Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Slovenci ste zelo občutljivi na kritiko, a neizmerno cenite vsak najmanjši poskus, ko nekdo govori vaš jezik”

MARIAH DOLENC

OSEBNI ARHIV

Lucija Čakš - objavljeno 13/02/21

"Kot Slovenci dobijo napačno predstavo o glamuroznem življenju, ko jim povem, da prihajam iz Kalifornije, tudi Američani, ko jim povem, kje živim, takoj pomislijo na glamurozno življenje v evropski prestolnici"

Mariah Dolenc je Američanka, poročena s Slovencem. Živita v Ljubljani in imata tri otroke. Mariah že tri leta snema videobloge in ima ob objavi tega intervjuja več kot 21 tisoč sledilcev.


SELFIE

Preberite še:
Nekaj napotkov za vse, ki bi se radi lotili vloganja

Lahko na kratko povzamete, kako sta se z Luko spoznala?
Luka je prišel v Kalifornijo fotografirat nekaj plesnih dogodkov. Proti koncu obiska je s svojimi prijatelji odšel na ples, na katerega sva s sestro hodili vsak teden. Tam sva se spoznala, plesala skupaj in se poslovila. Takoj sva si bila všeč, ampak niti pomislila nisva, da bi se iz tega lahko kaj razvilo. Mislila sem si: oh, iz Evrope si in jutri odhajaš domov? Želim ti prijeten let! (smeh)

MARIAH DOLENC
OSEBNI ARHIV

Kaj se je spremenilo, da sta ponovno vzpostavila stik?
Ne vem, zakaj, a večkrat sem se spomnila nanj. Pa niti ne hrepeneče, le šinil mi je skozi misli. Rekla sem si, da je gotovo na Facebooku. In res – našla sem ga med stiki prijatelja, ki veliko obiskuje različne plesne dogodke. Najprej sva si malo pisala, potem pa dolgo nič.

Nato pa mi je voščil za moj 23. rojstni dan (imam ga na novo leto) in začela sva se pogovarjati o novoletnih sklepih. Spoznala sem, da je res zanimiv človek. Po nekaj tednih vsakodnevnega pisanja dolgih sporočil sva oba spoznala, da je med nama nekaj posebnega, na kar ne naletiš vsak dan.

In kdaj je vse skupaj preraslo v razmerje?
Dogovorila sva se, da se bova znova videla v živo in preživela skupaj nekaj časa, saj je klepet prek spleta nekaj čisto drugega kot druženje v resničnem življenju. Seveda sem sama že vedela, da je to to (smeh). Znova sva se srečala aprila, na še enem plesnem dogodku in zares postala par.


CARLY AND SEAN COUPLE

Preberite še:
Neverjetna ljubezenska zgodba, ki se je začela s sporočilom napačni osebi

Katere lastnosti so vas pri Luki najbolj prepričale?
Čutila sem, da se toliko ceni, da ne bo v nedogled čakal name. Jasno mi je pokazal, da z mano misli resno in da se moram odločiti. Kar je bila dobrodošla sprememba. Končno nekdo moje starosti, ki razmišlja o prihodnosti in zna to tudi povedati! Redko naletiš na to, ko si v zgodnjih dvajsetih.

Vedno je izžareval zrelost, ambicioznost, vizijo za prihodnost, predvsem pa se zna tudi zelo dobro izražati. Takoj sem čutila, da najini pogovori nekaj štejejo, kar mi je zelo dragoceno. Predvsem pa sem si ob njem želela postati boljša, ne zato, da bi mu bila všeč, pač pa, ker me je navdihoval, da sem tudi sama želela postati boljša oseba.

Z družino ste hodili v nedenominacijsko krščansko cerkev, Luka pa je vzgojen v katoliški veri. Vama je to predstavljalo oviro?
To je bil eden prvih pogovorov, ki sva jih imela. Vedela sem, da je katoličan in sem mu takoj povedala, s čim se pri katoliški veri ne strinjam. Luka ni protestiral, pustil mi je, da mislim po svoje, saj v glavnini verujeva isto. Ko zdaj gledam nazaj, sem navdušena nad tem zrelim odzivom.
Preberite še:
“Presenečena sem nad dobrosrčnostjo ljudi. Odkar sem v Sloveniji, sem od vseh deležna le dobrote”

Kakšen pa je vaš pogled na katolištvo zdaj?
Zdaj bi se opisala kot ekumensko katoličanko. Všeč bi mi bilo, če bi se vse krščanske cerkve združile v eno družino, čeprav vem, da je to zelo težko.

Nekaj let po selitvi v Slovenijo sem imela krizo osebne vere. Želela sem poiskati resnico. Kakšna štiri leta sem preživela v mrzličnem raziskovanju, saj sem si s stvarmi rada na jasnem. Želela sem izvedeti, kaj je sploh nauk katoliške Cerkve, si kupila katekizem in ga prebrala, od začetka do konca.

Bila sem pretresena, kako razumno in logično zveni vse, kar je zapisano v njem. Res sem uživala v branju. Prvič sem dobila odgovore na veliko vprašanj. Je pa bilo to zame težko in čustveno potovanje. Zato o tem ne maram govoriti na omrežjih, mnogo raje iz oči v oči.

Je bil razlog za snemanje videov tudi ostajanje v stiku s sorodniki iz ZDA?
Tudi. Zdi se mi, da če posnamem video s kratko zgodbo o svojih dneh, bodo ljudje bolj jasno videli, kakšno je moje življenje. Kot Slovenci dobijo napačno predstavo o glamuroznem življenju, ko jim povem, da prihajam iz Kalifornije, tudi Američani, ko jim povem, kje živim, takoj pomislijo na glamurozno življenje v evropski prestolnici. Zato sem želela pokazati, da tudi jaz še vedno perem perilo, nakupujem špecerijo, da je moje življenje zelo običajno.


web 3 ciril komotar

Preberite še:
“Ljubezen je kot glina na vretenu, ves čas jo moraš oblikovati, da se ne sfiži”

MARIAH DOLENC
OSEBNI ARHIV

Kateri vaši videi so najbolj gledani?
Zagotovo vsa moja doživljanja Slovenije in Slovencev. Mislim, da tudi zaradi spletnega algoritma. In čisto všeč mi je, da nagovarjam slovensko občinstvo. Vedno me preseneti, koliko ljudi si jih ogleda – pričakujem morda nekaj tisoč ogledov, pa jih je na nekaterih tudi 100 tisoč.

Pišejo mi tudi ljudje iz ZDA, Kanade ali od drugod, ki imajo slovenske korenine in jim je lepo gledati moje zgodbe, saj pogrešajo Slovenijo. To je res prijetno.

Slovenci torej obožujemo, če tujci govorijo o nas?
Ja, res! Zelo ste občutljivi na kritiko, a neizmerno cenite vsak najmanjši poskus, ko nekdo govori vaš jezik. To je najhitrejši način za sklepanje prijateljstev. Videi, v katerih se trudim govoriti slovensko, imajo najprijaznejše odzive.
Preberite še:
Rosvita Pesek: “Slovenci veliko iztisnemo iz sebe, poprimemo za delo”

Kje potegnete mejo med pristnostjo in zasebnostjo?
To šele sčasoma počnem zavestno. Vedno sem vedela, da ne želim uporabljati otrok za višanje gledanosti, a sem bila od začetka bolj sproščena pri objavljanju njihovih obrazov. Zdaj jih raje sploh ne kažem več. Starejša hči pogosto prosi, če bi bila lahko z menoj na posnetku, in takrat ji razložim, da ščitim njeno zasebnost. Kajti ko si enkrat prisoten na spletu, si prisoten za vedno.

Podobno gledam na odnos z Luko – objavljam tudi zelo prisrčne vsebine, ne želim pa izrabljati najinega odnosa, ga prek vloga prodajati kot neko pravljico. Močno se trudim, da bi bila pristna, da ne bi ustvarila popolnega vtisa o naši družini.

Po drugi strani pa vam ni težko biti iskrena o težkih straneh družinskega vsakdana …
Drži, dobim veliko sporočil, ki mi to povedo. So prednosti in slabosti tega. Realističnost preprosto ni viralna. A po drugi strani je za moje sledilce to zelo pomemben dokaz, da se še kakšna mama počuti preobremenjeno. Vse druge mame na Youtubu imajo vzgojene otroke, super jim gre, njihova hiša je vedno pospravljena … Kako je to mogoče?

Ljudje radi vidijo nekoga, ki je v življenju na podobni stopnji in živi zelo podobno kot oni. Čutijo, da niso sami. Mnogo raje posnamem nekaj, kar ljudem veliko pomeni, kot da bi imela velikansko število sledilcev, ki bi jim bila sicer všeč, vendar me ne bi v resnici poznali.


web 3 martin golob

Preberite še:
Župnik Martin: “Tudi mene kdaj ‘šimfajo'”


COUPLE LAUGHING

Preberite še:
5 zabavnih predlogov za zmenek doma


MARY HIGGINS CLARK

Preberite še:
Mary Higgins Clark – mojstrica kriminalk, ki je o svoji veri pisala tudi v najbolj znanih delih

Tags:
družinaintervju
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.