Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Mary Higgins Clark – mojstrica kriminalk, ki je o svoji veri pisala tudi v najbolj znanih delih

MARY HIGGINS CLARK

Alvintrusty-CC-BY-SA-3.0

Sandra Ferrer - objavljeno 12/02/21

V knjigah t. i. mojstrice skrivnosti ne boste našli neupravičenega nasilja, njeni glavni junaki pa so bili vneti katoličani

Lani preminula Mary Higgins Clark je gotovo nesporna kraljica misterioznih romanov. Čeprav je začela pisati šele kot odrasla ženska, je napisala več kot 50 romanov. Mednarodno prepoznavnost pa je dosegla s svojo trdnostjo in neumorno željo po izboljšavah.


WRITERS

Preberite še:
Pisatelji, ki priporočajo branje Svetega pisma

Ni ji bilo lahko

Mary Theresa Eleanor Higgins se je rodila 24. oktobra 1927 v New Yorku. Njeni starši, irski priseljenci, so imeli poleg nje še dva otroka. Oče Luke je družino preživljal z vodenjem irskega puba. Skupaj so živeli srečno v hiši v Bronxu. Od malih nog je imela Mary dar za pisanje in je že zgodaj začela pisati kratke pesmi.

Pri njenih 12 letih je življenje družine pretresla smrt očeta. Mati Nora se je morala spoprijeti s skrbjo za družino. Imela je namreč več kot 50 let in je bila brez delovnih izkušenj. Skrbeti je morala za svoje tri otroke in ob tem poiskati način za zaslužek.

Nekaj ​​mesecev pozneje si je Maryjin starejši brat s kovinsko palico prerezal nogo in zaradi hude infekcije komaj preživel. Njegova družina je molila zanj in prosila za pomoč prijatelje, ki so darovali kri za mladeniča.




Preberite še:
Navdihujoče branje o močnih izkušnjah vere, a obenem o običajnem vsakdanu življenja

Zavetje in strast

Mary se je kljub težkim razmeram doma uspelo osredotočiti na študij. Ko je bila dovolj stara, je začela delati kot hotelska receptorka, da bi materi pomagala pri družinskih financah. Poleg študija in dela je našla čas, da se je zatekala k temu, kar je postajalo njena strast – pisanju. Pri 16 letih si je prizadevala objaviti eno od svojih zgodb v reviji, a so objavo zavrnili.

Ni odnehala in je poizkušala še naprej. Po končani srednji šoli se je vpisala na administrativo šolo in nadaljevala delo na različnih delovnih mestih, dokler se ni odločila, da se bo prijavila na tečaj za stevardeso. Eno leto je kot članica kabinskega osebja letalske družbe American Airlines letela po vsem svetu.


SANTA BARBARA

Preberite še:
12 filmov o uspešnih ženskah, ki vas bodo navdihnili

Vdova s petimi majhnimi otroki

26. decembra 1949 je pustila svojo službo med oblaki in se poročila z Warrenom Clarkom, prijateljem iz mladosti, s katerim sta nato imela pet otrok. Še naprej je pisala in se trudila objaviti svoje kratke zgodbe. Po številnih zavrnitvah ji je to uspelo leta 1956.

Toda Maryjina sreča se je ponovno razblinila, ko je leta 1964 umrl njen mož. Objokovala je njegovo smrt, a si dolgega žalovanja ni mogla privoščiti. Morala je namreč poskrbeti za svojih pet majhnih otrok. Prijateljica ji je našla službo radijske urednice, s katero je lahko preživljala družino.

Takrat je Mary prvič prenehala pisati kratke zgodbe in se lotila pisanja romana. Navdih zanj je črpala iz življenja slavnih zakoncev Georgea in Marthe Washington. Roman ni dosegel pričakovanega navdušenja, toda tudi tokrat se Mary ni predala. Medtem ko je še naprej pisala in skrbela za svoje otroke, je z odliko diplomirala iz filozofije.


EMILY MEYERS

Preberite še:
Ovdovela pri 25 letih s 5 otroki: ženska, ki ve, kako živeti z bolečino in iti naprej

Sanje se uresničijo

Leta 1974 so se ji uresničile sanje o tem, da bi postala pisateljica. Njen prvi roman Kje sta otroka? je kmalu postal prodajna uspešnica. Ob tem je Mary dosegla finančno stabilnost za svojo družino.

Pisala je vse do smrti leta 2020. Objavila je več kot 50 romanov in prodala na milijone izvodov. Njeno prvo knjigo so izdali v več kot 70 izdajah. Zelo velike številke za pisateljico z zelo izrazitim slogom pisanja. Mary ni bilo treba zapolniti svojih del s prizori nasilja ali spolnosti, da bi bile njene knjige popularne in da bi jo javnost in kritiki odobravali.

Nasprotno, številni protagonisti njenih knjig so bile katoliške ženske z močnim karakterjem in odločnostjo, ki jim ni uspelo le razjasniti kaznivih dejanj, ampak tudi poskrbeti za pravično kazen. Poleg tega je Mary cerkve upodabljala kot prostor, v katerem je bralec lahko začutil mir in varnost.

Vse svoje življenje Mary ni nikoli pomišljala, ali bi se svetu pokazala kot katoličanka in bi branila svojo vero v svojih najbolj prodajanih romanih, ampak je to vedno tudi naredila. Kot je nekoč povedala v intervjuju za Catholic News Service, “ni presenetljivo, da ima katoliška vera, ki je v mojem življenju zelo pomembna, ključni vpliv na moje književne like”. Nekoč je kot majhen poklon v enega od svojih romanov vključila župnika iz domače župnije.


YOUNG WOMAN,

Preberite še:
12 misli iz Mladega princa, ki so lahko naš življenjski smerokaz

Zavezana skupnosti

Mary Higgins Clark je v svojem življenju prejela številne literarne, univerzitetne in katoliške nagrade ter odlikovanja. Od Svetega sedeža je prejela red svetega Gregorja Velikega, bila je imenovana za damo Malteškega reda in za damo Božjega groba. Sodelovala je tudi v različnih dobrodelnih organizacijah, da bi pomagala najbolj potrebnim pomoči.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


KATARINA ZUPANČIČ

Preberite še:
“Vse, kar delam in kar živim, mi je v veselje”


CHURROS

Preberite še:
Poznate zgodovino krofov?


web 3 footballa allan marques

Preberite še:
Veliko več kot “navadno” striženje: očetova podpora sinu z redko diagnozo

Tags:
knjige
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.