Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če poznamo svojo osebnost, smo lahko boljši starši

FAMILY

Shutterstock

Edifa - objavljeno 01/03/21

Da bi razumeli svoje otroke, moramo najprej razumeti sebe

Če želimo razumeti, zakaj nas nekatera vedenja našega otroka jezijo, razočarajo ali veselijo, moramo najprej razumeti sebe. Kako se lahko naučimo več o svoji osebnosti in nadgradimo odnos z otrokom? V nadaljevanju je naštetih nekaj nasvetov, ki jih je podala francoska zakonska in družinska terapevtka Claire Deprey.

Zakaj bi morali vedno razmišljati o osebnosti našega otroka?

To je pomembno, ker se moramo znati izogniti temu, da bi jih prizadeli. Vedeti moramo, kako prilagoditi svoje odzive in zahteve, ko smo v stiku z njimi. Otroci se razvijajo v družini in ostalih socialnih okoljih. Svoje vedenje prilagodijo svoji osebnosti in izkušnjam, ta proces pa se začne dogajati že med nosečnostjo. Ključno je, da vemo za stvari, ki jih strašijo ali žalostijo, in tudi za tiste, ki jih veselijo in razvedrijo.

Obstaja nevarnost, da otroka zatremo

Starši lahko pomagajo otroku, da napreduje, usmerja svojo energijo, vendar je pomembno, da ga ne želijo spreminjati. Človek lahko prenese dobre in slabe navade tudi v odraslost. Če zatremo otroka, lahko ta postane ujetnik svoje lastne osebnosti in vsega, kar lahko to prinese za seboj.

Pomembno je, da poznamo svojo osebnost

Po mnenju Claire Deprey je to ključno za dobro starševstvo. Veliko izvemo o sebi, ko postanemo starši. Treba je biti kritičen do raznih receptov in nasvetov, ki nudijo “prave” tehnike starševstva. Uporaba teh tehnik, brez da bi jih prilagodili svoji osebnosti in načinu vzgoje, ima lahko slabe učinke, saj lahko dajo staršem vedeti, da so slabi pri opravljanju svojega poslanstva ali da njihov otrok ni dovolj dober.

Najprej moramo delati na sebi, če želimo ugotoviti, zakaj nas nekatera otrokova vedenja razjezijo, razočarajo ali razveselijo, ugotoviti moramo, katera vedenja iz svojega otroštva smo prenesli naprej in zakaj. Pogled vase nam bo pomagal postati dobri starši.

WEB3;FAMILY;HAVING;FUN;BED;Shutterstock_113670172;KS01

Otroci z različnimi osebnostmi zahtevajo različne starševske pristope

Vsaka družina ima svojo starševsko metodo, ki temelji na vzgojnih vrednotah, ki si jih delijo člani, in na individualnem pristopu staršev. Ta pozornost, ki jo namenimo vsakemu otroku posebej, je pomembna, lahko pa povzroči tudi stres in naredi veliko slabega.

Če otroke ves čas obravnavamo drugače, lahko dobijo občutek, da so drugačni od vseh ostalih. To je lahko zelo naporno za starše in lahko privede do ljubosumja med sorojenci.

Pomembno je, da najdemo neko pravo ravnovesje in občutek za vsakega otroka posebej. Vsakemu od otrok moramo nameniti pozornost, hkrati pa moramo imeti v mislih, da želimo na vse otroke prenesti enake vrednote.

Avtor intervjuja je Antoine Pasquier.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
starševstvovzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.