Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj toliko molitev k svetnikom? Zakaj ne molimo le k Bogu?

Immaginete religiose – pt

© CATHOLIC PRESS PHOTO

Aleteia Slovenija - objavljeno 20/01/21

Svetniki lahko pri Bogu posredujejo za nas

Vprašanje bralke:

Zanima me, zakaj se v krščanstvu ljudje obračajo k mnogim svetnikom, opravljajo 9-dnevnice, se poslužujejo prvih petkov in sobot in še marsikaj drugega. Zakaj se ne moli samo k Jezusu, kot naroča Sveto pismo? Zmedena sem v takšni poplavi molitev. Obračam se večinoma samo k Jezusu in Mariji, drugih molitev ne molim. Mi lahko odgovorite, zakaj toliko molitev k različnim svetnikom in ne k Jezusu? Hvala za odgovor.Vesna

Odgovarja arhidiakon Jože Plut:

Vernik moli! Molitev je izrazna oblika naše vere, je razgovor s Tistim, v katerega verujemo. Molitev velikokrat označujemo kot “pogovor z Bogom”. In ta opis drži. Je kot pogovor z ljubljenim bitjem. Včasih se z njim pogovorjamo, včasih smo samo skupaj v tišini, srečni, da smo skupaj, včasih samo poslušamo. Zato Boga v molitvi častimo, se mu zahvaljujemo, se “sončimo” v njegovi bližini in ga tudi prosimo.

V molitvi se seveda obračamo neposredno na Boga, našega Stvarnika, in na tistega, ki ga spozavamo v iz ljubezni učlovčenem Bogu, Jezusu, ki je Emanuel, Bog z nami. Vendar se je tudi Sin v molitvi obračal na Očeta in dejal: “Karkoli boste prosili Očeta v mojem imenu, vam bo dal.” Jezus sam, naš Odrešenik in Gospod, svoje in naše molitve izroča Bogu Očetu. On je (po)srednik med Bogom in človekom, med človekom in Bogom.


PRAY

Preberite še:
Kako bi morali moliti očenaš

Jezus, naš odrešenik, ki je iz ljubezni do nas prevzel našo človeško naravo, za nas daroval na križu svoje življenje, s telesom vstal od mrtvih in šel v nebesa, je tisti, v katerem je vse človeško na neki način že pri Bogu, in tudi zato se vse “uradne” molitve Cerkve zaključujejo “po Kristusu, našem Gospodu”.

Marija, v kateri je božji Sin postal človek, in je bila vzeta s telesom v nebo (“Ne bi se spodobilo, da bi trohnelo telo žene, ki je rodilo Božjega Sina,” pravi starodavna hvalnica), je še vedno tista, ki, kakor je v Kani Galilejski stisko ženina prenesla Jezusu, pred njega prinaša tudi naše molitve.
Preberite še:
5-sekundna molitev matere Terezije k Mariji

Kristjani verujemo tudi v večno življenje in občestvo svetih, kar izpovedujemo v obrazcih veroizpovedi. To izraža našo vero v to, da nas je Bog ustvaril za življenje in ne za smrt, za nebesa in ne za nesmiselni konec.

V nebesih so torej vsi, ki so po božji milosti in svojem lepem življenju že dosegli polnost bivanja in čakajo še vstajenja. Zato jim upravičeno pravimo svetniki. Mnoge je Cerkev uradno razglasila za svete, za mnoge pa lahko verujemo, da so že v nebesih, torej so svetniki. Po njih nosimo imena, zato so naši vzorniki, so pa tudi priprošnjiki pri Bogu, torej se jim (lahko) priporočamo.

Kristjani se v molitvi lahko obračamo k svetnikom, angelom (varuhom), božji Materi Mariji, kot tistim, ki za nas posredujejo pri Bogu. Ljudem, ker smo enkratni in različni, so ljube različne molitve in pobožnosti, in nič ni narobe, da so, če le ne vodijo k malikovanju, temveč k Bogu. Tudi v molitvi smo namreč ljudje preizkušani. Zato obstaja neko čudovito zagotovilo pravšnjosti molitev, ki je v tem, da se držimo (tudi) molitve Cerkve oziroma molitev, ki jih predlaga in moli Cerkev.


KORONKA DZIECIĘCTWA BOŻEGO

Preberite še:
Molitvi, ki vam bosta pomagali, da boste čim bolje opravili svoje obveznosti
Preberite še:
Mama, ki ruši tabuje: prvega otroka je rodila pri 19 letih, zadnjega pri 41


NASTOLATEK CZYTA KSIĄŻKĘ

Preberite še:
9 knjig, ki vam bodo spremenile pogled na življenje

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.