Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

352 pevcev v spektakularnem zboru izvedlo Händlovo Alelujo

PEOPLE SINGING CONCERT

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Merche Crespo - objavljeno 16/01/21

Tehnologija služi človeštvu in mu omogoča uživati v glasbenih mojstrovinah

Španska fundacija la Caixa že več kot 25 let organizira koncerte in združuje tako profesionalne kot ljubiteljske glasbenike v več kot 20 mestih po vsej državi. Za božič so morali sezonski koncert zaradi pandemije izvesti na malo drugačen način.

Studio Igor iz Barcelone je zasnoval inovativen hibridni digitalni projekt, ki je omogočil združitev nastopa v živo ob posneti izvedbi Händlove Aleluje. V projekt je bilo vključenih več kot 350 ljubiteljskih pevcev iz Španije in Portugalske v sodelovanju s profesionalnimi glasbeniki.




Preberite še:
Pevska družina znova navdušila in v oddaji talentov zmagala s Sveto nočjo

Tehnologija

Videoposnetki, ki jih je posnelo 352 pevcev, so se dopolnjevali z zvokom, ki sta ga posnela katalonski baročni orkester in pevski zbor Ars Nova iz Barcelone. Vse to pa je spremljal nastop v živo, pri katerem je sodelovala skupina članov orkestra v čudoviti gotski baziliki Santa Maria do Mar v Barceloni. Videoposnetki so bili projicirani na različne površine znotraj cerkve s spektakularnim učinkom.

Na začetku videoposnetka se zdi, kot da je bazilika prazna, le nekaj sončnih žarkov uspe prodreti skozi vitraž, tako da osvetljuje stebre in stene. Nenadoma pa se na enem od stebrov cerkve pojavi videoposnetek umetnika, ki poje Alelujo.

Zatem se kmalu pojavi še več članov virtualnega pevskega zbora in glasbeniki vstopijo v ladjo bazilike, vsak s svojim inštrumentom. Čez nekaj trenutkov je bazilika napolnjena s prekrasnimi in radostnimi harmonijami te glasbene mojstrovine, skupaj z videoposnetki na stotine pevcev, ki se pojavljajo na stenah, stebrih in stropu bazilike.




Preberite še:
Prisluhnite “molitvi” štirih velikih glasbenikov

Händlov Mesija

Händlov Mesija je oratorij, ki temelji na svetopisemskih odlomkih, osredotočenih na Kristusa, Mesijo. Gre za najbolj poznano in simbolično delo, ki ga je napisal nemški skladatelj Georg Friedrich Händel in je bilo prvič izvedeno v Londonu leta 1743.

Legenda pravi, da je kralj Jurij II. med premiero vstal s stola, popolnoma prevzet od moči in veličastnosti ob uvodnih taktih Aleluje. Od takrat naprej vedno, kadar zbor zapoje to skladbo, ki zaključi drugi del oratorija Mesije, vsi prisotni vstanejo.

V tako neobičajnem letu, kot je bilo leto 2020, virus ni uspel uničiti naših vrednot niti naših prepričanj. Teh 352 glasov je hvalnica upanja, velika aleluja, ki odpira vrata Ljubezni.

V tem primeru je glasba tista, ki ji je uspelo odpraviti vse ovire. Ne glede na to, kje se nahajamo, nas vse združuje. Je univerzalna – tako kot sporočilo Mesije.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


web 3 martin golob 53

Preberite še:
Zakaj nočem biti kot Nutella, ki jo imajo vsi radi


PADRE PIO

Preberite še:
Pater Pij je v otroštvu slovel kot “čudak”


RELACJA

Preberite še:
Naučite se razvozlati, kaj se skriva za besedami vašega zakonca

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.