Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kaj bi se zgodilo, če bi bilo več mater kot Marija in več očetov kot Jožef?

HOLY FAMILY

Renata Sedmakova | Shutterstock

Magnificat - objavljeno 03/01/21

Premišljevanje o Jezusovem skritem življenju

Ko spoznavamo Jezusovo odraščanje, se nam spontano poraja želja, da bi izvedeli, kaj je počel dolgih 18 let v Nazaretu. Kmalu ugotovimo, da je molil, ubogal in delal; toda ne samo on, temveč vsi trije.

Molili so: lahko izvemo za njihovo vsakodnevno molitev, lahko izvemo, da so spoštovali Gospodov dan. Prav gotovo so peli hvalnice, molitve in psalme, zapisane v takratnih besedilih postave, in veliko ur njihovih delovnih dni so njihove misli iskale skrivnostni pomen besed, ki so jih izgovarjale njihove ustnice. To so počeli, ko so premišljevali.

Ubogali so: Marija je rekla: Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi (Lk 1,38), Jezus pa: Mar nista vedela, da moram biti v hiši mojega Očeta? (Lk 2,49). Te Marijine in Jezusove besede nam odstirajo globlji vpogled v njuno življenje nenehne pokorščine Očetu. O Jožefu pa izvemo, da se je vsakič, ko mu je spregovoril angel, odzval zelo hitro. Njihovo družinsko življenje je bilo življenje v poslušnosti Božji volji.


FAMILY ARGUMENT

Preberite še:
Dober način, kako se izogniti napetim odnosom v družini

Nešteto knjig je bilo že napisanih o družinskem življenju. Naši časopisi in revije so polni vznemirljivih člankov o nevarnosti krhanja družinskega življenja v našem času. Psihiatri, psihoanalitiki in psihologi so zatopljeni v raziskave, da bi našli odgovor na vprašanje “zakaj”?

Zdi se, da premalo vedo, da je na to vprašanje odgovorjeno že pred dva tisoč leti z nekaj besedami v Lukovem evangeliju. Tam lahko spoznamo, kako je nebeški Oče poslal svojega Sina v majhen dom v Nazaretu in s tem ustanovil osupljivo, novo realnost: krščansko družino.

Popolnoma nemogoče je, da preveč modrujemo o njihovem skritem življenju. Lahko nam pomaga samo to, da opazujemo Jezusa, Marijo in Jožefa v njihovi dnevni rutini. Oni so naš vzor, oni so naše edino zdravilo. Kot pravi stari pregovor: Če bi bilo več mater kot Marija in več očetov kot Jožef, bi bilo tudi več otrok kot Jezus.

Avtorica prispevka je Maria von Trapp, ki je s svojimi otroki in posvojenci, Trapp Family Singers, navdihnila muzikal in film Moje pesmi, moje sanje.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, december 2019.
Preberite še:
Velja tudi v klavzuri: “Ženske potrebujemo čas, da smo skupaj, se pogovorimo”


NATIVITY

Preberite še:
Zakaj je božič tako očarljiv?


Shy, Child, Boy, Mother,

Preberite še:
Je vaš otrok sramežljiv? Tako mu lahko pomagate

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.