Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

S to vajo boste odpravili zamero, ki jo čutite do svojega zakonca

MARRIAGE TROUBLE

fizkes | Shutterstock

Edifa - objavljeno 26/01/21

Zamera raste počasi in včasih seže iz svojih okvirjev, toda s to metodo si lahko pomagate

Vaš zakonec je izrekel ali storil nekaj, kar vam nikakor ne gre iz glave. Žaljivo vedenje ali beseda lahko povzročita, da ne morete razmišljati o ničemer drugem, počutite se neprijetno, morda jezno, na misel vam pride celo želja po maščevanju: “Za to bo še plačal(a)!” Osramočenosti sledi jeza – in želja, da bi udarili nazaj, oko za oko.

To se je zgodilo Jasni, potem ko jo je mož Janez večkrat odkrito kritiziral vpričo svojih prijateljev. Do njega je začutila zamero, celo sovraštvo, nenehno ga je oštevala zaradi njegovega nezaslišanega vedenja. Počuti se ujeto in si iz vsega srca želi, da bi se nekako osvobodila iz trenutnega položaja. Obenem pa nikakor ne more pozabiti krivičnih napadov, ne da bi moža zaradi njih vsaj malce kaznovala.


COUPLE HUG

Preberite še:
Ne zmoreš odpustiti? Nasveti za opuščanje zamer

Izražanje čustev v paru

Zamera je strašljiv občutek, saj v odnosu postavi zid, ki ob nenehnem premišljevanju o storjenem dejanju postaja vedno višji. Izkrivlja sporazumevanje med zakoncema, uničuje globoko komunikacijo in lahko privede celo do popolne zavrnitve. Jasna se še ni znašla na tej točki, opaža pa, da njena zamera vpliva na celoten odnos, seveda vključno s spolno razsežnostjo. Možu enostavno preveč zameri.

Naj izginejo med vami vsakršna ujedljivost, vsakršno besnenje, jeza, rohnenje in preklinjanje z vsakršno hudobijo vred. (Ef 4,31)

Ta par se bo moral nujno odpreti drug drugemu. Zakaj je moral Janez svojo kritiko izraziti pred drugimi? Ali o tem ni mogel govoriti s svojo ženo? Ali se zaveda zamere in ponižanja, ki ju je povzročil? Jasna bo morala Janezu ne le naravnost povedati, kaj pri tem občuti, pač pa bo morala tudi sama še enkrat temeljito premisliti o preteklih dogodkih. Takšno vedenje gotovo ni prijetno in dostojanstveno, toda ali je dovolj, da sproži takšno zamero, takšno zagrenjenost? Zakaj je tako prizadeta?

Vaja, po kateri boste lažje govorili o svojih ranjenih čustvih

Drobna vaja, ki jo lahko opravita kot par, vama bo pomagala lažje izražati vajina pričakovanja in potrebe. Vsak naj na list papirja nariše tri stolpce: kaj mi je všeč pri tvojem vedenju, kaj me moti, kaj potrebujem. Zapisa si izmenjata in delita. Če boste svojega zakonca poznali in mu dovolili, da tudi on pozna vas, bo to ključnega pomena za vajino zaupnost, tudi na področju spolnosti, ki je sama po sebi temelj zakonskega življenja.

Če bosta to zapnost zavestno gojila in iskreno živela, bosta lažje spregovorila o ranjenih čustvih, preden bodo ta zastrupljena in bodo kvarila vajin odnos – ali mu izpila vso energijo. Ves čas pa se morata zavedati, da bo ta korak pred zakonskim pogovorom zahteval vpogled vase ter resen premislek o lastnem odnosu in ravnanju, podobno kot pri izgubljenem sinu.

Avtorica prispevka je Marie-Noël Florant.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


COUPLE, LOVE, SMILE

Preberite še:
Kako naj dosežem, da me bo spet gledala tako, kot nekoč


ZNUDZENIE

Preberite še:
Kaj je tvoj smisel?


Mateja Pucelj

Preberite še:
“Zelo težko sem verjela, da bi me imel po vsem tem kdo rad”

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.