Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Miniaturni Vatikan iz 67.000 lego kock

VATICAN LEGO

Photo courtesy of Rocco Buttliere

James Ramos - objavljeno 12/01/21

Stvaritev v merilu 1 : 650 je zahtevala več kot 500 ur načrtovanja in okoli 300 ur sestavljanja

Kocka na kocko in lego umetnik Rocco Buttliere iz Chicaga je ustvaril miniaturno lego različico najmanjše države na svetu, Vatikana. Njegova bazilika sv. Petra sicer ni prva te vrste (duhovnik iz Pensilvanije je leta 2015 pred papeževim obiskom v ZDA zgradil še večjo različico bazilike iz pol milijona lego kock), Buttliere pa je prvi, ki je iz kock sestavil celotno Vatikansko mestno državo.

Podvig je zahteval več kot 500 ur raziskav, načrtovanja in gradnje v računalniškem programu v okoli 70 dneh, dejanska gradnja pa je nato trajala še okoli 300 ur v obdobju 28 dni.


KOBIETA W WATYKANIE

Preberite še:
Nekaj let je živela v Vatikanu in njeni otroci so se s papežem igrali skrivalnice

Sestavljanje zgodovine

Mogočna stvaritev iz lego kock, ki upodablja številne dejavnike znamenitega romarskega središča, je velika približno 2,2 kvadratna metra (1,30 krat 1,70 metra) in se po velikosti prilega na mizo za namizni tenis.

Kot je pojasnil Buttliere, ga je h gradnji celotnega Vatikana navdihnila neverjetna dediščina Vatikanske mestne države. Čeprav Vatikan ni njegova prva sakralna stvaritev (dan pred uničujočim požarom leta 2019 je zaključil gradnjo slovite pariške stolnice Naše Gospe), pa je tokrat prvič zgradil celo državo.

Leta 2019 je Buttliere zgradil lego Rim, za gradnjo večnega mesta pa je porabil 66.000 kock. To ga je spodbudilo, da se je lotil še načrtovanja Vatikana. Obisk Rima in Papeške države mu je razkril veličastno zgodovino, arhitekturo in kulturo, ki na tem kraju dihajo iz vsakega kotička. Italijo je obiskal novembra 2019, tri mesece pred popolnim zaprtjem sveta zaradi epidemije koronavirusne bolezni.

Buttliere sicer običajno gostuje na različnih lego razstavah, ki jih prirejajo po svetu, kjer prikazuje svoje mogočne stvaritve, ko pa je bil marca 2020 primoran spremeniti svoje načrte, se je odločil za gradnjo lego Vatikana.


KEYS,HAND,RING

Preberite še:
Spoznajte vatikanskega ključarja, ki ima pri sebi skoraj tri tisoč ključev

Sanje o lego Vatikanu

Projekta se je lotil s pomočjo tridimenzionalne računalniške tehnologije, satelitskih posnetkov in zgodovinskih virov. Upodobitev znamenitih zgradb iz lego kock je zahtevala veliko mero ustvarjalnosti, saj je moral arhitekt vse specifične značilnosti stavb povezati z ustreznimi LEGO elementi. “S kockami moraš biti preprosto ustvarjalen,” je pojasnil. “Težje je ustvariti nekaj pravokotnega ali kvadratnega kakor kupolo.”

Čeprav je v desetih letih ustvaril že več kot 50 lego znamenitosti, je pri gradnji Vatikana potreboval številne kocke, ki jih dotlej ni še nikoli uporabil. “Vedno gre za učni postopek, ne le za površno prizadevanje; vsak vidik je bil povsem drugačen od prejšnjih,” je dejal Buttliere. Kot je pojasnil, zdaj neizmerno uživa v poučnem vidiku svojega dela. Mnogi ljudje prepoznajo znamenitosti, ki jih ustvarja iz kock, čeprav jih večina teh stavb še ni videla v živo.


GENDARMERIE

Preberite še:
11 dejstev o Vatikanu, ki jih verjetno ne poznate

Spoštovanje znamenitosti in načrti za prihodnost

Buttliere upa, da bodo tudi vsi, ki si bodo ogledali njegovo stvaritev Vatikana, znali ceniti in razumeti, kako mesto ni namenjeno zgolj katoliški veri in njenim vernikom, temveč da gre za splošno kulturno dediščino, v kateri lahko vsakdo najde nekaj, kar ga nagovori.

Ameriški arhitekt zaenkrat še ne razkriva svojega naslednjega projekta, vendar obljublja, da bo prav tako dragocen zgodovinski spomenik, ter zatrjuje: “V tem trenutku še ne načrtujem upokojitve.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


FAMILY KEPIC

Preberite še:
“Drug drugemu sva terapevta, si potoživa in, če se da, iščeva le najboljše”


WOMEN TALKING

Preberite še:
Kako reševati nesporazume? Sv. Ignacij ima odlično strategijo


SPOTKANIE ONLINE

Preberite še:
Zoom sestanki – kako poskrbimo za karizmatičen in prepričljiv nastop?

Tags:
Vatikan
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.