hormon materinskega čuta. V ženski, ki rodi otroka, se kmalu sprožijo čustvene in hormonske nevihte. Instinktivno tako prisluhne potrebam svojega otroka.

Kaj pa očetje?

Otrok potrebuje varnost materinih rok in varen okvir, skozi katerega lahko odkriva svet. Oče ima v tem primeru nekoliko drugačno vlogo. On je opora mami, mama pa je opora otroku.

Oče torej ne more biti klon mame, ampak je njegova vloga ščititi svojo ljubljeno pred vsem, kar bi ji lahko škodovalo in ohromilo njen duševni mir z njunim otrokom. V prvih mesecih je to nekaj povsem normalnega, zato je občutek ljubosumja povsem odveč. Mladi oče mora biti ponosen na to, da tvori lupino za svojo družino, hkrati pa mora razmisliti tudi o tem, koliko ceni ženino ženstvenost in ne le materinstva. Z majhnimi pozornostmi in komplimenti lahko poskrbi za to, da bo ženi povrnil ženstvenost.


Busy - Mom - Mother - Baby - Work

Preberite še:
Kako postaviti prioritete kot (pre)zaposlena mama

Kaj, če tega čuta nimamo?

Za marsikatero žensko je materinstvo čudno in zastrašujoče. Ker menijo, da nimajo materinskega čuta, imajo slabo vest. Toda pediatrinja ob tem poudarja, da je mama brez materinskega čuta zelo redek pojav. Imeti materinski čut oz. biti materinski preprosto pomeni to, da smo pozorni na otrokove potrebe.

Pogosto pa so takšni občutki pri ženski prisotni tudi zaradi odnosa z njeno mamo. Če je ta odnos slab, je vredno razmisliti o tem, da obnovimo odnos z osebo, ki nam je dala življenje.

Nasvet mladim mamicam

“Vsem novopečenim mamicam svetujem zbiranje spominkov. Čas tako hitro teče. Zberite vse male spomine na otroštvo in poizkusite kar najbolj živeti te trenutke, ki prehitro minejo. In ne pozabite: Materinstvo je najlepša in največja dogodivščina v življenju!”

Avtor prispevka je Pascale Albier.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.
Preberite še:
Mama petih otrok, trije od njih imajo redko bolezen. “Otroke prejmemo, ne pa izbiramo”
Preberite še:
“Nič te ne sooči s seboj tako neposredno kot lasten otrok”
Preberite še:
To so stvari, za katerimi žaluje novopečena mama

Tags:
materinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.