Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je mogoče odpustiti vse?

PRZEBACZENIE

Gorynvd | Shutterstock

Edifa - objavljeno 05/01/21

Nekatera dejanja se zdijo na prvi pogled neodpustljiva. Sploh tista, ki nam zadajo zelo globoke rane

“Odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom.” Ta del v molitvi očenaš nas spodbuja k temu, da odpuščamo tistim, ki nas prizadenejo in nam delajo škodo. Čeprav se nam to morda zdi nemogoče, nam Gospod vedno daje milost, da izpolnjujemo njegove zapovedi.

Odpuščajte v upanju na spravo po smrti

Resnično lahko odpustimo le tistemu, ki nas prosi odpuščanja za to, kar nam je slabega storil. Če tega ne stori, potem lahko odpustimo v upanju, da bo nekega dne prišla tudi ta prošnja po odpuščanju. Kajti odpuščanje je verodostojno le, če se želimo pozneje v celoti spraviti z osebo, ki nam je škodovala.

Ko pa se zdi sprava na zemlji nekaj nemogočega, ker je bila rana preprosto pregloboka, lahko odpustimo le v upanju na spravo po smrti. Če tega upanja nimamo, je doseči odpuščanje, ne da bi nas za to nekdo prosil, pravzaprav nemogoče. Le pri Bogu ni nič nemogoče!


NADA ZUPANČIČ

Preberite še:
“Ob očetovi smrti sem spoznala moč vstajenja, odpuščanja”

Spoštovati pot vsakega posameznika

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je veliko lažje odpustiti takrat, ko smo tudi sami občutili, kako je, ko nam je bilo nekaj odpuščeno.

Zato je pomembno, da otroke učimo, da prosijo odpuščanja zaradi, na primer, svojega vedenja, neposlušnosti, trme … Tako bodo že kot mladi lahko izkusili veselje ob tem, ko jim je odpuščeno, in zato tudi pozneje v življenju ne bodo oklevali prositi odpuščanja.

Nikoli pa ne smemo pozabiti, da moramo spoštovati pot vsakega posameznika. Ne obsojajmo tistih, ki potrebujejo nekaj več časa, da odpustijo. To se pogosto zgodi ljudem, ki so bili v življenju zelo ponižani. Toda tudi v njih bo nekega dne dozorela ta želja in zmožnost, da bodo odpustili.

Avtor prispevka je opat Pierre Descouvemont.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MARIA DEL MAR

Preberite še:
Bila je zapuščena na smetišču, a je poiskala starše in jim odpustila


ASIA BIBI

Preberite še:
Po 10 letih zapora še vedno prejema grožnje: “Tem, ki so me obsodili, sem odpustila”


LETTER

Preberite še:
Kako odpustiti drugim in se znebiti svoje bolečine

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.