Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Je zopet nastopil čas, da se pogosteje zatečemo k tej preverjeni rešitvi?

CROSS

Brian A Jackson | Shutterstock

Katarina Ropret - objavljeno 11/02/21

Morda je nastopilo tisto stoletje in tista preizkušnja, ko je čas, da znova odkrijemo moč rožnega venca

Lastniki pametnih zapestnic so vajeni, da jih elektronski pripomoček, ki vestno beleži vsak njihov korak, meri srčni utrip, krvni tlak, kvaliteto spanca in porabljene kalorije, zjutraj prijazno pozdravi, sredi sedenja v pisarni opomni, da se bo treba malo razgibati, in spomni na prihajajoči sestanek. Si predstavljate, da bi vas zapestnica zjutraj in zvečer opomnila, da je čas, da zmolite desetko rožnega venca?


MODLITWA

Preberite še:
“Sprehod in rožni venec, oboje se da lepo združiti”

Da, tudi takšno so pred dobrim letom že razvili, in to kar po naročilu Papeževe svetovne mreže molitve v Vatikanu. “Pametni” rožni venec si nadenemo na zapestje, aktivira pa se, ko uporabnik naredi znamenje križa. Zapestnica je prek Bluetootha povezana z brezplačno aplikacijo, ki nam ponudi s privlačno sliko in glasbo opremljena besedila za molitev rožnega venca, zaenkrat v angleškem, španskem in francoskem jeziku.

Verjetno je bil to eden od najnovejših poskusov, kako tisočletno molitev k Božji Materi Mariji in po njej k Jezusu posodobiti in jo narediti (spet) privlačno za nove ali nekdanje molivce. V monotonem ponavljanju zdravamarij danes marsikdo res ne vidi kakšne posebne duhovne utehe, prej zanesljivo pot v krepčilen spanec. A stoletja zgodovine, nešteti svetniki in papeži, ki so rožni venec vsi po vrsti priporočali, ter ne nazadnje zgodbe o njegovi učinkovitosti v različnih prelomnih trenutkih zgodovine vendarle vabijo, da mu morda damo novo priložnost.


FAMILY PRAYING

Preberite še:
Nepopolno, a resnično: tako pri nas molimo rožni venec

V 14. stoletju, ko je po Evropi morila kuga, so ljudje spontano začeli prositi Marijo, naj prosi zanje “zdaj” in ob “smrtni uri”, kar je bilo v tistem času za marsikoga praktično enako. “Ljudje 14. stoletja so krvavo potrebovali upanje, ki jim ga prinaša drugi del zdravamarije,” je zapisal ameriški duhovnik in marijanist Donald Calloway, ki rožni venec opisuje kot “duhovno orožje, ki ima moč, da premaga zlo, spreobrne grešnike in osvoji srca mnogih”.

Morda je nastopilo tisto stoletje in tista preizkušnja, ko je čas, da znova odkrijemo njegovo moč. Z elektronsko zapestnico ali brez nje.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 70, številka 6. 


ANDREA JAEGER

Preberite še:
Športnica, ki je teniški lopar zamenjala za rožni venec in Sveto pismo


DZIEWCZYNKA Z RÓŻAŃCEM

Preberite še:
“Mami, rožni venec je dolgočasen!” Kako se odzvati?


ROSARY

Preberite še:
Kako je rožni venec pomiril mojo tesnobo

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.