Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako sanje spremeniti v cilje in jih tudi doseči

WOMAN, FIREWORK, WINTER

Jakob Owens | Unsplash

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 04/01/21

Če bi v življenju radi uresničili svoje sanje in cilje, moramo pravočasno določiti prioritete, pravo smer in dobro načrtovati. Se sprašujete, kako se tega lotiti tako, da bo uspelo?

Za večino ljudi je postavljanje ciljev in izzivov običajno povezano z začetkom novega leta. Takrat je čas za nov začetek. Vendar na veliko novoletnih odločitev slej ko prej pozabimo. Včasih so preveč abstraktne, včasih pa njihovih realizacij preprosto ne načrtujemo. Bo tokrat drugače? Določite in prepoznajte svoje sanje, razmislite o tem, kaj vas resnično osrečuje.


STRES W PRACY

Preberite še:
Namesto novoletnih zaobljub raje tale odločitev

Ne razmišljajte o ovirah, ki jih morate preseči

Mnogi, ki so že dosegli svoje najpomembnejše cilje in sanje, vam lahko povedo, da pot ni bila postlana z rožicami. Doseganje ciljne črte zahteva samodisciplino, premagovanje slabosti, osredotočenost na cilj in prizadevanje za doseganje nečesa velikega. Zato ni dobro, da nas nenehno skrbi.

Osredotočite se na cilje in ne odzivajte se negativno

Ne pozabite, da vas vaša dejanja in misli identificirajo. Kar drugi pravijo o vas, je drugotnega pomena. Na vaši poti do uresničitve sanj bodo vsekakor tudi ljudje, ki vas bodo kritizirali – to je več kot jasno. Glavo gor!

Vprašajte se o cilju

Težko si je predstavljati cilj brez načrta, kajne? Ubesedite, kaj želite doseči, nato pa razmislite o tem, kako napraviti ustrezne korake, da boste cilje dosegli. Trdna odločitev je zelo pomembna.


BRIGITA CHUUYA

Preberite še:
“Če mladi nimajo svojih sanj, jih prevzamejo od drugih in živijo sanje drugih ljudi”

Iščite navdih pri tistih, ki jim je že uspelo

Verjetno v vašem življenju obstajajo ljudje, ki vas navdihujejo. Svoje zgodbe delijo v vsakdanjih pogovorih, prek spleta, nekateri pa vabijo na srečanja v lokalnih knjižnicah ali kulturnih domovih.

Kakšne so vaše pomanjkljivosti?

Nihče izmed nas ni popoln. Zato si postavite vprašanje, v čem ste najboljši, katere so vaše sposobnosti in talenti, ki so lahko koristni pri doseganju določenih sanj in ciljev.

Bodite razumevajoči do sebe

“Rim ni bil zgrajen v enem dnevu,” pravi znani pregovor. Z vsakim korakom, tudi najmanjšim, se približujete želenemu cilju. Do sebe bodite razumevajoči in hvaležni za to, kar ste dosegli do zdaj.


CHILD

Preberite še:
Recept za bogato novo leto

Razmislite, kakšni so vaši interesi

Se v življenju ukvarjate le s tistim, kar vam prinaša denar? Ali naredite kaj za svoj razvoj in občutek, da ste izpolnjeni? Razmislite tudi o tem, kaj lahko storite za izboljšanje svojih spretnosti.

Vprašajte se, ali je doseganje cilja za vas dobro in ali bo služilo vašemu razvoju in sreči. Nikoli ne veste, kam vas lahko pripelje dolgoročen hobi. Včasih vam lahko pomaga najti iskro, ki bo v vas zanetila sanje in cilje, ki jih sploh niste pričakovali.

Zanimanja iz otroštva vas lahko peljejo po poti odkrivanja strasti v odrasli dobi.

Ocenite dosedanji napredek

Zahvaljujoč temu boste vedeli, na kateri stopnji pri doseganju svojega cilja stojite. Ocena stanja vam lahko pomaga pri morebitni spremembi pristopa. To je podobno letu letala. Ko nastopi turbulenca, je treba nekoliko odstopiti od izbranega načina. Vendar lahko ta čas nadoknadite in vseeno prispete do cilja.


AGATA HREN

Preberite še:
“Po strmejši poti hitreje prideš na cilj, hitreje imaš lepši razgled”

Razmislite o svojih prihodnosti in sanjah

Pomembno je, da razmišljate o svoji prihodnosti in ciljih. Možnosti, da jih dosežete, se lahko sčasoma spremenijo, vendar ne pozabite na tisto, kar je dobro za vas.

Nikoli ne obupajte

Ne pozabite, da ni pomembno, pri kateri starosti dosežete svoj cilj in uresničite svoje najbolj skrite sanje. Predaja zagotavlja eno stvar – neuspeh. Delajte, dokler ne pridete do cilja, nato pa bo to za vas postalo “delo,” ki bo v vaše srce prineslo zadovoljstvo in veselje.

Upamo, da vam bo teh 10 točk pomagalo razmisliti o tem, kakšne so vaše prioritete in kaj je vaš cilj. Svojih sanj ne odlagajte na pozneje. Začnite zdaj in se držite načrta, ki vas bo pripeljal do pomembnega cilja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


web 3 zakonci

Preberite še:
“Če se prepirava, ne pomeni, da greva narazen. Odločila sva se, da bova mož in žena do smrti”




Preberite še:
Našli smo družino, ki je v marsičem podobna nazareški družini


EMBROIDERED ULTRASOUND

Preberite še:
Slepi oče je s posebno metodo lahko “videl” ultrazvok svojega otroka

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.