Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 23. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 naukov o poslanstvu botra

WEB3-BAPTISM-BABY-CHRISTENING-shutterstock_1303546825-t.max_.jpg

Shutterstock

Catholic Link - objavljeno 21/01/21

Ste boter oz. botra? Veste, kaj to pomeni?

Če ste prejeli zakrament svetega krsta in svete birme, potem imate botra oz. botro. Morda je tudi vas že kdo izbral za to pomembno vlogo.

Obstaja veliko razlogov, zakaj nekdo izbere osebo za botra oz. botro. Lahko so to starši majhnega otroka, ki bo kmalu krščen, ali odrasel katehumen, ki sam izbere svojega botra. To je darilo za tiste, ki so poklicani k temu poslanstvu ljubezni. Pa vemo, kaj pomeni biti boter oz. botra?


BAPTISM,

Preberite še:
2 stvari, ki ju mora vedeti vsak boter

Sovzgojitelji

Starši izberejo otrokove botre za pomoč pri vzgoji, tudi zaradi naklonjenosti in želje, da bi z nekom vzpostavili trajnejše vezi. Starši po večini “podarijo” svojim otrokom botre, s katerimi so v tesnih odnosih. Botri pa se počutijo počaščene, ko jih nekdo prosi, ker to kaže na naklonjenost in zaupanje.

Včasih pa je vloga botrov nekoliko zmedena in (tako botri kot starši) pričakujejo nekatere stvari, ki v resnici niso stvar botrove resnične funkcije in ki nimajo veliko opraviti s klicem, ki so ga prejeli.

V nadaljevanju najdete nekaj napotkov, kaj naj boter oz. botra v resnici počne in kakšno je njegovo oz. njeno poslanstvo v življenju na novo krščenega ali birmanega človeka, pa tudi, kakšne vrednote naj bi imeli.

Če so vas prosili, da postanete boter oz. botra, vas vabimo, da Gospodu izročite to izjemno poslanstvo. On vam bo dal tisto, kar je potrebno, da spremljate svojega krščenca oz. birmanca na poti vere.


JANEZ TURINEK

Preberite še:
Boter mora biti molitveni “odvetnik” varovanca, “tudi če je ta na najhujših drogah”

Vaše življenje naj bo zgled

Bolj kot zaradi vašega odnosa z njimi naj bi vas starši izbrali za botra zaradi tega, kako živite svojo vero, kako tudi v dejanjih izkazujete željo, da bi živeli po načelih evangelija. Botre in botri so ljudje, ki s svojim pričevanjem novokrščene spoznavajo s tem, kako živeti kot dober kristjan. Če še ne, začnite tako resnično živeti.

Bodite najboljše darilo

Ni prav, da pričakujemo, da nam boter oz. botra podari posebno darilo za božič ali rojstni dan. Najboljše in najlepše darilo, ki ga lahko podarite svojemu krščencu, je darilo vere! Spremljajte ga na bližnji in iskren način, tako da bosta duhovno življenje in odnos z Jezusom vedno temeljni del njegovega življenja.

“Dragi starši, botri in botre, če želite, da so vaši otroci pravi kristjani, jim pomagajte, da rastejo potopljeni v Svetega Duha, torej v toplino Božje ljubezni, v luči njegove Besede. Zato ne pozabite pogosto, vsak dan, klicati Svetega Duha.” (papež Frančišek, 2015)

GODFATHER

Preberite še:
Kako (p)ostati dober boter?

Nadomestni starši?

Dolgo časa in ponekod še danes velja zakoreninjeno mnenje, da vas s tem, ko vas nekdo prosi, da bi bili boter oz. botra, skorajda prosi, da v primeru njegove smrti poskrbite za otroka. Posameznik ne išče botra, da bi imel nadomestne starše; išče ga, da spremlja starše in krščenca, da jih spodbuja.

Na ta način postanejo duhovna družina, ki jo druži ljubezen in vera, ne pa pravna odgovornost do otrok, če bi osiroteli. Duhovna zavzetost pa ne pomeni, da vas obenem niti malo ne skrbi fizična in materialna blaginja vašega krščenca.

Delite najboljše, kar imate

Boter oz. botra deli s svojim krščencem svojo vero, zato jo mora imeti, negovati in poglabljati. Vaša odgovornost je, da ste pripravljeni odgovoriti na vprašanja in v težkih trenutkih spremljati svojega krščenca/birmanca, ne le s finančno podporo in lepimi darili, ampak z Božjo besedo, s krščanskim upanjem in z veliko ljubezni.

Papež Frančišek je prosil starše in botre ter njihove sorodnike: “Pomagajte tem otrokom, da bodo dobro rastli. Tako pa bo, če jim bo dana Božja beseda, Jezusov evangelij. A tudi to jim morate dati z zgledom.”


MATKA CHRZESTNA

Preberite še:
Ne, boter ne more biti kdorkoli

Bodite blizu

Vaše poslanstvo je spremljati in biti blizu. Botra je priporočljivo iskati v ožji družini in med najbližjimi prijatelji, saj je tako veliko lažje zagotoviti trdno vez s krščencem. Namen je, da krščenec oz. birmanec ne vidi svojega botra samo za praznike, temveč se lahko večkrat sreča z njim in spremlja razvoj svojega krščenca oz. birmanca kot osebe in kot kristjana.

Žalostno je, ko kdo pove, da je svoje krstne botre zadnjič videl pred nekaj leti. Zakonik kanonskega prava prav zato svetuje, naj bo boter pri birmi isti kot pri krstu. Torej nekdo, ki je blizu.

Bodite to, kar pridigate

Mnogi pridejo prosit za potrdilo o botrstvu, pa jih še nikoli nisem videl v župniji in jih nihče ne pozna. Ne gre za to, da iščemo priljubljene ljudi v cerkvenih krogih, temveč za to, da iščemo prizadevne ljudi, ki bi kazali svojo vero, in bili predani življenju Cerkve. Le tako lahko pričakujemo, da bodo spremljali svojega krščenca oz. birmanca k maši, mu razlagali zakramente in v praksi uresničevali vero. Ta del je zelo težak, vendar moramo poskrbeti za sledenje idealom in se boriti, da jih dosežemo. Poskusite biti takšen boter ali botra.

Bodite pripravljeni sprejeti odgovornost

Krst krščenemu odpira nebeška vrata. Krščeni postane del Cerkve, je Božji otrok in poklican v večno življenje. Kdor se strinja, da bo opravljal vlogo botra oz. botre, to počne za nedoločen čas. To je izkazovanje ljubezni do krščenca oz. birmanca, pa tudi služenje Bogu. Kdor sprejme ta izziv in to odgovornost, to stori za vedno, saj je življenje Božjega otroka večno. Zato se vaša naloga ljubezni, druženja, nege in vodenja ne konča, ko boste odrasli ali se postarali. Nadaljuje se vse življenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


da droga a frate

Preberite še:
Najprej droge in halucinacije, nato je postal redovnik. Njegova zgodba bo kmalu upodobljena v filmu
Preberite še:
Zakaj toliko molitev k svetnikom? Zakaj ne molimo le k Bogu?


MOTYWACJA

Preberite še:
Od kod v resnici izvira naša motivacija?

Tags:
boter
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.