Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Mamice, bodimo nežne s seboj. Lahko naredimo vse, a ne moremo vsega naenkrat”

TINA SIMČIČ

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 04/02/21

Ženska ženski – žena, mama in svetovalka za urejanje domov Tina Simčič

Občutki po rojstvu drugega drugega otroka, da ne zmore več vsega, so Tino Simčič privedli do razmišljanja, kako si lahko stvari čim bolj poenostavi. Ob odpravljanju navlake v svojem domu pa je našla tudi svoje poslanstvo, saj je pustila službo v medijski agenciji in se podala na samostojno pot. Danes Tina svetuje in pomaga mamicam poenostaviti dom tako, da ob tem znova najdejo več časa zase in svojo družino.

Odkar je postala mama, zelo ceni prosti čas. “Znam poiskati veselje že v 10 minutah, ko se lahko malce odmaknem.” Zelo rada bere inspiracijske knjige in zabavne, romantične romane, z družino pa najbolj uživajo, ko se odpravijo v gozd ali na kakšen izlet.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Obožujem jutra, sploh tista mirna, ko sem sama s seboj. Se zgodi, saj izbiram tisto, kar me vodi v idealen začetek dneva. To pomeni, da zvečer poskrbim za večerni reset kuhinje oziroma našega doma, da me zjutraj pričaka urejen dom, kjer se počutim najboljše. Potrudim se, da v posteljo odidem dovolj zgodaj, da zjutraj lahko vstanem pred vsemi in tako uživam v tišini. Najraje dan pričnem s kratko meditacijo in pisanjem hvaležnosti. Če mi uspe še malce potelovaditi, pa je res idealen začetek dneva.


AJŠA VODNIK

Preberite še:
Idealen začetek dneva “se zgodi, ampak ne živim v telenoveli”

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Danes bo dober dan! Verjamem v moč misli, zato se trudim, da izbiram čim bolj pozitivne.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
… se tako bolje počutim. Včasih ne potrebujem nič več kot le sveže umite lase in nasmeh na obrazu. Odkar delam od doma, se trudim, da se zjutraj na hitro uredim, nanesem malo obarvane kreme in maskaro. Predvsem pa se najbolje počutim takrat, ko sem notranje “urejena” oziroma pomirjena. Ko v sebi čutim nered, je predvsem pomembno, da najprej uredim ta del.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Je ta ljubezen brezpogojna. Ker vidiš, kaj je v življenju v resnici pomembno. Ker so otroci naši največji učitelji. Ker kar naenkrat zmoreš vse in še več.




Preberite še:
Ko postaneš mama, začneš “žonglirati”

TINA SIMČIČ
OSEBNI ARHIV

5. Kako se ob vseh obveznostih, dveh otrocih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Tudi tukaj se mi zdi pomembno, da cenimo skupne minutke skozi ves dan. Že jutranji objem in poljub je veliko vreden. Največ časa za naju pa ujameva zvečer, ko otroka zaspita. Odkar sem odpravila navlako in poenostavila dom, je veliko lažje, kot je bilo prej, saj večeri niso namenjeni gospodinjstvu. Tako včasih pogledava kakšen film ali pa se le pogovarjava in bereva. Resnično pa uživava takrat, ko za par dni pobegneva v kakšno evropsko prestolnico. Takrat se res odklopiva in sva samo midva.

6. “Mamice nismo na tem svetu zato, da le nenehno pospravljamo in da komaj čakamo, da otroci zaspijo, da potem dokončamo vsa gospodinjska opravila,” ste zapisali na svoji spletni strani. Kaj bi predvsem v času, ko smo več doma, svetovali mamam, ki doživljajo veliko stisko, ker ne zmorejo postoriti vsega, posledično pa tudi dom ni kot iz škatlice?
Predvsem bi rekla mamicam, naj bodo nežne same s seboj. Lahko naredimo vse, a ne moremo vsega naenkrat. Najprej moramo znati poskrbeti zase.

Moj drugi nasvet pa je, da so mali koraki res veliko vredni: vem, da mame nimajo treh ur na dan, da bi se lotile pospravljanja, a če vsak dan naredijo nekaj v smeri urejenega doma, se bo to na dolgi rok izplačalo. Poudarjam, da že 20 minut na dan lahko pripelje do velike spremembe v počutju. In ko je dom enkrat poenostavljen, je res manj pospravljanja. Vzdrževanje reda je veliko bolj preprosto in lahkotno.


Clean Room House

Preberite še:
5 navad za čist in pospravljen dom z majhnimi otroki

7. Verjetno pa lahko k mamini razbremenitvi veliko prispevajo tudi otroci. Kako jih lahko vključimo v pospravljanje od zgodnje starosti naprej?
Otroci so kot male spužvice, ki se od nas največ naučijo z zgledom. Zdi se mi pomembno, da jim ne predstavljamo pospravljanja kot nekaj slabega, nikakor pa ne kot kazen. Če je mamica močno preobremenjena in pospravljanje vidi kot le nekaj mučnega, bodo tako razmišljanje prevzeli tudi otroci. Tudi njim moramo razložiti, da se v urejenem domu boljše počutimo.

Moje priporočilo je, da res odpravimo navlako in poenostavimo dom, saj bodo tako tudi otroci lažje pomagali. Predvsem pa od nas potrebujejo jasna in preprosta navodila in primerne naloge glede na njihovo starost. Naučiti jih moramo, kako se kaj naredi in ob tem trenirati svojo potrpežljivost ter imeti realna pričakovanja.

Začnemo lahko s tem, da so oni odgovorni za svoje igrače, ki jih vsaj ob koncu dneva pospravijo na svoje mesto. Naša odgovornost pa je preprost sistem in ne preveliko število igračk. Pomagajo lahko, da odnesejo svoj krožnik z mize in ga položijo vsaj na kuhinjski pult. Lahko nam pomagajo zložiti perilo v pralni stroj in pritisniti na tipke. Lahko pomagajo pri iskanju svojega para nogavic. Vse skupaj moramo vzeti kot nekaj lahkotnega. Včasih bodo potrebovali več pomoči, včasih bodo opravili vse sami. In to je v redu.


FAMILY

Preberite še:
Pet kuhinjskih opravil, ki jih morajo znati vaši otroci

8. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Lahko rečem, da je moj drugi otrok, moja nespeča deklica, močno razburkala moje življenje. Vmes so bili težki trenutki, ko sem imela občutek, da ne bom več zmogla. A ravno ti občutki so me pripeljali do tega, da sem začela razmišljati, kako si lahko kaj poenostavim.

Tako sem se začela poslavljati od stvari, ki mi niso bile več všeč ali pa jih nismo uporabljati. Začela sem poenostavljati naš dom in s tem tudi svoje življenje. Po prvi plasti navlake, torej ko sem odpravila fizično navlako, sem prišla še do drugih vrst navlake. Začela sem se spraševati tudi o svojem poslanstvu. In tako je sčasoma padla odločitev, da sem dala odpoved in se podala na samostojno, srčno pot.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Misel na hvaležnost. Takrat se ustavim, zadiham in pomislim, za kaj vse sem hvaležna. Vedno najdem vsaj nekaj in to me povleče v boljše razpoloženje.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Smo resnično čudovite. Naša energija, naša zmožnost čutenja je neverjetna. In čisto vsaka je tako posebno unikatna.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.