Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko ponovno obudite prijateljstvo

web3-girls-coffee-friends-friendship-communication-shutterstock_669116782-syda-productions-ai

Syda Productions | Shutterstock

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 18/02/21

Služba, naporen urnik, družinsko življenje, kopičenje vsakodnevnih obveznosti … Obstajajo številni razlogi, zaradi katerih lahko prijateljstvo zamre. Vprašajte se, ali je vredno popraviti pretrgane vezi. Če je odgovor pritrdilen, ukrepajte!

Je bil kdo v prijateljskem odnosu prizadet? Je prišlo do podcenjevanja? Vas pesti nenehno pomanjkanje časa? Veliko je razlogov, ki lahko povzročijo, da prijateljstvo izgubi svoj lesk.

Nezdravih odnosov ni preveč smiselno popravljati. Če nekdo meni, da vaša načela in prepričanja niso pomembna, vi pa ob tem izgubljate samospoštovanje, razmislite, ali je odnos s takšno osebo vreden vašega časa.

Včasih je potreben premor. Nekatere odnose je mogoče hitro oživiti, drugi pa nikoli ne bodo dosegli stopnje, na kateri so bili nekoč. Vendar nikoli ne boste vedeli, kje se nahajate, dokler ne poskusite. Pred vami je nekaj nasvetov za obujanje prijateljstva in popravljanje izgubljenih vezi.

1POGOVOR ZBLIŽUJE

Pogovorite se z “izgubljenim” prijateljem in povejte, da bi radi popravili razmerje. Komunikacija je bistvenega pomena pri vzdrževanju vezi, te pa so, oprte na razumevanju in resnici, vir sreče.

Pogosto smo tako osredotočeni na lastne projekte in probleme, da pozabimo, da smo obkroženi s prijaznimi ljudmi. Po navadi jih zanemarimo. Določamo prioritete, ki so v nasprotju z interesi naših prijateljev.

Zaradi oddaljenosti izginejo tudi najmočnejša prijateljstva. Zato vzpostavite stik, vprašajte, ali lahko rešite, kar je bilo med vami. Ugotovite, kaj je šlo narobe. Diagnosticiranje težave v odnosu je pomembno. Običajno smo nagnjeni k temu, da od problemov bežimo in omalovažujemo malenkosti, toda pogosto prav te male reči zrastejo v oviro, ki jo je pozneje težko preskočiti. Oživitev odnosa je dvosmerna: vprašajte se, ali si želi tudi druga oseba obnoviti prijateljstvo. Če pobuda ne naleti na odobravanje, glede tega ne morete storiti prav veliko.

2KAVA, SPREHOD IN PRESENEČENJE

Prijateljstva ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega. Osebi pokažite, da jo cenite, pogrešate in da v srcu hranite spomine nanjo. Popravilo nečesa zahteva čas. Izogibajte se obtoževanju, odkrito spregovorite o čustvih in o tem, kaj vam leži na srcu. Morda se boste morali soočiti z grenko resnico o sebi.

Plutarh iz Hajroneje, eden izmed največjih pisateljev antične Grčije, je govoril: “Ne potrebujem prijatelja, ki se spremeni, ko se jaz spremenim, in ki prikima, ko jaz pokimam, moja senca to počne precej bolje.”

Rezervirajte si čas za prijatelja. Pošljite mu premišljeno darilo. Ne bojte se ga poklicati. Odnos pogosto zamre, ker si pozabimo vzeti čas za drug za drugega. Načrtujete redno aktivnost – sprehod, skupna kava in podobno.

3ZANIMAJTE SE ZA PRIJATELJA IN NE GOVORITE LE O SEBI

Zanimajte se za svojega prijatelja, pazite, da ne boste ure in ure govorili le o sebi. Povprašajte ga o njegovem življenju. Če je potrebno, ponudite svojo pomoč in podporo. Žalostno je, da razmišljamo enostransko, ko govorimo o prijateljstvu. Pričakujemo, da bo druga oseba poskrbela za nas, da nam bo na voljo in bo izpolnila naša pričakovanja. Odnos, ki temelji na takem načinu razmišljanja, se bo zagotovo razrahljal.

4SPONTAN IZLET

Verjetno vas je pred leti marsikaj povezalo. Strast, podoben način preživljanja prostega časa. Načrtujte enodnevni izlet v kraj, ki ga še niste obiskali.

5OBUJANJE SPOMINOV

Večkrat ste si že obljubili, da boste najboljši prijatelji za vedno. Spomnite se najlepših trenutkov. Tudi ena stara fotografija lahko sproži plaz spominov.

Se spomnite časov, ko ste skupaj počeli nore stvari? Se smejali nepomembnim stvarem?

6IZKORISTITE DRUŽBENA OMREŽJA

Pri vzpostavljanju in vzdrževanju stikov nam pomagajo družbena omrežja. So trenutki, ko se preprosto ne moremo srečati. Prijatelji bodo veseli, če jim boste napisali sporočilo. V memih ali objavah označite nekoga, ki vam je blizu, in ga tako spomnite nase.

7PISMO ALI RAZGLEDNICA

Če si želite bolj osebnega dopisovanja, napišite pismo ali pošljite razglednico. V času, ko svojo dejavnost selimo na splet, je darilce v obliki ročno napisane kartice dobra ideja.

8SPREJMI RAZLIKE

Ljudje se spreminjajo. To velja tudi za prijatelje in to je potrebno spoštovati. Ne pričakujte in zahtevajte, da bi bil nekdo kot nekoč in da bi se obnašal na enak način. Osebni razlogi lahko tu in tam preprečijo srečanje. Obnavljanja prijateljstva se ne lotite s seznamom pričakovanj.

“Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Le hodi ob meni in bodi moj prijatelj,” je rekel Albert Camus.

Poskusite podpreti bližnjega v njegovih prizadevanjih. Stojte mu ob strani in jih ne potiskajte na stran. Ljudje se zaradi pogostega obsojanja oddaljujejo od drugih. Kar je zlomljeno, je težko popraviti. Zahteva čas, zavzetost in potrpljenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, k ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
osebna rastprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.