Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se dobro pripraviti na trajno zvezo

IN THOUGHT

eldar nurkovic | Shutterstock

Katarzyna Matusz-Braniecka - objavljeno 22/01/21

Kdaj smo pripravljeni na partnerstvo? Ko sprejemamo samega sebe in se nimamo za najpomembnejše

“Najlepši dan? Danes! Največja ovira? Strah! Izvir vsega zla? Sebičnost! Največji neuspeh? Malodušje! Najmočnejša sila na svetu? Vera! Najlepša stvar na svetu? Ljubezen!” je učila mati Terezija.

Kako je torej z ljubeznijo?

Ljubezen mora biti svobodna, drugače nima možnosti za obstoj. Ljubezen ne pričakuje vzajemnih ugodnosti, ne preračunava in ne izstavlja računov. Postane ne le partnerstvo, še več, spremeni se v vez med dvema osebama, opominja Gudrun Kugler (med drugim tudi vodja mednarodne mreže za iskanje partnerja prek spleta kathtreff.org, v Sloveniji katStik.si), avtorica knjige Nihče ni otok: Kako najti partnerja za vse življenje.


KISS

Preberite še:
10 napotkov, kako od zmenkov do trdnega zakona

Se drugim zdite privlačni?

Privlačni smo takrat, ko smo zadovoljni sami s seboj, s svojim življenjem, z mestom, kjer se nahajamo. Ko se ne obremenjujemo z nepotrebnimi skrbmi. Ko kljub pretresom v življenju ohranjamo duševni mir, veselje in optimizem. Ko smo zadovoljni z odnosom, ki ga imamo z Bogom.

Posamezniki, s katerimi je komunicirala avtorica, trdijo, da za druge postanemo privlačni, ko imamo lastno mnenje in ga znamo tudi predstaviti. Ko se poznamo in smo kljub pomanjkljivostim zadovoljni s seboj. Ko znamo preživljati čas sami, a smo odprti tudi za druženje z drugimi. In jim želimo prisluhniti.

Po mnenju avtorice je prava zlata sredina v življenju “malo igrivosti, občutek, da si Božji otrok in da se jemlješ nekoliko manj resno, čeprav se zavedaš polne odgovornosti”.


WOMAN,ONLINE,DATING

Preberite še:
Čas karantene še ne pomeni, da ne morete spoznati bodočega moža oziroma žene

Delajte na značaju

Kuglerjeva navaja enega od programov, kjer že otroke spodbujajo, da delajo na svojih dobrih lastnostih. Sama jih poimenuje vrline, ki jih pridobivamo s trudom in krepimo z vsakdanjimi prizadevanji.

Ena izmed njih je skromnost, ki nas uči, da uspeh ni izključno naša zasluga. Moč, ki nam v primeru življenjskih pretresov omogoča, da se ne vdamo nemudoma. Sprejemanje samega sebe in mesta, ki ga v svetu zavzemamo. Ljubezen do bližnjega, ki se izraža kot spoštovanje svobode druge osebe. Sposobnost presoje, torej zavedanje o tem, kaj je dobro za nas. Previdnost, ki nas uči, kako doseči svoje cilje. Vztrajnost, ki nam omogoča doslednost. In pa spoštovanje ter odgovornost, ko poznamo in spoštujemo meje svoje osebne svobode.


WOMAN,ONLINE,DATING

Preberite še:
Kako si na portalu za zmenkarije ustvariti dober profil

Učenje na napakah drugih

Tudi najbolj simpatični, najbolj nadarjeni in tisti, ki navadno vzbujajo največ pozornosti, ne najdejo partnerja takoj. Ne izgubite torej vere v lastne moči. Biti kristjan pomeni zaupati Bogu, da bo vaša hrepenenja jemal resno, opominja Kuglerjeva.

Ne glejte na življenje le kot na smrtno kazen. Pozorni bodite na to, na kaj se osredotoča vaše mišljenje. Pazite na svoje počutje, vsak dan se borite zanj. Investirajte v eleganco, da boste videti dobro in privlačno. Splošno znano je, da je v zdravem telesu zdrav duh, zato poskrbite za svoje telo. V potencialnem partnerju pa si ne predstavljajte neprestanega občutka varnosti in bližine. To lahko zapolni le Bog, prosite ga za to.


PARA

Preberite še:
10 stvari, ki jih ni dobro narediti na prvem zmenku

Udejanjanje dobre prakse

Naučite se odpuščati. Ne dovolite, da vašemu življenju vlada preteklost, glejte naprej. Ničesar ne počnite pod vplivom močnih čustev, saj to nikoli ne obrodi sadov. Zberite se, preden sprejmete odločitev in naredite naslednji korak. Kdaj smo pripravljeni na partnerstvo? Ko sprejemamo samega sebe in se nimamo za najpomembnejše. Premagajte ljubosumje in se ne primerjajte z drugimi. Prekinite verigo zla in ne dovolite, da bi slaba volja drugih vplivala na vas in prešla na ljudi, ki vas obdajajo.

Za konec pa še en avtoričin nasvet: če želite spremeniti svoje življenje, v njem spremenite po eno stvar naenkrat. To bi se moralo zgoditi vsaj enkrat na teden. Kaj bi to lahko bilo v vašem primeru?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


REPORT

Preberite še:
Tudi vi menite, da ste zgrešili življenjsko poslanstvo?


HIDE THE PAIN HAROLD

Preberite še:
Mož, ki sploh ni vedel, da je postal svetovna senzacija




Preberite še:
“Vsako jutro sem začela izročati Gospodu. To me je osvobodilo strahu pred okužbo”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.