Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali je razmerje na daljavo “misija nemogoče”?

LONG DISTANCE RELATIONSHIP

fizkes | Shutterstock

Edifa - objavljeno 04/01/21

Številni pari morajo nekaj časa živeti narazen. Kako lahko okrepijo medsebojno vez v tem poglavju svojega življenja?

Danes je vedno več parov prisiljenih, da svoj odnos, vsaj začasno, živijo na daljavo. Negovati takšen odnos je zelo zapleteno, pa naj gre za poklicne, študijske ali kakršne koli druge razloge. Kako lahko par na ta način gradi svoje skupno življenje?


friends talking

Preberite še:
7 nasvetov za ohranjanje prijateljstva na daljavo

Pišita drug drugemu, skupaj molita, globoko doživljajta trenutke, ko sta lahko skupaj

Prvi predlog: Pišita si. Pogosto si pisno sporočimo več stvari kot v pogovoru. Predvsem moški, ki običajno ne blestijo v umetnosti poslušanja in razčlenjevanja svojih občutenj. Moj oče, ki je bil nemški ujetnik, je svoji mladi ženi vsak dan napisal pismo z drobci svinčnika in na koščkih papirja, ki jih je nekako uspel spraviti skupaj. Njegova ljubljena jih je lahko prebrala šele po osvoboditvi! Vojne je že davno konec in hvala Bogu je internet vse te stvari močno olajšal.

Drugi predlog: Vsak dan imejta molitveni zmenek. Ne glede na to, ali se vidita ali ne, ali sta si blizu ali ne, ali sta na poročnem potovanju ali v zanki prvih razočaranj in nesporazumov, skupaj sta v Božjih rokah. Jezusovo Srce je najkrajša pot od enega srca do drugega. Posebej evharistija je privilegiran prostor, kjer svojo zakonsko skupnost obnovimo, poglobimo, očistimo in okrepimo: Kristus je ljubil Cerkev in se je zanjo daroval, verne zakonce pa je povabil, naj vstopijo v to milost, ki je skrivnost svete zveze.

Tretji predlog: Seveda pa čim bolj občuteno doživljajta trenutke, ko se lahko srečata, brez napetosti in obžalovanja za čas, ki ga nista mogla preživeti skupaj. Bodita čim bolj naravna, iščita preproste užitke, najdita veselje v vsakdanjih dejavnostih, kot so nakupovanje, stanovanjski projekt, prihodi in odhodi, druženje. Vse to pa seveda ne izključuje občasnih izrednih dogodivščin.


COUPLE

Preberite še:
Kakšen smisel imajo zmenki?

Ne pozabita na prepevanje, smejta se, predvsem pa dihajta!

Za zakonce, ki so spodbujeni v skupni želji, da bodo sledili Gospodu, je to tudi priložnost, da svojo zvezo na daljavo darujeta Bogu. Pri tem me mika, da bi uporabil besedo “žrtvujeta”, toda ta izraz običajno razumemo v smislu odpovedi nečemu, v smislu prikrajšanosti, resnični poudarek pa je na darovanju, darovanju drug drugemu in skupnemu darovanju para Gospodu. To darovanje je zelo pomenljivo za duhovno rast para. In ne pozabita na prepevanje, smejta se, predvsem pa dihajta!

Avtor prispevka je Alain Bandelier.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


web 3 zakonci

Preberite še:
“Če se prepirava, ne pomeni, da greva narazen. Odločila sva se, da bova mož in žena do smrti”


MIRJAM TOLAR

Preberite še:
“S celotno izkušnjo skavtskega voditeljstva sem spoznala, da skupaj zmoremo več in bolje”
Preberite še:
Kaj je materinski čut in kako ga gojiti?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.