Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Imate v svoji bližini nosečnico? To so najlepše stvari, ki jih lahko naredite zanjo

PREGNANT WOMAN

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 24/02/21

Najlepše stvari, ki jih lahko naredite za nosečnico

Imate v družini nosečnico? Je noseča vaša žena ali partnerica? Morda gre za vašo sestro, hčer, snaho … Morda pa je noseča vaša prijateljica, sodelavka ali soseda? Naj bo tako ali drugače, vsaka nosečnica vam bo neizmerno hvaležna za drobno dejanje pozornosti v tem čudovitem, a napornem obdobju njenega življenja.

Molite zanjo in nanjo kličite blagoslov

Nosečnost je za žensko poseben čas, pa tudi preizkušnja, saj s seboj prinaša manjše in večje tegob(ic)e. Vsaka nosečnica si bolj kot vse drugo želi, da bi bilo s porodom in otrokom vse v redu. Ogromno darilo, morda celo največje, ki ji ga lahko namenite, je, da zanjo in za njenega še nerojenega otroka molite.

Molite lahko skupaj z njo, lahko pa na samem. Nanjo kličite blagoslova in Boga prosite za srečen porod ter za zdravje dojenčka in porodnice. Če vam nosečnica to dovoli, jo večkrat pokrižajte na trebuh ter s tem blagoslovite otroka, ki raste v njem.

Pomagajte ji pri opravilih

Noseča Marija je šla k svoji sestrični Elizabeti, ki je prav tako nosila otroka, da bi ji pomagala pri domačih opravilih ter ji bila v oporo. Družabništvo in pomoč pri vsakodnevnih opravkih je za nosečnico nekaj zares dragocenega. Tudi če misli, da lahko vse postori sama, ji bo pomoč pri kakšnem izmed zahtevnejših opravil prišla še kako prav.

Kdaj pa kdaj se ponudite za varuško njenih starejših otrok

Mame več otrok povejo, da je bila vsaka naslednja nosečnost nekoliko težja, saj niso imele skoraj nič časa zase, ker so morale med nosečnostjo skrbeti še za ostale otroke (ki so pogosto še malčki in zahtevajo veliko časa, skrbi ter pozornosti).

Če se nosečnici ponudite, da ji kdaj pa kdaj popazite na starejše otroke, si bo medtem lahko vzela nekaj časa povsem zase in ga bo po vsej verjetnosti izkoristila za počitek. Iskreno vam bo hvaležna za to lepo dejanje.

Podarite ji svoja odslužena nosečniška oblačila in opremo za dojenčka

Če se vam doma še vedno valjajo že odslužena oblačila, ki ste jih nosile v nosečnosti, ali pa imate še uporabno opremo za dojenčka (lupinica, voziček, stolček, oblačila), bo zelo lepo, če boste nosečnico razveselili z njimi. S tem ji boste prihranili stroške ter nadvse ekološko poskrbeli za reciklažo ter ponovno uporabo stvari, ki lahko še vedno služijo svojemu namenu.

PREGNANT

Ne prenehajte se zanimati zanjo takoj zatem, ko rodi

Pogosto se zgodi, da se ljudje zelo zanimajo za nosečnico, dokler se otrok še ne rodi. Po rojstvu pa se kar naenkrat vsa pozornost namenja le še dojenčku. Na nek način je to razumljivo, ni pa prav, da bi pozabili na mlado mamico, še zlasti, če se je prvič znašla v tej vlogi.

Prav po porodu zanjo na nek način prihaja težji del, ko se bo morala privaditi novi vlogi in svoji novi identiteti, ko bo utrujena, neprespana in ko se bo soočala z vsemi izzivi novega življenja. Lepo je, da se po rojstvu zanimate za dojenčka, novopečena mamica pa vam bo zelo hvaležna, če boste del svoje iskrene skrbi namenili tudi njej.

Premislite, kako ji lahko olajšate prve tedne po porodu – je to s tem, da ji operete perilo, odpeljete dojenčka na sprehod, da se mama med tem malce naspi, morda lahko namesto nje skuhate kosilo ali ji prinesete vrečko iz trgovine ali lekarne. Če se spopada z notranjo stisko ali poporodno depresijo, je vaša opora še toliko bolj pomembna.

Tags:
nosečnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.