Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Mož, ki sploh ni vedel, da je postal svetovna senzacija

HIDE THE PAIN HAROLD

StockLite | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 21/01/21

"Hide the pain Harold"

András Arató je mož, ki je pred nekaj leti ugotovil, da je prava zvezda na spletu in da tega sploh ni vedel. Je namreč glavni junak številnih memov (gre za sličice s šaljivimi in sarkastičnimi napisi, zelo popularne na instagramu ter drugih spletnih omrežjih), prijel pa se ga je vzdevek Hide the pain Harold.


HAPPINESS

Preberite še:
Kako, prosim? Mnogo dobrega ODPUSTIL?

Fotomodel postal šele po upokojitvi

76-letni Madžar András Arató je delal kot elektični inžernir, po upokojitvi pa je dobil priložnost delati kot model. Pred približno desetimi leti ga je namreč na njegovem profilu na Facebooku opazil fotograf, ki ga je pritegnil Andrásov izraz, ki ga sam opiše kot “kisel”. Fotograf ga je kontaktiral, mu povedal, da išče nekoga prav takega in vprašal, ali bi se bil pripravljen fotografirati za reklame.

Fotogenični gospod je tako postal model za anonimne fotografije, ki jih spletne strani uporabljajo za ilustracijo svojih vsebin in jih je moč kupiti na straneh, kot so iStockphoto, Shutterstock in podobno. András na fotografijah nastopa kot zdravnik, električar, univerzitetni profesor, pleskar, mož …
Preberite še:
Ni vse v popolnosti. To so modeli, ki spreminjajo pogled na lepoto

Uporabil ga je tudi Krščanski meme

Najbolj pa je zaslovel s fotografijo, ki ga predstavlja, kako s skodelico v roki zre v zaslon prenosnega računalnika, v naslednjem kadru pa s “kislim obrazom” gleda v kamero. Zaradi številnih možnosti humornih interpretacij teh dveh fotografij so si ga od takrat neštetokrat izposodili za meme.

Med drugim ga je kot meme pred časom uporabil tudi priljubljeni slovenski profil Krščanski meme:

View this post on Instagram

A post shared by Krščanski meme (@krscanskimeme)

Kako je prišlo do tega?


ADHD

Preberite še:
Otroke morate posvariti pred temi tremi stvarmi na socialnih omrežjih

Po naključju ugotovil, da je postal meme

Najbolj zanimivo pri vsem skupaj je to, da András dolgo časa ni imel niti najmanjšega pojma o tem, da je postal svetovna zvezda memov. Nekoč ga je zanimalo, za kaj se uporabljajo njegove fotografije, in ugotovil, da je dobesedno postal meme.

“Na začetku je bilo precej grozljivo, ko sem odkril prve meme. Nekateri so bili res nesramni in žaljivi. Sprva sem hotel zato izbrisati čisto vse fotografije in spletne strani, na katerih sem se pojavil. A to seveda ni bila realna možnost. Potreboval sem kar nekaj let, da sem sprejel svojo situacijo. Res pa je, da so mi prav memi odprli kar nekaj novih priložnosti,” pripoveduje András ali Hide the pain Harold.


SOCIAL MEDIA

Preberite še:
10 zapovedi za pozitivno rabo družabnih omrežij

“Tudi memi nam lahko pomagajo v teh zahtevnih časih”

Ljudje sprva sploh niso verjeli, da gre za resnično osebo, mislili so namreč, da gre za neke vrste fotomontažo. Ko pa je András sprejel svojo novo identiteto, si je na družbenih omrežjih ustvaril profil Hide the pain Harold (na Facebooku ima 590 tisoč sledilcev). Po tem pa so vsi žaljivi in nesramni memi izginili, saj so ljudje spoznali, da gre za resničnega človeka iz mesa in krvi.

Ljudje ga redno ustavljajo na ulicah in prosijo, če se lahko fotografirajo z njim, pri tem pa si zaželijo njegovega “kislega obraza”, s katerim je zaslovel. András je spoznal, da je slaven, in to ga prav nič ne moti. Nasprotno, vsakemu z veseljem ustreže, saj vidi, da to ljudi razveseli in da jim popestri dan.

Odtlej je nastopal že v reklamah za nekatere največje blagovne znamke na svetu, prav tako pa se pripravlja tudi komedija o njem ter njegovi nenavadni Hide the pain Harold zgodbi. “Lepo je osrečevati ljudi. V teh težkih časih so tudi memi tisti, ki nas lahko malce razvedrijo,” še zaključi András Arató.

Video (v angleščini) o njegovi zgodbi si lahko pogledate na spodnji povezavi:


COUPLE

Preberite še:
Kako posnemati Kristusa? Postavimo se v kožo drugega


Joueur d'echec

Preberite še:
5 svetnikov, ki so radi igrali šah


da droga a frate

Preberite še:
Najprej droge in halucinacije, nato je postal redovnik. Njegova zgodba bo kmalu upodobljena v filmu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.