Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

9 preprostih nasvetov za pomiritev jeze

FURSTRATED, ANGRY, WOMAN

Raisa Kanareva | Shutterstock

Reportagem local - objavljeno 03/02/21

Z njo lahko škodujem, brez nje pa me lahko poteptajo. Tudi to čustvo lahko, če ga dobro usmerimo, postane izraz ljubezni

Ko nas prevzame jeza, lahko ta povzroči znatno škodo. Kako jo torej pomiriti?

Zaznajte različne odtenke jeze

Ne govorimo le o tem, da pri tem povzdignemo glas, pojavljajo se tudi tihe zamere, notranji upor proti neki instituciji, nelagodje s samim seboj, samopoškodovanje …


ANGRY FIRST

Preberite še:
Kako vedeti, kdaj je vaša jeza zdrava, in kaj storiti, ko to ni

Vprašajte se, ali je jeza sorazmerna z dogajanjem ali ne

Ozrite se naokoli in se vprašajte: če je primerna reakcija za oceno 10, kako bi ocenili svoje vedenje? Če je vaš odgovor 14 ali celo 25, boste vedeli, koliko vam manjka, da se pomirite. Če je razlika velika, vadite z opazovanjem drugih, nato pa se posvetite še lastni vadbi.

Oddaljite se

Če imate utemeljene dvome glede odgovora, ki ga imate na koncu jezika, je najbolje, da se vzdržite, dobro razmislite in spregovorite šele takrat, ko ste se dodobra pomirili. “V istem trenutku se čim bolj oddaljite od predmeta, ki vzbuja vašo jezo. Poleg tega pa med celotnim napadom jeze molčite,” svetuje arški župnik Janez Marija Vianney.

Vadite vrlino, ki je nasprotna nasilju: prijaznost

In začnite čim prej, kot predlaga duhovnik: “Če je mogoče, je treba preprečiti, da bi jeza prodrla v naše srce; če se že nahaja v njem, pa vsaj ravnajte tako, da se to ne pokaže na obrazu; če se že kaže, pazite na jezik, da se tako zaščitite pred njim; če je že na ustnicah, preprečite, da pride na plano in jo poskušajte čim prej pregnati iz srca.”


COUPLE FIGHTING

Preberite še:
Ste se ravnokar prepirali? Tu je molitev, ki vas bo pomirila

Vadite ponižnost (kar ne pomeni skromnosti)

Ponos je pogosto korenina jeze.

Ne odklanjajte pomoči

Če kljub vašim najboljšim prizadevanjem napadi jeze ostanejo neobvladljivi, pogosti in trajni, je najverjetneje trenutni vzrok (partner, šef, otrok itd.) zgolj opozorilo na preteklo travmo. Dejstvo, da smo preživeli nekaj mirnih obdobij, ne pomeni, da je težava povsem odpravljena, ampak pomeni le to, da je sprožilec daleč stran od nas.

Skrbite za svoje telo

Ko vas v nekem trenutku popade jeza, globoko vdihnite in umirite srčni utrip. Če imate dolgotrajne težavo z jezo, se izogibajte sprožilcem in se redno ukvarjajte s telesno aktivnostjo.


FEAR

Preberite še:
Kako se rešiti strahov in doseči mir

Stopite na pot odpuščanja

Nenehni napadi (in zlasti zamera) so pogosto povezani z neprebavljeno (resnično ali zaznano) krivico.

Spodbujajte jezo …

… iz pravičnega razloga in pod nadzorom. Prijaznost je pravično ravnovesje med trdnostjo in mehkobo. “Nikoli nisem slišal, da bi moji starši povzdignili glas, je dejal 52-letni moški. Pred nekaj dnevi sem se prvič v življenju razjezil zaradi soseda, ki me je nepravično označil za lažnivca. Ta jeza pod nadzorom pa je pravzaprav tista, ki mi daje zaupanje vase.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


SZCZĘŚLIWA PARA

Preberite še:
Kako krmariti burna razmerja, kot je to uspelu temu svetemu paru


MIŁOŚĆ

Preberite še:
10 idej za pogovor z zakoncem, če hočete izboljšati svoj zakon


formules mathématiques sur un tableau

Preberite še:
Odličen nauk za leto 2021, izpeljan iz matematikove napake

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.