Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Neverjetni mož, ki je vzgojil na milijone otrok in mladih po svetu

WEB2-BADEN POWELL-STATUE-CC

CC BY-SA 2.0 I Flickr

Urška Kolenc - objavljeno 22/02/21

22. februarja se je rodil ustanovitelj skavtskega gibanja Robert Baden-Powell

Z dnevom spomina skavti in skavtinje po vsem svetu praznujejo rojstni dan svojega ustanovitelja Roberta Badna-Powella.

Rodil se je kot sedmi od desetih otrok v ugledni angleški družini. Pri treh letih mu je umrl oče, zato je bil v veliki meri deležen materine vzgoje. Ljubezen do narave in pustolovščin pa mu je privzgojil dedek.

Zelo zgodaj se je naučil postavljanja šotora, kurjenja ognja in podobnih veščin, čemur je dajal velik poudarek tudi pri poznejši vzgoji mladih. Že v mladih letih si je zadal cilje, kakšen človek hoče postati.

Med opravljanjem vojaškega poklica in dela konjeniškega častnika je med urjenjem vojakov prišel do ideje o drugačnem vzgojnem pristopu, pri katerem bi se mladi prek zabave učili najrazličnejših veščin. Pustil je službo in se posvetil delu z mladimi.

Pritegnil jih je z iskrenostjo in veseljem do življenja. Z njegovo pomočjo so spoznavali življenje v naravi, se učili služiti drugim, pomagal jim je tudi pri odkrivanju njihovih talentov. Učil jih je, naj prisluhnejo svoji vesti in nikoli ne pozabijo na Boga. Papež Pij XI. je njegov način vzgoje mladih, ki temelji na krščanskih temeljih, imenoval “veličastno delo”.

Začetek skavtskih taborov

25. julija 1907 je v Angliji pripravil prvi skavtski tabor, kar je tudi letnica začetka skavtskega gibanja. To se je pozneje hitro razvijalo in se razširilo na različne konce sveta. Ugotovitve in izkušnje je strnil v delu Skavtstvo za fante, ki velja za pomembno pedagoško delo 20. stoletja. Pri vodenju skavtske organizacije mu je pozneje pomagala žena Olave, s katero sta si delila datum rojstva, med njima pa je bilo kar 32 let razlike. Imela sta tri otroke.

Slovenci so o skavtih prvič slišali leta 1913. Deset let pozneje je v Bohinju potekal prvi skavtski tabor, marca 1990 pa je bilo ustanovljeno Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ki ga sestavlja več tisoč mladih.

Baden-Powell je umrl 8. januarja 1941 v Keniji, ki je bila njegov dom zadnja leta življenja. “Poskusite zapustiti ta svet za spoznanje boljši, kot ste ga prejeli,” je le ena njegovih odmevnejših misli, ki jo je v zadnjem pismu zapustil svojim skavtskim prijateljem.

Še več jih lahko preberete v fotogaleriji.

Vabljeni k branju skavtskih zgodb:

Tags:
skavti
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.