Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

5 krščanskih pesmi, ki dvignejo duha

LISTENING TO MUSIC

Shutterstock

Irena Hozjan - objavljeno 17/01/21

V težkih časih lahko uteho poiščete tudi v glasbi

Zelo pomembno je, da svoje misli hranimo s pozitivnimi sporočili, še posebej v negotovih časih. Prek glasbe se sporočila še hitreje usidrajo v naše glave in srce, vplivajo na naše razpoloženje, zato moramo biti tudi pri izbiri glasbe previdni in preudarni.

Želimo vam predstaviti nekaj krščanskih izvajalcev in njihovih skladb, ki so dosegle svetovno popularnost in so marsikomu prinesle uteho, upanje, mir v teh negotovih koronskih časih. Večina najbolj priljubljenih sodobnih krščanskih skladb (kot tudi spodaj predstavljene) izhaja iz ameriških protestantskih cerkva. Ob tem velja opozoriti na kanček previdnosti, saj sporočilo protestantskih glasbenikov ni nujno vedno povsem v skladu s katoliško teologijo.


MUSIC

Preberite še:
Ste slabe volje ali zaskrbljeni? Prisluhnite tem pesmim!

Laura Story: Blessings

Pesem je izšla leta 2011 in od takrat je na Youtubu prejela že prek 27 milijonov ogledov. Temelji na težki osebni zgodbi pevke in avtorice skladbe. Dve leti po poroki so Laurinemu možu postavili diagnozo: možganski tumor. Laura pripoveduje: “Molila sva za ozdravitev in Bog z nekim razlogom ni uslišal najine molitve. Ob tem sva se spraševala, ali naju Bog morda vseeno blagoslavlja?”

Pesem poje o stiskah, trpljenju ter postavlja mnogo vprašanj, ki vzbujajo upanje: “Kaj pa, če Tvoj blagoslov pride po dežnih kapljah? Kaj če pride ozdravljenje po solzah? Kaj če potrebujemo tisoč nespečnih noči, da spoznamo, da si Ti blizu? Kaj če so življenjske preizkušnje samo prikrite milosti?”


WOMAN LISTENING TO MUSIC

Preberite še:
Tri pesmi, ki si jih zavrtite, ko se v lastni koži ne počutite dobro

Kari Jobe & Cody Carnes: The Blessings

Še ena pesem z blagoslovom v naslovu pa je novejša, nastala je letos. Prejela je nagrado za najboljšo slavilno pesem leta. Besedilo pesmi je neposredno prepisano iz Svetega pisma – duhovniški blagoslov iz četrte Mojzesove knjige. Bog je naročil Mojzesu, naj s temi besedami blagoslavlja Izraelove sinove: “Gospod naj te blagoslovi in te varuje. Gospod naj da sijati svoje obličje nad tabo in naj ti bo milostljiv. Gospod naj dvigne svoje obličje nadte in ti podeli mir” (4 Mz 6, 24-26). V pesmi izrečejo blagoslov nad posameznikom, njegovimi otroki in tisoč generacijami, ki pridejo za njim. Skladba traja kar enajst minut in med poslušanjem se res lahko umirimo in naužijemo blagoslova.




Preberite še:
Zakaj je ta ljubezenska pesem v Svetem pismu?

Jonathan McReynolds: People

Jonathan McReynolds je mlad ameriški glasbenik in ga označujejo za vodilnega predstavnika sodobnega, urbanega gospela. Čeprav je poklicni glasbenik, je tudi intelektualec, magister bibličnih študij. Skladba People je nastala v letu 2019, ko je v osebnem življenju doživljal mnoge stiske in nato spoznal, da preveliko težo daje mnenju ljudi. Pesem nas letos kljub osamitvi od ljudi nagovarja, saj so včasih stiki prek spleta lahko še bolj rušilni. Avtor pravi, da je v tem letu pomembno, da nas sovraštvo in negativna mnenja, ki jih prebiramo ali slišimo, morda celo v lastni družini, ne pahnejo v obup.


HOPE

Preberite še:
5 navedkov svetnikov, ki vam bodo v pomoč pri razočaranjih

For KING & COUNTRY: Together (feat. Kirk Franklin & Tori Kelly)

Skupino For King and country tvorita brata Joel in Luke. Zaradi močne vizualne podobe in unikatnega pop zvoka ju imenujejo tudi “avstralski odgovor na Coldplay”. Letos sta prejela številne nagrade, med drugim nagrado za ustvarjalca leta 2020 na GMA Dove awards ter nagrado grammy za najboljši sodobni krščanski album Burn the Ships. Together, njuna pop skladba z gospel pridihom, je nastala v času letošnje pomladne karantene, v sodelovanju z drugimi glasbeniki.

V videu so prikazani mnogi posamezniki s svojimi zgodbami. Pripovedujejo o svojih stiskah in strahovih, nato dodajo svoja pozitivna spoznanja in rešitve med karanteno. Pesem poslušalce opogumlja in sporoča, da smo skupaj močnejši in pogumnejši. Na YouTubu lahko najdemo tudi plesni remiks, ki bo navdušil najstnike.




Preberite še:
“Medtem ko smo prej lahko blefirali in iskali bližnjice, je zdaj ta izkušnja neizprosna”

Matthew West: Quarantine life

V pesmi Qaurantine life razen stavka “rad bi šel v cerkev”, ne najdemo nobenega drugega namiga, da je izvajalec Matthew West pravzaprav krščanski pevec. Nas pa pesem s prikupnim družinskim videom o preživljanju karantene in s prikazom domačih norosti spravi v dobro voljo. Zato jo svetujemo za konec. Tako kot svetujemo tudi smeh, ki ga v teh časih poleg glasbe potrebujemo na kubike.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina. 


web 3 martin golob 53

Preberite še:
Zakaj nočem biti kot Nutella, ki jo imajo vsi radi




Preberite še:
Aleteia išče novega sodelavca – pridružite se nam!


FATHER

Preberite še:
5 načinov, kako sredi vsakodnevne rutine najti Boga

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.