Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Dvakrat se je poročila in dvakrat ločila. Nato pa postala redovnica in živela v zaporu

web3-antonia-brenner-nun.jpg

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Barbara Oprčkal - Larry Peterson - objavljeno 07/02/21

To je zgodba mame Antonie Brenner, ki so jo klicali tudi Zaporniški angel

Ali se lahko katoličanka poroči in loči kar dvakrat, ima sedem otrok z dvema različnima moškima, nato pa postane redovnica in ustanovi celo svoj red? Odgovor se glasi: da, lahko!

Ta ženska je bila mama Antonia Brenner, ki so jo poznali tudi pod imenom Zaporniški angel, in Mama. Svoje poslanstvo je namreč našla v zaporu v Tijuani v Mehiki.

Dvakrat poročena, dvakrat ločena

Antonia Brenner se je rodila 1. decembra leta 1926 kot Mary Clarke. Njen oče je bil uspešen poslovnež, Mary in njena dva sorojenca pa so odraščali, obkroženi z bogastvom in bliščem filmskega sveta.

Joe Clark je bil mož, ki je gojil zelo močno ljubezen do vseh ljudi. Zato je tudi svoje otroke učil, da pomagajo tistim, ki v življenju nimajo tolikšne sreče in potrebujejo pomoč. Ta želja, da bi pomagala drugim, je tako v Mary začela cveteti zelo zgodaj in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo eksplodirala. Pred tem pa se je podala še na pestro življenjsko pot.

Prvič se je Mary poročila pri osemnajstih letih. Z možem sta imela tri otroke, prvorojenec je umrl kmalu po rojstvu. Toda njun zakon se je kmalu končal z ločitvijo. Kot ločenka se je Mary počutila izključeno iz katoliškega življenja. Nato se je ponovno poročila, tokrat z moškim po imenu Carl Brenner. S Carlom sta imela skupaj pet otrok, a tudi drugi zakon se je končal z ločitvijo.


SIOSTRA ZAKONNA

Preberite še:
Kdo je Mirjam, ženska, ki molči že šestnajst let

Obisk v zaporu, ki jo je za vedno spremenil

Po drugi ločitvi se je Mary začela vedno bolj posvečati dobrodelnemu delu. Leta 1965 je spoznala duhovnika Henryja Vetterja. Ta jo je vzel s sabo v Tijuano, da bi mu pomagala pri dostavi dobrin za zapornike.

Trpljenje zapornikov v La Mesi, ki je veljal za enega najhujših zaporov v Mehiki, je nanjo močno vplivalo in tako je v njej vedno bolj raslo sočutje in ljubezen do teh ljudi. Pozneje je prav med ljudmi v zaporu našla svoje poslanstvo, svoj namen v življenju.
Preberite še:
Kako je uspešna podjetnica in direktorica v Deloittu pustila vse in odšla v samostan

Sanje

Leta 1969 je Antonia imela sanje, v katerih je bila zapornica na Kalvariji in je bila tik pred tem, da bi jo usmrtili. V tistem trenutku, pa se ji je prikazal Jezus in ji ponudil, da on stopi na njeno mesto. Zavrnila je njegovo ponudbo, se dotaknila njegovega lica in mu dejala, da ga ne bo nikoli zapustila, ne glede na to, kaj se bo z njo zgodilo.

Ko se je pozneje odločila, da svoje življenje preda Gospodu in Cerkvi, je večkrat dejala, da je bilo to tudi zaradi sanj, ki jih je imela.

Naslednjih 10 let je Mary potovala sem in tja do zapora in spet domov. Prinašala jim je potrebne zaloge, predvsem pa svojo ljubezen in usmiljenje. Med zaporniki, tako moškimi kot ženskami, je postala vedno bolj opažena in začeli so se veseliti njenih obiskov. Klicali so jo “La Mama”, upravnik pa ji je omogočil celo nastanitev, da je lahko, če je želela, tudi prespala.

web-antonia-brenner-nun-prison.jpg
ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE


LIBBY OSGOOD

Preberite še:
Libby Osgood, znanstvenica Nase, ki je postala redovnica

Ustanovila je lastni red

Pozneje je svoje ime spremenila in postala mati Antonia Brenner. Sešila si je oblačilo redovnice in odšla k škofu Leu Maherju iz San Diega. Spustila se je na kolena in mu povedala svojo zgodbo. Maher je do takrat že zelo veliko slišal o njej, zato ji je dal svoj blagoslov ter potrdil njeno službo.

Ustanovila je celo lastni red Eudesove služabnice enajste ure, ki je bil red za ženske nad 45 let, ki so želele služiti tistim, ki so pomoči potrebni. Blagoslov sta ji podelila tako škof Maher kot tudi škof Juan Jesus Posadas v Tijuani, kjer je delovala.

Življenje med zaporniki

Ko so njeni otroci odrasli, je razdala vse svoje imetje in se preselila v zapor v Tijuani. Njen dom je postala celica v ženskem delu zapora. Jedla in pila je tisto, kar so dobili zaporniki. Ko si vstopil v njeno celico, si lahko najprej opazil križ z Jezusom, nato pa še Sveto pismo, španski slovar in trdo zaporniško posteljo. To je bil njen dom naslednjih 32 let.

Poleg imena La Mama so jo klicali tudi Zaporniški angel. Prosto se je gibala med preprodajalci mamil, tatovi, morilci, posiljevalci … Dotikala se je njihovih lic in molila zanje. Številni so veljali za zelo nasilne in obupane, pa vendar je Antonia hodila med njimi, jih tolažila, jim sušila solze in jim med umiranjem držala glavo v naročju. Pogosto je tudi povsem sama ustavila zaporniške izgrede.


NUN

Preberite še:
Zakaj bi sodobna ženska sploh želela postati redovnica?

V vsakem zaporniku videla Kristusov obraz

Mati Antonia Brenner je resnično videla Kristusov obraz v vsakem zaporniku, s katerim je prišla v stik. Izkazovala jim je usmiljenje in ljubezen. Tudi zato so ji ljubezen začeli vračati in od tod tudi vzdevek Mama. Sprejeli so jo za svojo.

Bila je velik zgled in vsem pokazala, kaj pomeni nesebično ljubiti drugega, ne glede na to, kakšno preteklost ima. Njeno življenje nam med drugim kaže, da nas, ne glede na to, kdo in kaj smo, kje smo bili ali kaj smo storili, Bog vedno kliče k sebi.

Antonia je umrla 17. oktobra 2013 na svojem domu v Tijuani. Stara je bila 86 let.

Dokumentarec o življenju Antonie Brenner si lahko ogledate v spodnjem videu v angleškem jeziku in z možnostjo angleških podnapisov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.


FAMILY

Preberite še:
Zgodba Chiare Corbelle je navdihnila najino. In rodila si se ti!


DEIRDRE BYRNE

Preberite še:
Vojakinja, zdravnica in redovnica, ki je “v vojski prav zacvetela”
Preberite še:
Zgodba duhovnika, ki ima pred seboj le še nekaj mesecev življenja: “Jokal sem ob misli, da ne bom mogel več maševati”

Tags:
redovniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.