Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Učenci za vse življenje

NAUCZYCIELKA Z UCZNIEM

Photographee.eu | Shutterstock

Marko Rijavec - objavljeno 10/01/21

Nebesa, Duh in Glas

Začnimo s človekovo pozicijo: “Za menoj pride močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi se sklônil pred njim in mu odvezal jermen njegovih sandal” (Mr 1,7). “Nisem vreden”, to je človekov pravilni položaj, ki ga kot oznanjevalec zavzame Janez Krstnik, torej videti, da je kdo, ki je “močnejši od mene”.

Ne, da bi se s tem stavili v nič, saj ne govorimo o “ničvrednosti”, o “nevrednosti” govorimo, o nepopolnosti, če želite, da bi razumeli, kdo je v življenju Gospodar in kdo služabnik, kdo je Učitelj in kdo učenec. Kdo izvir in kdo pije iz njega. In da bi dojeli, da je to najlepša drža, ki jo je v življenju sploh mogoče zavzeti, položaj učenca, ki mu lahko drugače rečemo tudi pozicija obdarovanca.


TEENS ON PHONES

Preberite še:
Suženj novic

Oče, Učitelj, Prijatelj

Ja, biti učenec, zavedati se svoje nepopolnosti je tako pomembna drža, da bi človek živel dobro. “Človek potrebuje informacije, ki vsebujejo smisel in cilj, /saj se/ človek iz tega, kar ve, odloča za to, kar je.” (F. Rosini) Samo tako lahko človek živi, z neko trdno skalo, na katero je postavljen temelj njegovega življenja, če se namreč opira zgolj nase, potem plava v nekem brezobličnem kaosu, kjer je vse relativno in kjer si ga lahko spreminjajoči se svet podaja kot žogo.

Zato je bil tudi Jezus najprej učenec. Ko je bil namreč krščen, “brž ko je stopil iz vode, je zagledal razprta nebesa in Duha, ki se je spuščal nadenj kakor golob. In zaslišal se je glas iz nebes” (Mr 1,10-11a). Gledal je in poslušal.

Trije učitelji so vklesali njegovo pot, pretrgana, razodeta nebesa, ki so nehala biti nekaj tako skritega in neznanega, Duh, ki se spušča v pozornosti in skrbi, in Glas, ki govori: “Ti si moj ljubljeni, rad te imam, ti mi pripadaš in jaz tebi.” Nebesa, ki so cilj in smisel, Duh, ki ustvarja pot do njega, Glas, ki je spremstvo na njej. Oče, ki vceplja vrednote, Učitelj, ki jih na razne načine preizkuša, Prijatelj, ki ob tem nikoli ne odide.


woman Being Gossiped About By Colleagues

Preberite še:
Mi in oni

Drža učenca

Vendar vse to lahko vidi in sliši samo nekdo, ki zavzame držo učenca. Nekdo, ki si pusti kaj dopovedati, tudi če je to v nasprotju s tem, o čemer je prepričan. Nekdo, ki je sposoben vsaj podvomiti, če že ne zamenjati svojih mnenj, prepričanj. Nekdo, ki se zaveda svoje nepopolnosti, ki je sposoben priznati, da se je zmotil, in pustiti, da ga ima vsakdo in vsaka stvar česa naučiti, ne glede na to, koliko je star in kakšen položaj zavzema. Nekdo, ki razume, da smo v Kristusovi drži do življenja, vse dokler se mu pustimo učiti.

Zato je treba ostati učenec za vse življenje. Da bi imeli temelj, “da nas ne bo vsak veter nauka zanašal, kadar ljudje varajo in zvijačno zavajajo v zmoto, marveč bomo ostali v resnici in bomo v ljubezni v vsem rasli k njemu, ki je glava, Kristus” (Ef 4,14-15). Nebesa, Duh in Glas se namreč vedno razodevajo. In kdor ostane učenec, jih bo videl in slišal.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 70, številka 2.


WEB 3 ROK CAKS

Preberite še:
Kako je Rok skočil “v bazen zgolj z zaupanjem in vero, da je v njem dovolj vode”


HAPPY TODDLER

Preberite še:
Kako majhnega otroka naučiti prvih pravil vljudnosti


FRIENDS, FRIENDSHIP,

Preberite še:
7 tipov moških, brez katerih ženske ne moremo

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.