Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Molitvi, ki se ju otroci lahko učijo že od malih nog

shutterstock_1636576495.jpg

Sharomka I Shutterstock

Edifa - objavljeno 02/01/21

Pogoste molitve in preproste fraze pomagajo otroku, da se med odraščanjem pogosteje obrača k Bogu

Če teh dveh molitev ne poznamo, bomo zelo hitro lahko ugotovili, da sploh ne znamo moliti. S polno glavo skrbi in brez molitve rožnega venca, ne bomo prišli daleč. Zato je tako pomembno, da otroke že zelo zgodaj naučimo nekaj preprostih molitev.

Očenaš: molitev vseh molitev

To je zagotovo ena prvih molitev, ki bi se jo otroci morali naučiti. Ali razumejo v celoti, kaj molijo? Zagotovo ne, vendar bodo zelo kmalu lahko prepoznali tisto, kar je v molitvi ključno, in sicer, da je Bog njihov oče. Ta molitev, ki se jo bodo naučili na pamet, se bo vtisnila v njih, v njihovo srce in inteligenco, da bodo lahko hranili svoje duhovno življenje.


web 3 marjeta bec

Preberite še:
Božič v času korone: “Ugotovila sem, da so otroci najbolj sitni tedaj, ko čustveno in miselno nisem z njimi”

Zdrava Marija

To je molitev, ki je kot rešilna bilka, ki se je držimo v dneh tesnobe. Je luč, ki sije tam, kjer je tema pregloboka in najpreprostejši način izražanja ljubezni.

Otroke bi morali to molitev naučiti tudi za to, da se bodo znali obračati k svoji mami, se ji zaupali in ji legli v naročje, ko bodo potrebovali počitek in tolažbo. Z razlogom v rožnem vencu desetkrat zapored ponovimo zdravamarijo. To ne bi smelo biti nekaj nerazumnega. Ko otrok svoji mami reče, da jo ima rad, se nam nikoli ne zdi nerazumno. In ko molimo rožni venec Mariji govorimo ravno to.

Ko se naučimo molitev na pamet, pomeni, da se jo naučimo moliti s srcem

Ko se molitev naučimo na pamet, to ne pomeni, da jo ponavljamo kot papiga, ampak jo ponavljamo z ljubeznijo in razumom. Naučiti se molitev, ni isto, kot učiti se snov za šolo.

Otroci naj se molitve naučijo tako, da poslušajo moliti svoje starše. Na primer zvečer pred spanjem ali pred kosilom. Tako jo bodo nekega dne znali, tako kot znajo govoriti materni jezik. Moliti bo zanje nekaj naravnega in ne naučenega.


KORONKA DZIECIĘCTWA BOŻEGO

Preberite še:
10 razlogov za molitev rožnega venca

Materni jezik molitve je tudi tišina

Bog, ki se nam razodeva z besedami, nam govori tudi v tišini molitve. Tišina je tako tudi materni jezik molitve in tako kot vse ostalo jo odkrijemo tako, da opazujemo starše, ko jih vidimo v tišini pred Bogom.

Naučiti otroka molka ne pomeni, da mu rečemo, naj bo tiho. Reči mu moramo “poslušaj”. Molitev ima na koncu koncev le en namen, in sicer da smo pozorni na tistega, ki nas ima rad.

Avtorica prispevka je Christine Ponsard.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.
Preberite še:
5-sekundna molitev matere Terezije k Mariji


OUR LADY OF FATIMA

Preberite še:
To je najstarejša znana molitev k Devici Mariji


PRAYING

Preberite še:
3 načini, kako lahko z otroki molimo večerno molitev

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.