Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Športnica, ki je teniški lopar zamenjala za rožni venec in Sveto pismo

ANDREA JAEGER

JOEL ROBINE | AFP

Sandra Ferrer - objavljeno 03/01/21

Zgodba mlade nadarjene teniške igralke, ki je zapustila profesionalni šport, da bi se posvetila pomoči potrebnim, ob tem pa odkrila vero

Andrea Jaeger je bila poklicana, da postane ena izmed velikih osebnosti ženskega tenisa. Njena velika tekmica na igrišču je bila slavna tenisačica Martina Navrátilová in vsi so mislili, da bo postala takšna ikona tenisa kot ona. Toda Andreii je bilo namenjeno popolnoma drugačno življenje.

Rodila se je 4. junija 1965 v Illinoisu. Že od malih nog je kazala izjemen talent in kmalu postala ena izmed mladih nadarjenih tenisačic v ZDA. Njeni dolgi zlati lasje so postali njen zaščitni znak na teniških igriščih po vsem svetu. Z le 14 leti je postala profesionalna tenisačica in v kratkem času nabrala več zmag na turnirjih, s čimer se je uvrščala na drugo mesto svetovne teniške lestvice.
Preberite še:
Športnik, ki je izpolnil življenjske sanje invalidne študentke

Pri 22 zaključila kariero

Gledalci velikih tekmovanj, kot so Roland Garrós, Wimbledon ali Masters, so uživali v tehniki in močni osebnosti mlade talentirane igralke z obetavno prihodnostjo v svetu športa. Zato so bili ljubitelji tenisa leta 1987, ko je pri komaj 22 letih sporočila svojo odločitev, da zaključi profesionalno kariero, zelo razočarani. Lahko bi dosegla veliko, toda v življenju je bila soočena z drugačnimi načrti.

Andreijino odločitev je deloma motivirala močna poškodba rame. Ob tem je videla priložnost, da se posveti temu, kar si resnično želi: pomagati drugim.

Po odhodu s teniških igrišč se je vpisala na univerzo in študirala teologijo. Vse svoje odločitve je pojasnila v svoji knjigi Prva služba: Sledenje Božjemu klicu in iskanje življenjskega poslanstva, ki jo je izdala leta 2004.

“Ko sem se leta nenehno molila in iskala, sem spoznala, da Bog orkestrira vsak trenutek mojega življenja in kliče: zaščiti otroke in jim pomagaj.”
Preberite še:
Športni psiholog svetuje, kako se soočiti z negotovimi časi

ANDREA JAEGER
Facebook-Andrea Jaeger-(Fair use)

Fundacija, ki pomaga otrokom, obolelim za rakom

Denar, ki ga je zaslužila kot športnica, je bil izhodišče za človekoljubni projekt, fundacijo Silver Lining, ki pomaga otrokom z rakom.

Številni njeni partnerji na teniškem igrišču so postali vidni donatorji Andrejinih projektov, med njimi tudi teniški zvezdniki Pete Sampras, Andre Agassi ali John McEnroe. Slednji ji je v njeni knjigi namenil nekaj lepih besed zahvale: “Hvala, ker si borka, sodelavka, prijateljica in pomemben glas, da mnogi donirajo in podpirajo fundacijo Silver Lining.”


POPE JOHN PAUL II,SKIING

Preberite še:
5 svetnikov, ki so bili nadarjeni športniki

Redovno življenje

Poleg neumornega dela pri pomoči bolnim je Andrea veliko časa namenjala razmišljanju o veri. “Ideja o Bogu, zavita v skrivnost, prinaša množico mnenj in prepričanj. Za tiste, ki strastno iščejo Božje srce, je resnica preprosta in lahka za odkrivanje: Bog obstaja. To sem vedela že od nekdaj, ob pisanju te knjige pa sem odkrila, kako zelo prepleteno je življenje vernikov in nevernih.”

V vsem tem času se je z dušo in telesom posvetila človekoljubnemu delu in se nikoli ni poročila. Leta 2006, ko je bila stara že več kot 40, se je odločila, da bo šla še korak dlje v življenju. Sprejela je odločitev, da vstopi med redovnice.

Štiri leta pozneje se je vrnila v laično življenje. To odločitev  je pojasnila v intervjuju za francsoko izdajo Aleteie: “Moja fundacija za pomoč bolnim otrokom mi vzame preveč časa, ni mogoče uskladiti obeh življenj. Zdaj vstajam ob petih zjutraj, da molim, berem Sveto pismo in grem v cerkev, a uradno nisem več redovnica.”

Trenutno Andrea Jaeger vodi fundacijo Little Start, v katero je vložila veliko denarja in si močno prizadevala, da bi uresničila svoje poslanstvo: pomagati tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč.

Kratka izkušnja življenja vrhunske teniške igralke ji je pomagala doseči še en večji cilj: “Bog me ni pripravljal za veliko zmago na teniškem igrišču, ampak za nekaj več.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


BIKE SUNSET

Preberite še:
Ideje za družinsko športanje
Preberite še:
9 svetnikov, s katerimi boste (še bolj) vzljubili šport
Preberite še:
“Tek je najcenejši šport. Stopiš skozi vrata svojega doma in že tečeš”

Tags:
dobrodelnostšport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.